懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

病左成個幾星期 日日都有綠色濃鼻涕同痰 真係好辛苦 但要照顧2歲仔仔 琴日食飯時除左口罩 可能唔小心傳染左個仔 佢今日仲高燒發燒 好傷心

醫生話我算陀得低,睇下遲d會唔會升返高。攪到我都有d 唔輸樂,因為照顧仔仔,無可能唔茂低。

瞓唔好,工作又忙,回家又無得休息,個心覺得對唔住個細既。 返工時,媽媽會幫手湊,放工時媽媽會走,老公又放得夜,返黎我地已經瞓左,星期六都要獨立照顧仔仔,得星期日老公有時會係度。真係覺得好無助

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有冇經濟能力請個鐘點?我覺得你太攰喇,應該多d休息

大宅

我雖然是得一胎,又無返工,但家有長者,有時也要兼埋她三餐,自己又中了糖尿,不能常常食外賣,又煮又洗,又要抽時間食茶餐,自己又高齡,胎位低,成日擔心早產。

仲要發痔瘡。
真的瞓也無覺瞓。

所以二胎的媽媽,很厲害。^o^

男爵府

回覆樓主

陀細仲要照顧大,真係攰好多,我嗰個都係正值2歲,本身又勁癡身貼身嗰隻。我可以話自己係番工先有得抖,放假出街放電陪玩,其實係好開心好sweet嘅,但阿媽條老命比埋佢.....相比起陀第一胎,放假鍾意行就行瞓就瞓,兩個世界

大宅

BabyFungT 發表於 17-12-25 07:27
陀細仲要照顧大,真係攰好多,我嗰個都係正值2歲,本身又勁癡身貼身嗰隻。我可以話自己係番工先有得抖,放 ...

係呀,我女3歳乜都NoNoNo.....又要抱又要扭

別墅

我都有第二胎中
我大嘅得一歲 仲要返工 我都病左兩個星期
我都覺得好累 不過好彩有屋企人同老公輪流睇大b
我先至無咁辛苦
媽媽 加油呀

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

我都第2胎要番工,嘔到七彩。好在個大已4歲幾有姐姐照顧先生又會幫手,希望你快點搵到人幫手。

珍珠宮

回覆樓主

陀第二胎真係會辛苦過第一胎好多。雖然我未經歷過,但我宜家放工湊一個我都覺得晚上好多嘢做咁。

洋房

回覆樓主

我都係陀緊第二胎。呢幾日姐姐放假,老公又病,一個人對住大囡。雖然佢已經係易搞,但都攰爆。食都求其食。第二胎真係無陀第一胎咁有心機同輕鬆。大家加油!

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

MRSMOKNG 發表於 17-12-24 14:23
病左成個幾星期 日日都有綠色濃鼻涕同痰 真係好辛苦 但要照顧2歲仔仔 琴日食飯時除左口罩 可能唔小心傳染 ...

不如先請個鐘點幫手,你可以多些時間休息。長遠也要請個工人先得,不能兩個大人返工,叫婆婆照顧兩個小朋友,又要做家務。

別墅

回覆樓主

陀緊第二胎,大個個剛2歲,上半晝反工,下半晝睇仔陪玩陪讀,第二胎真係辛苦好多,又攰,呀仔夜晚都仲係瞓得差成日醒,我日日好似冇瞓覺咁勁辛苦

男爵府

回覆樓主

第二胎媽媽報到,大寶正值T2,又癡身,真係有時會吃不消

男爵府

回覆樓主

唔明白 坨得低有問題嗎?
te quiero mucho mi amo

複式洋房

世上只有媽媽好~

男爵府

回覆樓主:

我依家26週,大仔歲半 ,都係自已湊,暫時叫搞得掂,我反而驚細b出世後,一湊二多d,媽媽加油

大宅

回覆樓主

老公完全唔可以抽時間幫手咩?點解要你一個人受晒?點解佢好似無份照顧屋企咁。經濟許可就請個工人/鐘點幫輕下。加油。

子爵府

ambermatt 發表於 18-4-6 12:55
老公完全唔可以抽時間幫手咩?點解要你一個人受晒?點解佢好似無份照顧屋企咁。經濟許可就請個工人/鐘點幫 ...

樓主話老公收得夜,返到黎屋企人已經訓晒,得星期日有時喺度,其實老公都好辛苦囉

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我同你情況好似,所以我非常明白,我比你好少少係星期六日都有老公幫手,有第2胎時重同老公講今次要做女皇,點知係做女僕...加油呀,有時自己都覺得自己好偉大,依家最重要食多啲有營養既嘢,係唔係都攞定件衫出街比自己同個大B,等你同個小朋友都唔病係最好,因為邊個病都係你辛苦,一齊加油,好快見到細B好開心架喇

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-4-6 13:29
樓主話老公收得夜,返到黎屋企人已經訓晒,得星期日有時喺度,其實老公都好辛苦囉
...

比起樓主既辛苦,老公就咁睇都係無時間囉,係咪真係咁身不由己咁無時間當然佢地2個先知,但老婆咁辛苦,老公做多少少野好難?樓主都有返工架。如果最親既人都唔諗下辦法幫手,外人講咩意見都無用。

大宅

MRSMOKNG 發表於 17-12-24 14:23
病左成個幾星期 日日都有綠色濃鼻涕同痰 真係好辛苦 但要照顧2歲仔仔 琴日食飯時除左口罩 可能唔小心傳染 ...

我都係。要番工,日嘔夜嘔,今胎好辛苦。大家加油呀,爭取時間休息

首頁

尾頁

跳至