懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我都係兩個仔, 其實bb健康就得啦,我老公話齋,仔女無所謂,係自己就得啦!

男爵府

Michelle770 發表於 17-12-15 15:50
今早醫生打電話來話我知報告結果,又係仔,好失望啊(emoji),好想要個女
...
其實仔女都一樣咁好, 不過兩個仔/兩個女會俾d長輩係咁催你生多個女/仔

JD930    發表於 18-4-9 15:17

男爵府

我當初知自己果個係仔都有D失望。但現在我同佢難捨難離,日日 I love u, 我好鐘意你。反而會諗如果佢係女,我會唔會一樣咁㝝佢。

大宅

我係第一胎本身都打算只生一個
我同老公都好中意女
連養寵物(貓狗)都要係女
點知驗左T21係仔
雖然已經接受左
但都有啲啲唔開心
由其出街見到啲bb女咁可愛,又可以扮靚靚
我同老公講果時
都見到佢好失望咁~

男爵府

Michelle770 發表於 17-12-15 17:16
唔好喊啦,我冇喊,不過係個心唔舒服,醫生打來,我話又係仔,佢話:係呀,佢做左幾十年,見到大部分都係 ...

點解醫生會話大部分相同ge?同第一胎會有關係?

男爵府

回覆樓主

我第一胎好有壓力要仔,大家2胎仔係咪都係排卵後交功課?有無特別做d咩?

大宅

chonglulu 發表於 18-2-18 18:03
我第一胎好有壓力要仔,大家2胎仔係咪都係排卵後交功課?有無特別做d咩?
...

冇做特别野

大宅

哎,仔女真系無咩所謂哦,健康就得了,我都兩個仔,而家陀緊第三胎,兩個仔日日見到佢地打架,我無所謂哦,健健康康,以後做人生生性性就得啦⋯⋯
自己盡心教好佢地就ok啦,上天安排好的!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kakaoo 發表於 17-12-21 17:51
從前我曾經聽過一些長者講過:

生仔老來坐公園

What's the difference?

男爵府

回覆樓主

我第一胎女,第二胎知係仔,都有失落,我都想要女多d,不過仔女都係天賜緣份,佢地健康就得

別墅

Michelle770 發表於 17-12-15 15:50
今早醫生打電話來話我知報告結果,又係仔,好失望啊(emoji),好想要個女
...

我第三胎,姑娘打來話女仔,我失望左幾日希望係仔,唉計埋自己真系一枱麻雀了

伯爵府

我陀緊第二胎,同老大一樣,係囝囝嚟。我同老公都鍾意仔,老公比我更甚,知道呢胎都係仔時,開心到忍唔住在公司ge ge 聲笑。我地覺得仔性格爽朗,無女仔咁情緒化,我好怕女仔D口不對心,要估來估去,一嬲嬲成日嗰D麻煩嘢(雖然唔係個個都係咁,但我見我朋友D女好多都係)。對我嚟講,生女只有買靚衫呢樣吸引,其餘比生仔擔心的更多。至於孝唔孝順,我覺得不分性別,我老公係人辦,我99成日最反對人話女孝順過仔,因為我老公係孝順過佢家姐細妹好多,又比我孝順。所以孝唔孝順係睇人,不是睇性別。

我覺得仔真係好得意,傻更更無咁多心事,有得玩就開心,唔開心轉頭已唔記得,返學又無女仔咁咁鍾意玩小圈子同排斥,佢地個世界比女仔單純直接,好可愛。我仔仲勁黐我同老公,根本同女仔一樣咁sweet.

大宅

aidan08 發表於 18-4-14 10:08
我陀緊第二胎,同老大一樣,係囝囝嚟。我同老公都鍾意仔,老公比我更甚,知道呢胎都係仔時,開心到忍唔住在 ...

我本身對仔女冇preference, 但好認同你~ 不過我而家先第一胎,阿仔得兩個月大,哈哈! 如果有第2胎我都唔介意又係仔

大宅

aidan08 發表於 18-4-14 10:08
我陀緊第二胎,同老大一樣,係囝囝嚟。我同老公都鍾意仔,老公比我更甚,知道呢胎都係仔時,開心到忍唔住在 ...

你講的嘢我都好認同,我平時同我仔溫習做功課好燥,鬧得佢好凶鬧到佢喊,轉頭佢就叫返我媽咪乜乜乜完全無當一回事無嬲我。我諗返起我細個俾媽咪咁鬧我係會嬲好耐的

大宅

回覆樓主

我今日都剛剛照到係仔,兩胎都是仔。我老公一開頭好失望佢超渴望係女。我原本無所謂的但被他感染都有憧景著可以生個女,知道是仔嗰刻都有失望。不過我地好快就接受。

不過我最反感啲花生友囉,包括老公的親戚,一知人有左第一句就問仔定女呀?有些仲誇張,由一知道我有左到我十五周,每人問咗我4-5次知道仔定女未呀,佢哋好似仲緊張過我喎。到知道我第二胎都是仔就打個哈哈笑表情回覆。真係中意食花生

大宅

lovemeow 發表於 18-6-7 16:47
我今日都剛剛照到係仔,兩胎都是仔。我老公一開頭好失望佢超渴望係女。我原本無所謂的但被他感染都有憧景著 ...

我老公屋企人而家望我下胎生個仔,因為我已經有兩個女,而我老公阿哥同細佬各自都有個仔,搞到我好大壓力。。。

大宅

jasmeenmalik 發表於 18-6-7 18:10
我老公屋企人而家望我下胎生個仔,因為我已經有兩個女,而我老公阿哥同細佬各自都有個仔,搞到我好大壓力 ...

啲人就係咁見你有女就要你有埋仔
有仔就要有埋女先得,咁你會再生第三胎嗎

大宅

lovemeow 發表於 18-6-7 19:58
啲人就係咁見你有女就要你有埋仔
有仔就要有埋女先得,咁你會再生第三胎嗎
...

會呀,已經做緊功課喇,希望係仔啦

如果今次都係女,就唔再生喇

大宅

jasmeenmalik 發表於 18-6-7 23:32
會呀,已經做緊功課喇,希望係仔啦

如果今次都係女,就唔再生喇

祝你如願以償啦

別墅

...

反而老公照到女失望,好想第一個係仔

首頁

尾頁

跳至