想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有睇中醫調理,醫師話中藥會影響體溫,但我排卵後第二天體溫已降至36.29是否已經失敗了,究竟排後無論是否bingo體溫都是高溫嗎!

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

你是否食左中藥﹖
我今個cycle都係因為食左中藥,所以影響左排卵後的體溫,一日跌一日升,而基本上就保持在低溫(後來先知ec開左d降溫藥比我),我以我雖然仍然日日都check住temp,但只是記錄,沒有太着意佢的高低…

原帖由 dreamscometrue 於 09-3-3 01:18 發表
我都想知... 我今個月第一次開始量體溫... 排卵後升左兩日... 跟住跌左兩日... 之後又升番... 我都唔明白.. 係咪唔正常... 係咪今個月無希望架啦..

複式洋房

lalamike,

你是否睇何醫師呀,咁我排卵後一天低,一天高,咪好難用高溫期睇是否懷孕呢

大宅

原帖由 lalamike 於 09-3-3 10:49 發表
你是否食左中藥﹖
我今個cycle都係因為食左中藥,所以影響左排卵後的體溫,一日跌一日升,而基本上就保持在低溫(後來先知ec開左d降溫藥比我),我以我雖然仍然日日都check住temp,但只是記錄,沒有太着意佢的高低…

...

Why your ec 開降溫藥比你??

子爵府

體溫會受其他因素影響架 ! 好似我要返 night shift, 如果撞岩排卵後有一個 week 返 night shift, 再加上訓得唔好, 體溫都係偏低 !
但排卵後返 day shift, 體溫係 keep 住高, 直至 m come 就 drop 喇 !
其實, 都幾睇睡眠質素, 壓力 ! 如果精神緊張, 自然訓得唔好, 體溫都唔會升 !

男爵府

其實量體溫有好多因素影響, 不可昨準, 參考下吧

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Mabel1218 於 09-4-22 10:42 發表

係咪因為 "血熱 "? 因太熱太冷的話, 都會難受孕, 所以醫師係果段時期, 同佢降下溫, 溫和返個子宮既血溫.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

係啊,何ec呀……
因為藥有影響,所以你今個cycle不如用分泌+排卵棒睇啦……用體溫來睇是看不準了。

原帖由 mami980 於 09-3-3 13:42 發表
lalamike,

你是否睇何醫師呀,咁我排卵後一天低,一天高,咪好難用高溫期睇是否懷孕呢

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

佢話我濕熱,所以開左其中2隻藥是會降溫的,不過,ec說叫我唔駛理d體溫(因為始終中西醫用的方法唔同嘛),叫我照食藥同努力……

原帖由 Mabel1218 於 09-4-22 10:42 發表

珍珠宮

好媽媽勳章

我都想問, 雖然我得兩個月record, 但兩個月都係有一日(應該係排卵日)升高咗~0.5度去到36.6 or 36.7, 之後又drop番去36.4左右 (好似高過低溫期丁丁, 但係有d踩界唔知算唔算高過低溫期), 之後兩三日再慢慢升至高溫36.6 - 36.7...

你哋都係咁定一升上高溫就keep住?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我覺得人人不同的。
我自己量左大半年,大部分都係m時最低溫,之後慢慢升上,直至排卵前果天突然跌低(至差不多m時的溫度,甚或更低),之後就升溫,約12-14日就跌下來,果日即來m。
但亦見有人在進入高溫期前,曾跌低,之後升,再跌番少少,再正式入12-14的高溫期。

原帖由 blackypurin 於 09-4-22 11:35 發表
我都想問, 雖然我得兩個月record, 但兩個月都係有一日(應該係排卵日)升高咗~0.5度去到36.6 or 36.7, 之後又drop番去36.4左右 (好似高過低溫期丁丁, 但係有d踩界唔知算唔算高過低溫期), 之後兩三日再慢慢升至高溫36. ...

首頁

尾頁

跳至