論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 McNaNa1013 的帖子

我今朝又有無限「驚喜」。首先,佢平時都口臭,尤其朝早。我試過問佢有無刷牙,佢話有。
今朝,佢起床時我都醒左,feel唔到佢在廁所梳洗就stay在廚房。咁我擔心,佢唔是在廚房刷牙吧?
原來我的擔心是多餘的。因為佢根本無刷牙。
我問佢刷左牙未,佢話刷左。我話係邊刷?佢話,尋晚沖涼時刷左!
佢一早起身根本唔梳洗直接去做野!唔怪得口臭!同甩牙!
好恐怖!

而晏少少,我老公發現原來佢一直拿水喉水放咖啡機沖左一年半咖啡比我們。我好嬲。
佢仲要話我們教佢。

而昨晚打邊爐,佢又再一次買錯雲吞,我老公指定去某一檔買,因為皮薄好味,但佢次次去錯另一檔。大大話話買錯十次八次,次次講,次次錯。昨晚話佢又買錯,佢又話我們之前係叫佢去呢檔。因為我們試得太多,佢次次唔認,又話我們講錯,所以上次(上個月)叫佢寫低,叫佢找返上次寫低果頁,佢終於話自己記錯。咁教你買一樣野,十次都買錯,我真是無氣教。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢地唔係蠢, 亦唔鈍, 係扮野, 迫人炒佢, 咁可攞多個月。
特登係你面前抹廁所, 然後用條布來抹杯枺碗。抹baby.
心亦黑。

男爵府

回覆 lily-of-valley 的帖子

我果件係唔想我炒,因為我屋企得閒,但是我果件係好難溝通。問佢仲乜用水喉水沖咖啡,佢話咩以為加奶又點,唔加奶又點,我都唔知關加唔加奶咩事。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

janicetsang 發表於 17-12-27 16:33

我果件係唔想我炒,因為我屋企得閒,但是我果件係好難溝通。問佢仲乜用水喉水 ...

佢可以九唔答八的。 以前我表妹個扮蠢工人, 用條舊底褲同佢抹屋。 我表嬸見到嚇到, 即刻買D 淨色同有花的毛巾, 叫佢分開抹, 但收尾亦唔改, 係要揾舊底褲, 你話究竟想點? 卒之要炒。

男爵府

嘩咁變態,真是乜人都有。我果係九唔搭八,極度無sense.個枕頭袋爛左,佢又話I don't see. I don't know.問佢昨晚的蟹柳幾$,佢又話I don't know.總之買一堆野一個lump sum.乜都唔知,唔見。
我打算完約同佢say good bye.

複式洋房

janicetsang 發表於 17-12-27 16:10

我今朝又有無限「驚喜」。首先,佢平時都口臭,尤其朝早。我試過問佢有無刷牙,佢 ...

OMG!! 我同姐姐關係轉差又係因為水喉水!原本我好handsoff,教完就由得佢做。但嗰次之後我就成日睇實佢做野,愈睇就愈唔對路!

我件事係咁嘅: 有日佢放完狗我咁啱喺廚房,咪睇下佢點攪d狗囉。其實佢嚟左無耐我已發現我狗狗肚dum成日好污穢,d毛一舊舊jam哂。我清潔完轉頭又係咁。嗰晚我發現原來佢一直無幫我隻狗抹腳!行完街,對腳實污穢,你唔抹,咁佢r痕咪整到一肚都污穢哂囉!佢ling住塊布係扮抹腳,有兩隻係快hi一下,兩隻腳睇住係掂都掂唔到。我嗰次係第一次好惡咁鬧佢,話佢做野太求其。

咁我睇佢餵埋狗啦。我d狗係食麥皮加狗糧(因為要減肥),我見佢落左麥皮之後ling隻兜去水喉想加水!我呆一呆,跟手要喝停佢。問佢做咩加凍水喉水開麥皮。佢竟然話一直係咁,話係我教嘅!pk!我話佢地飲水都係飲熟水,食野(重要係開麥皮)點可能教你用凍水喉水。我好嬲好嬲佢咁mistreat我d狗!

好戲在後頭。我平時兩隻狗分一份狗糧(一人一半啦),嗰日我阿媽隻狗都喺道,我同姐姐講新隻狗狗食嘅野同份量同我嗰d係一模一樣,叫佢跟平時餵開咁餵。點知到佢落狗糧時,佢將份糧分1/3,1/3咁。我問’你平時餵1/3定每人half?’。 佢話half。我咪再話’頭先咪講左同平時一模一樣囉,餵開每人半份,咪每人半份囉’。咁佢餵完我兩隻,佢跟手將另一份全份狗糧落哂去我阿媽隻狗個碗!我又係要喝停佢問佢做乜差野!!問佢一半同全份點分?!唔識答!我指住全份糧隻碗問佢同平時一唔一樣,佢話唔一樣。我問’我叫你跟平時咁餵,咁點解你會落哂全部?’ 佢跟住就喊!

