論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實佢地唔用腦呢下真是好難train.我最近買左日本蛋(白色),但是叫姐姐食其他平D的雞蛋。咁我訂左美國蛋比佢。佢話,都是日本蛋來。因為是白色的。
我奇怪,望一望,明明寫著USA.
我話,唔是白色就是日本蛋。
佢明明農村來,唔是呢D都唔明下⋯無言中。

大宅

Same here. 我巳經去到忍到極限,我果件做左3年几仲要問我煮每一樣野加几多片薑同落几粒蒜頭,3年啦呀姐? 每一樣野都要好似睇仔咁我真係身心疲累,我仲要返工同睇一對孖女。唔識煮飯同我講你請我果陣又無話要煮飯,都唔緊要但又唔肯學,我煮飯佢就坐係廳度等食飯,叫佢睇YOUTUBE學或問佢朋友,佢話佢朋友不用煮飯。你睇佢做野鈍無心機博嘴博到我暈,我屋企咩家事佢都要知但偏係佢既野就唔想知,我同老公為左炒唔炒佢而吵左好耐,就佢因為佢無咩大錯,都算對我俩個女几好,唔知佢係想扮蠢可以做少D,我女而家都4歲都仲要煮唔到一餐飯,佢地返全日好多時間比佢學煮,佢都係無進步成日玩電話,我係屋企就狂做家務,佢真係天真我話佢勤力。話下佢就叫我請過第二個,好啦,我忍無可忍今次成全你。

男爵府

anniter1000 發表於 18-1-3 12:57
Same here. 我巳經去到忍到極限,我果件做左3年几仲要問我煮每一樣野加几多片薑同落几粒蒜頭,3年啦呀姐? ...
嘩呢D都問?不過我果個都只是稍為問少DD。我果個,好奇怪,假日會把枱面上的生果放入雪櫃,放完假又放返出来。初初我唔明白,後來終於知道佢係怕我地叫佢切生果。收埋左就唔會叫佢切。
咁我明白,假日係唔應該叫佢做野。但是佢咁様,都好蠱惑下。
所以我有時都懷疑佢扮蠢。

複式洋房

janicetsang 發表於 18-1-3 18:59
嘩呢D都問?不過我果個都只是稍為問少DD。我果個,好奇怪,假日會把枱面上的生果放入雪櫃,放完假又放返出 ...

wakakkaka 咁低能嘅?除左生果,好多野都應該要收埋啦咁。

我個姐姐lee兩日新招係:上sat同佢講1/1先換床單。佢1/1嗰朝喺我落樓食早餐前問我可唔可以換,我答左佢’no’(因為我下奏會同bb出去幾個鐘,諗住下奏先換,我食完早餐就翻去休息一陣)。 點知我食完早餐翻嚟佢已經拆哂我d床單出嚟,我好愕然做咩你問左我好唔好換,我好清楚咁話唔好,但你重會做?! 佢嘅解釋係我兩日前同佢講要1/1換。errrrr 咩logic?唔係以latest instruction為準?!同1/1下奏換就唔ok?!

因為我無得喺房休息,我咪索性跟老公車出去ling野(攪到我要喺車餵bb)。 到我翻到屋企,見到我阿媽搬哂廚櫃d野出嚟抹。原來係漏水。 我阿媽話姐姐好忙,所以廢費是叫姐姐抹。我去睇下佢有咩咁忙啦,原來佢搬左我衣櫃d衫出嚟摺過!記住我啱啱坐完月,我衣櫃d衫無郁過咁制囉~ 都算喇_~~ 我問姐姐朝早有無發現漏水,佢答我有。我咪慶囉!你見到又唔出聲?佢比我嘅解釋係佢已經抹乾左。 超級無sense - 抹左可以再漏,成個櫃底到係野,浸左點算?

每件’新’嘅事發生,姐姐都無能力應付or處理,真係投哂降><

男爵府

McNaNa1013 發表於 18-1-4 02:31
wakakkaka 咁低能嘅?除左生果,好多野都應該要收埋啦咁。

我個姐姐lee兩日新招係:上sat同佢講1/1先換床 ...
嘩你呢個超極恐佈呀。唔可能頂得佢順。我果件近日稍為錯少D。
(定係我已經慣左?)

大宅

回覆樓主

同樓主一樣
我請工人係for new born ,工人無sense ,飯都煮唔到,嚟左兩個幾月都仲係發緊夢咁
湊bb當然完全唔上手啦,agent話佢湊過6m大嘅,佢嚟到我度,連尿布都唔識換,唔識掃風,沖涼仲差啲將我bb成個跣落盤仔
我就快返工啦,我都未諗到搵邊個嚟湊bb....

男爵府

長文...原來好多同路人,新姐姐11月21到依家...佢除左清潔叫OK
煮飯唔掂教極都唔識
唔知醒既次數多到數唔到
拎我D LEMON用黎搽格LART底話僻味
抹完窗唔閂返個窗網...佢一黎已提過N次我有猫...其中一隻年紀細又活潑..好彩無跳左出去..唔係我會殺左佢
摺被碌埋一嚿當摺左
D衫摺完就咁成楝擺房唔擺入柜
成日同我講佢以前D野又話舊僱主想搞佢..又話好驚我老公..大佬係男人都想搞你咩..已提我老公要小心
凍果幾日想唔沖涼就訓俾我叫返起身沖涼
響我屋企攬住我隻猫響度LIVE..俾我發現我隻猫當時係極度想走佬佢死攬唔放
當我屋企係紅館成日擘大喉嚨唱歌...我仔補梗習都唱要叫佢幾次收聲先收...etc..

以上種種我都唸住忍兼俾時間....一個陌生人..要時間大家融合...因為驚再請個又唔知會點...

黎左一個月多D..煮飯依然搞唔掂....REQUEST 31DEC出去訓..俾我TURN DOWN...噙日又爆多單...拎我老公個SHAVER剃格LART底毛...我半夜真係噴火..今日佢即UM春我又心軟...但始終都覺得此人不能留...計劃換人..但要請到新既先...

請工人真係好無奈兼無助...

複式洋房

回覆樓主

今朝炒咗姐姐喇。到琴日為止,我身邊嘅人話姐姐係搏炒,我都e然會話’唔係呢,佢真係好蠢同鈍架。應該真係process唔到我嘅指令架遮’

到今朝話佢聽要terminate,小姐係何其冷靜!即時問我係咪有14日留喺香港搵新僱主,完全無問我自己做錯乜(即係預左我炒啦),再問我可唔可以買內陸機比佢翻屋企!

嚟嘅時候一個0急,走時多左3大袋!我問佢
ling唔ling到,佢話d衫佢劈嘅(!)寫低agent地址同搭邊架巴士比佢,佢同我講’我搭的士’(!)

佢走左後20min我老公落樓,佢嗰3大袋已消失,重同幾個姐姐喺樓下傾到笑哂口。

我未請到新姐姐都炒佢,除左因為我頂佢唔順,亦係因為我頂自己唔順。佢令我炆到好似變左第2個人咁,有本事逼到我一日都要鬧人,連我到唔鐘意自己。

e家真係師父明白了~~~ 係我太戇居,佢嗰d本來無可解釋嘅’低能’,其實可能係部署。我炒佢實在炒得太遲囉。

首頁

尾頁

跳至