自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

40歲都無,已經有中咗3樣。(肝酵素高,脂肪肝,瞻石)

有咩湯水可以煲?

可以點樣令肝酵素低返?醫生問有無食中藥。其實無食過中藥。但醫生話有機會瞻石引致肝酵素高。

脂肪肝醫生話做運動可以無咗

瞻石唔痛可以唔驶理,唔駛割。

子爵府

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你列出你平時生活習慣, 如果本身大魚大肉嘅時候,可唔可以由一餐素食開始
開始試下做運動

珍珠宮

回覆樓主

點解會中3樣咁犀利?好想知道呢個人嘅飲食習慣同生活習慣。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

crystal媽咪 發表於 17-12-28 07:14
咁你要諗一諗或者你列出你平時生活習慣, 如果本身大魚大肉嘅時候,可唔可以由一餐素食開始

我老公都係食 ...

珊瑚宮

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 17-12-28 07:14
咁你要諗一諗或者你列出你平時生活習慣, 如果本身大魚大肉嘅時候,可唔可以由一餐素食開始

我老公都係食 ...

同意,樓主要改變下飲食同生活習慣,多菜少肉,多運動。

象牙宮

MaryB 發表於 17-12-28 05:44
有咩湯水可以煲?

脂肪肝醫生話 做運動可以無咗cholestrol 做運動可以無咗

以上不一定是肥胖的。但是和每日飲食, 太豐富。沒有運動。大有关系。
健康, 需要食粗糧, 高纤蔬菜。口感是不太好。

每日堅持運動吧。中, 西藥也得運動。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆樓主:

脂肪肝主要控制飲食
一定唔可以飲酒
低脂高纖
最好糖都戒
同埋你最好去照埋腸胃鏡
睇下有冇瘜肉呀

男爵府

好多未到四十歳的後生仔中風呀! 現在物質太豐富,年青時暴飲暴食,電子世界又

廣泛,缺乏運動,

我地ar嫲果代好健康無三高,皆因勞動力大又清淡飲食,

呢代d細路自少食好嘢,到三十幾歳已經三高晤出奇,

琥珀宮

有咩湯水可以煲?

應該食返清淡d

珍珠宮

有咩湯水可以煲?

請問有咩徵狀同去那裏check? thx

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

養生在少年呀......現在是中年也不遲~

樓主唯一,亦一定要做的是運動,初時先可以15分鐘急步行,慢慢加上,每日最少1小時,最好1.5小時,三個月自已一定感覺到身體好了,人也精神了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

wing752 發表於 17-12-28 08:29
好多未到四十歳的後生仔中風呀! 現在物質太豐富,年青時暴飲暴食,電子世界又

廣泛,缺乏運動,

好認同,我阿婆已90幾歲,但乜事都無,只系有時見頭暈,但檢查過又話無乜嘢,只系血管老化,有時供養不足才頭暈,佢真系依家都仲成日行黎行去,當做運動

伯爵府

回覆樓主

你仲想飲湯,老火湯不利脂肪肝,如真係要飲,要煲完放雪櫃,油凝結咗再拿走先飲

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

TAKE CARE

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wing752 發表於 17-12-28 08:29

廣泛,缺乏運動,

我去墳場睇人地d 碑, 發覺唔少人算後生, 4x 幾歲就走.

伯爵府

回覆樓主

我睇中醫話係飲食着手,你介哂啲肥膩食物先,加運動,中葯鋪啲人講係煲雞骨草水,但你睇下中醫先好飲

大宅

有咩湯水可以煲?

您好!我剛剛踏入30歲,同你一樣剛剛身體檢查都中左幾樣,脂肪肝、肝酵素高左小小、肝血管瘤...
剛剛知道都有吾開心...

我而家完全改變飲食習慣,食得好清、高纖維、中午只食十穀粥、戒糖、每日步行1小時、逢星期五六日去跑步!醫生強調一定要做運動同介口!

加油!一齊努力!我相信可以改善到

子爵府

littlebaby1987 發表於 17-12-28 11:15
您好!我剛剛踏入30歲,同你一樣剛剛身體檢查都中左幾樣,脂肪肝、肝酵素高左小小、肝血管瘤...
剛剛知道 ...
我老公3x又係中哂你果3樣佢依家知驚中午自己帶飯,一個星期搵一晚食素。
題外話,你醫生有無見意你血管瘤割左佢?因為我老公有幾粒,其中一粒較大,個醫生話大個粒可以考慮微創割左佢。但係上網睇又話唔洗理,因為割左好大機會再生

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至