自從嗰日開始我就唔再信佢。佢乜都話明其實係唔明!唔明重要無記性!記得要做嗰d又hea做!嗰日佢喊完我自己都lee喺房係咁喊。好嬲佢咁對我d狗,好嬲自己咁遲發現。

複式洋房

回覆樓主

佢另一騎呢位係自作聰明。如果我要帶bb去檢查嗰日我會叫佢大清潔我地間房。換好哂床單,抹好哂之後叫佢要開部rainbow,落消毒藥水啡10分鐘。佢頭兩次都做到(起碼我唔發現奇怪野啦)。

但啱啱個weekend我地去完翻嚟覺得間房勁重藥水味。跟住發現部機著住淨化mode喺我房。咁我咪問佢做咩部機重喺房重要著住。佢阿呆咁唔識答,靜係話’我照平時咁開大制,著左10min’。 我要再問’咁邊個叫你唔收部機?’ 唔答!我再問’我有無叫你要長開喺房?!’佢答我無。

應做又唔做!自把自為!我完全follow唔到佢點諗野。我真係驚有日我會嬲到推佢出門口囉!如果唔係坐月自己好多野唔做得,我一早掃把左佢走啊。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 17-12-27 16:47
佢可以九唔答八的。 以前我表妹個扮蠢工人, 用條舊底褲同佢抹屋。 我表嬸見到嚇到, 即刻買D 淨色同有花 ...

點啊。。。好變態喎佢。。。屋企無布比佢用就話遮,買埋都要死用舊底褲真係擺明作對。

象牙宮

McNaNa1013 發表於 17-12-27 17:43
點啊。。。好變態喎佢。。。屋企無布比佢用就話遮,買埋都要死用舊底褲真係擺明作對。
...

咪係, 擺明迫人炒。
又如我以前件肥廢人, 衰野電話簿寫唔晒, 其中熨衫, 係要熨佢條底褲先, 跟住特登熨我的枕頭袋, 乜心態。 比我睇到, 洗過, 下次又係咁。 收埋熨斗, 乜都唔熨。

大宅

2018復活節勳章

McNaNa1013 發表於 17-12-27 17:40
佢另一騎呢位係自作聰明。如果我要帶bb去檢查嗰日我會叫佢大清潔我地間房。換好哂床單,抹好哂之後叫佢要開 ...

同我嗰個一樣呀我試過問佢d嘢,佢明明答緊的,講左一半停咗,之後好似乜事都無發生過咁突然做其他嘢,好似跳咗掣定痴咗線緊,完全無印象本來答緊你野,你再問佢就答其他嘢,好恐怖

大宅

2018復活節勳章

lily-of-valley 發表於 17-12-27 18:03
咪係, 擺明迫人炒。
又如我以前件肥廢人, 衰野電話簿寫唔晒, 其中熨衫, 係要熨佢條底褲先, 跟住特登 ...

你嗰個好變態。。究竟佢咩心態?
我都諗緊我嗰個係咪博炒,但佢用咁耐時間去申請visa,又搬一大個luggage嚟裝滿晒嘢咁又似長做喎,所以我都唔知佢係真蠢定扮傻~

象牙宮

McNaNa1013 發表於 17-12-27 17:25
OMG!! 我同姐姐關係轉差又係因為水喉水!原本我好handsoff,教完就由得佢做。但嗰次之後我就成日睇實佢做 ...

見你工人對D狗咁差, 我諗起一件事, 幾年前妹鄰居有隻大Chow Chow, 好純好乖, 但有次咬個工人一啖, 原來個工人日日帶隻狗落街行, 原來無行, 將隻狗縛在樹度, 同其他D狗一齊, 然後大班工人吹水, 吹夠, 帶返隻狗返屋企。
又攞石仔抛D狗。 卒之隻Chow Chow忍無可忍, 咬個工人一啖。

男爵府

你果個...同我果個一模一樣,完全無sense.你叫佢好似平時咁,佢覺得平時整一兜,咁一兜三隻狗分就啱啦。咁之後,又好似平時咁整一兜比新狗就啱啦。總之,你浄係教佢整一兜,佢字典無半兜的,一隻狗同一百隻狗都是食一兜。

男爵府

好變態

象牙宮

janicetsang 發表於 17-12-27 19:36

好變態

佢地好黑心

象牙宮

Peace1234 發表於 17-12-27 18:14
你嗰個好變態。。究竟佢咩心態?
我都諗緊我嗰個係咪博炒,但佢用咁耐時間去申請visa,又搬一大個luggage嚟 ...

做野就蠢, 偷野就醒. 叫佢做的, 永遠聽唔明. 我屋企, You no need to clean the Kwun Yam Table. I will clean. D印, 乜都唔識聽, 但 你唔使抹神枱, 我會抹"

唔使做, 一定識.

男爵府

回覆 janicetsang 的帖子

我們的工人都是極其鈍,無sense.好難頂。之前我們買的烏冬,中間有個位可分開一半,有時我們唔想食咁多,叫佢煮半個。
近來,買韓國烏冬,硬果種,中間無左果個位,好難分一半。
咁我老公同女每人半個麵,但是佢每人煮左一個麺,問佢,佢話分開唔到。但是,2個人煮一個麵,煮完至分咪得囉?佢覺得一定要硬蹦蹦時分才得。佢的思維,真是教都嘥氣。

男爵府

lily-of-valley 發表於 17-12-27 19:48
做野就蠢, 偷野就醒. 叫佢做的, 永遠聽唔明. 我屋企, You no need to clean the Kwun Yam Table. I wi ...
我果個都是,叫佢唔使做D乜,永遠唔會錯亦唔會忘記。

象牙宮

janicetsang 發表於 17-12-27 20:06
我果個都是,叫佢唔使做D乜,永遠唔會錯亦唔會忘記。

即係局部性蠢

男爵府

McNaNa1013 發表於 17-12-22 08:36
觀察力低真係唔知點教>< 世界上有咁多野,你又係大人,點expect每一個細節都要提架遮

好似琴晚,平 ...
你工人堅似我果個,我比佢訓練咗三年幾,
仲有8個月我都唔想再忍,
叫老公一月動手炒佢。
我一路忍佢係因為佢冇犯大錯事,
但個D冇 common sense 同懶真係冇得救。
我認輸了。

首頁

尾頁

跳至