論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

很憤怒又心如刀割!!! 個工人整傷個囡!!!

事由昨日個仔學完鋼琴, 個衰印印就抱住我個囡坐埋座琴到玩琴鍵, 個工人一不留神, 比BB用手

大宅

Re: 很憤怒又心如刀割!!! 個工人整親個囡!!!

如果有人睇住,即炒,一個月人工都不用付.記得影低妳個囡既傷痕.炒佢既時候要搵第三者做証.

別墅

how long you employ the maid, and what is her general performance. If overall is good but only for this time, then give her a very strong warning letter and take photo of the damage she casued to your kid and ask her to sign it, tell her next time if she commit again, she will be terminated without pay. If she is no good at all, then you can terminate her contract this time without pay as this is a serious neglect of duties.

伯爵府

我同意markchan的說法,假如個工人平時好錫女女,這次只是沒有看牢便算了,因為她如果是錫小朋友的話,心裡也一定不會好過.因為我們做父母的,有時亦會因為自己一時疏忽而做成傷害.最重要她不是故意的.

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !
該用戶已被刪除

伯爵府

han@happyforever:

最近常看到你的留言,看來你的心情巳好多了!快有好消息了吧? 我雖沒回應過你的文章,但覺得你的思想真的很成熟,而且心地好,將來一定會有福報的 有緣的話請多多指教!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

如佢平時表現理想,你又一向比佢抱bb去琴邊玩,咁呢D意外,都係remind佢小心or以後吾好玩琴lor。除非佢一向差/蠢到卑,你想今次乘機warn佢or fire佢la。

子爵府

Re: 很憤怒又心如刀割!!! 個工人整傷個囡!!!

我覺得你個工人都唔係特登,有時小朋友d動作快到大人都黎唔切反應啦!叫佢以後小心就是了!

別墅

點解你唔去琴行買個lock防止琴蓋跌落!!!!!

洋房

伯爵府

工人原來係甘差 :evil: 甘唔專心照顧bb,你仲甘大量!都係換過好一點的啦!

洋房

我都想知警告信怎樣寫.

民房

工人太差就要換,警告信內容記錄在幾時做錯事,如下次就炒,最好在僱傭公司做証,不過出得心有剌,快快換工人,good luck

洋房

唉! 實際上我常常都有換左個工人的衝動, 但一

大宅

嗄?妳個工人咁衰都重唔夠衰? ?-( 唔好諗啦.換個另一個可能重好啦.

大宅

淑筠媽咪 寫道:
嗄?妳個工人咁衰都重唔夠衰? ?-( 唔好諗啦.換個另一個可能重好啦.

同意.

洋房

我都同意, 你這印印更不應姑息, 點知她下次會怎樣對你的仔女, 下次請個在新加坡做過一個合約的印傭(不要揀做了幾個contract, 因為她們有

洋房

淑筠媽咪, ballpen, sailorvenus:

多謝你地既提議, 你們講得

大宅

flora1125,

你嗰個係印印,你應該出封中印對照嘅警告信畀佢,就算佢識睇英文都唔好用英文警告信,一定要有印文的.

你可以寫左中文先,然後叫agent幫你譯成印文,咁你就一中一印咁將信打好,跟住就叫佢劃押,一定要一式兩份,一份畀個印印,一份就你自己keep,兩份都要係正本.

其實警告信都無咩特定式樣,你最重要就係要寫明事發時間,地點,事緣經過,然後導出呢件事係一件非常錯誤嘅行為,你依家係好嚴重咁警告佢,如果再有下次,你就會告佢弱待兒童,同埋要炒佢魷魚.

同時你應該出多封警告信畀佢,警告信係講佢平時嘅不是,要佢改過,如發覺沒有改善,就即炒,呢封係遲啲你炒佢時嘅理句.

洋房

ballpen:

唔該哂你呀 , 不過我唔想找舊agent做呀, 想換過個agent, 唔知有冇人可以幫我翻譯印尼文呢?

首頁

尾頁

跳至