網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我啱啱打通咗小米之家電話, 詳細係咁:
「我哋二月份之後已經冇嗰粒賣㗎啦。
如果係香港行貨, 咁就拎去沙田維修站俾去佢check機 ,到時佢 check完如果淨係電池有問題,就會幫你換一粒電,檢查連换電大約佰零蚊;咁如果係大陸水貨呢就無得搞。」

我諗只好買代用電。
或者買返新款紅米機,照計介面一樣,應該都較易上手。

男爵府

畀面勳章

irhk 發表於 17-12-25 18:58
我啱啱打通咗小米之家電話, 詳細係咁:
「我哋二月份之後已經冇嗰粒賣㗎啦。
如果係香港行貨, 咁就拎去沙 ...

大陸小米(看到我支付寶過數和電池發賬照片情況後), SF 咗粒電俾我了,簡直眼泛淚光!!!

男爵府

畀面勳章

kenyuen 發表於 17-12-24 14:16

我終於買到原裝電池,簡直一身鬆晒!!

翡翠宮

貓貓6299 發表於 17-12-29 19:13
大陸小米(看到我支付寶過數和電池發賬照片情況後), SF 咗粒電俾我了,簡直眼泛淚光!!!
...

子爵府

貓貓6299 發表於 17-12-29 19:13
...

咁都幾好服務嚒,妳係得嘅

男爵府

畀面勳章

irhk 發表於 17-12-29 21:33
咁都幾好服務嚒,妳係得嘅

用咗69元人仔=59買電+10元運費,
從12月23日我不斷微信佢地求幫忙(當然受儘很多趕客的職員回覆,問:你地香港大把地方專賣店有電池賣,你不是傷殘人士嘛?
點解聯絡佢地深圳店買,講明電池有乜事要我自行上去大陸搞!我只答佢地香港都唔肯賣俾我(話我是大陸機唔會睬我,呢個point連佢地大陸鋪自己內部職員都唔知,頂)
PS:我自今日3點把電充到100%至now,竟然還有79%, 我自己用開三公電,連我媽媽都真從未試過囉)

男爵府

畀面勳章

lyh80115 發表於 17-12-29 20:04

我睇晒成個x價網有得賣的,全部100元下大部份都係TB 貨款,單連個生產日期偽冒錯,所以我至死心死纏大陸小米店咋)

子爵府

貓貓6299 發表於 17-12-29 23:10

用咗69元人仔=59買電+10元運費,

佩服妳嘅毅力,我打哂香港同大陸問完之後,如果依家要咁複雜至買到粒原裝電,我就買粒品牌代用算。妳咁堅持,真係俾個like妳

男爵府

畀面勳章

irhk 發表於 17-12-30 00:05
佩服妳嘅毅力,我打哂香港同大陸問完之後,如果依家要咁複雜至買到粒原裝電,我就買粒品牌代用算。妳咁堅 ...

借機一問,在我揾電池買的過程中睇到有呢間「限時購」賣紅米note5A, 想問下其實講到尾呢間店都係賣 水貨=過一年保養後連香港,大陸都唔會理顧客嗎?

https://m.price.com.hk/ec-product-detail.php?ecpid=19483

子爵府

貓貓6299 發表於 17-12-30 00:45
借機一問,在我揾電池買的過程中睇到有呢間「限時購」賣紅米note5A, 想問下其實講到尾呢間店都係賣 水貨= ...

呢間成日報紙賣廣告,照計都係真機,大陸嘅水貨機,過咗佢自己公司幫部手機保一年,之後如果有需要,照計大陸小米維修點都可以跟。
不過,個人嚟講,如果大陸水貨自己可以直接買到,我寧願自己直接向認可零售商買。

男爵府

畀面勳章

irhk 發表於 17-12-30 03:07
呢間成日報紙賣廣告,照計都係真機,大陸嘅水貨機,過咗佢自己公司幫部手機保一年,之後如果有需要,照計 ...

JM你意思直接向衛X 或 電訊商購買都總好過在香港淘或香港水貨店購買是嗎?

子爵府

貓貓6299 發表於 17-12-30 11:40
JM你意思直接向衛X 或 電訊商購買都總好過在香港淘或香港水貨店購買是嗎?
...

視乎個人接受水貨手機程度,小米紅米啲機香港水行賣價差唔太多,如果港行有就買港行。至於小米嘅水貨,如果要香港無嘅型號,或差價較多型號,我自己都會直接响大陸小米官方渠道買,只差google play要自己搞,而水貨舖一般會幫你裝好。

男爵府

畀面勳章

irhk 發表於 17-12-30 14:29
視乎個人接受水貨手機程度,小米紅米啲機香港水行賣價差唔太多,如果港行有就買港行。至於小米嘅水貨,如 ...

我都係聽你話等有港行貨出現至響香港買,加上經我媽紅米note2電池驚嚇一役,真係唔好亂買港水貨!

翡翠宮

貓貓6299 發表於 17-12-30 11:40
...

内地手機我會喺京東買直送香港,好過水貨鋪買,有問題攞去深圳寄回京東退換或維修。我用緊華為榮耀9係香港無嘅型號,要内地網購。

男爵府

畀面勳章

lyh80115 發表於 17-12-31 16:47
内地手機我會喺京東買直送香港,好過水貨鋪買,有問題攞去深圳寄回京東退換或維修。我用緊華為榮耀9係香港 ...

但好似魅藍note5 手機好似單連Google playstore 都要自己裝,我又唔識,所以之前阿媽部紅米note2手機電發賬香港小米店冇得賣我怕C, 就苦纏大陸小米店收到我支付寶過數寄粒電我咋!

咁我想知按師兄你經驗,好似魅藍手機連電池一體機會耐用D定還是用要另裝電池的手機耐用D呢?

翡翠宮

貓貓6299 發表於 17-12-31 18:07

但好似魅藍note5 手機好似單連Google playstore 都要自己 ...

差不多,内置用得兩三年都要換。動手能力高可以自己換,否則搵師傅換。不過而家新機全部内置電,都唔到我哋揀。

男爵府

畀面勳章

lyh80115 發表於 17-12-31 20:57

差不多,内置用得兩三年都要換。動手能力高可以自己換, ...

大陸行機係咪任何牌子都係要Google playstore 自裝的,有冇咩網站可以教魅藍note5A 點裝架?

還有,我睇紅米note 5A有分裸機 vs 套裝即係分別在那裡呢?

翡翠宮

貓貓6299 發表於 17-12-31 21:39
大陸行機係咪任何牌子都係要Google playstore 自裝的,有冇咩網站可以教魅藍note5A 點裝架?

還有,我睇 ...

自己裝。有啲機用内置應用商店裝play store,進入登錄google就用到。有啲機要先裝谷歌安裝器apps,Apps會幫你裝好google套件。

我會先自己嘗試下,唔得再去内地百度搜尋某某機種谷歌安装方法。

男爵府

畀面勳章

lyh80115 發表於 17-12-31 22:05
自己裝。有啲機用内置應用商店裝play store,進入登錄google就用到。有啲機要先裝谷歌安裝器apps,Apps會 ...

如似付圖咁我應揀2GB+16G 還是中間長方框嗰層的2GB+16G 呢?

首頁

尾頁

跳至