懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

這裏開 Part 2 大家繼續chat!

之前 Part 1 的討論:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1890835&extra=page%3D2
人人常歡笑 不要眼淚掉

大宅

大家不如再個list: (在下面add就可)

bk名 第幾胎(男/女) 醫院 EDD
================================
hlbaby2004 2 QEH 23/8
人人常歡笑 不要眼淚掉

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

唔該晒 hlbaby^^ 你真係好架啫^^

[quote]原帖由 hlbaby2004 於 09-3-3 08:38 發表
大家不如再個list: (在下面add就可)

================================
hlbaby2004 2 QEH 23/8 ...
牛c9 2 QEH 21/8

子爵府

cow c9, 唔好咁嬲,依家d後生係咁無礼貌,我係你都会醒佢,佢阿媽唔教咪當幫人教女囉,順便比埋d扮瞓覺既人知,架車有大肚婆,等佢地"好意思"繼續瞓.Anyway, forget it.:;pppp:

子爵府

牛c9 2 QEH 21/8 chunyatmama 2 KW 13/8

大宅

牛c9 2 QEH 21/8 chunyatmama 2 KW 13/8
princessash 2 養和 1/8

大宅

Ceciy1006 1 威院 15/8
chunyatmama 2 KW 13/8

男爵府

醒目開學勳章

venusnjoo 2 仁安 3/8

大宅

===============================
小熊帽 1 PWH 27/8

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

喂Cyma

我真係好興架....直頭鬧到心跳加速呀...我個FD教我下次再係咁.用手機tape低佢放上youtube.睇下邊個驚d!!!! 

原帖由 chunyatmama 於 09-3-3 09:18 發表
cow c9, 唔好咁嬲,依家d後生係咁無礼貌,我係你都会醒佢,佢阿媽唔教咪當幫人教女囉,順便比埋d扮瞓覺既人知,架車有大肚婆,等佢地"好意思"繼續瞓.Anyway, forget it.:;pppp: ...

大宅

牛師奶

睇到而家d後生就好警惕我要好好地教自己d細路, 唔好第時比人話冇家教! 但係話時話, 我都唔明點解香港人咁唔尊重大肚婆......

大宅

畀面勳章

===============================
siukoko2 1 廣華 7/8

大宅

好媽媽勳章

下次再係咁, 慢慢深呼吸, 飲啖水, 唔好激親自己呀.

btw, 想問一下, 早幾日我買o左個 avent manual pump, 打算激勵自己到時試 breast feed. 但係諗諗下, 呢o的 pump, 我應該買一個定兩個o架?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

adakitty,

依家有份工就做住先喇, 我上年11月已經被公司減咗3000蚊人工喇, 後來發現有咗, 所以依家都係做住先, 我都打算等生完之後, 就再搵工喇....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

BigPig阿花 2 QEH 24/8
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Mincola 1 St.Paul 14/8

男爵府

醒目開學勳章

c9,無咁興,怕影響個胎呀,話時話,今時今日香港地,會讓位,只有曾經大過肚的媽媽,咪駛旨意啲男人呀(尤其輕生個班),後生女呀,不過講最憎,莫過如啲大陸人,一上車係度撞,死撞難撞,慌死無位,仲要二個人坐一個位。

原帖由 高齡牛師奶 於 09-3-3 09:51 發表
喂Cyma

我真係好興架....直頭鬧到心跳加速呀...我個FD教我下次再係咁.用手機tape低佢放上youtube.睇下邊個驚d!!!! 

大宅

而家順序

Mincola 1 St.Paul 14/8

大宅

阿花
你追返之前Part 1 d post 末? 我幫你問左中e開胃野呀, 你睇下得唔得

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

princessash
多謝你呀,唔怪得知上次食完個楊枝金露好舒服la!

silva
我以前好少中味精毒的,不過大肚特別敏感,我朋友就成日中味精毒,係佢教我飲可樂解毒的,真係萬遢萬靈的,上次阿媽生日去左鴻x食飯,就係諗住費事又飲咁多可樂,冇叫到,wor,果晚辛苦到我暈,之後幾次去酒樓,都叫老公叫可樂一人一半,因為唔想再攞苦黎辛,酒樓d味精真係超勁呢

我上胎都有嘔,不過都冇今次咁勁,已經好耐都未試過瞓一開始係可以平瞓了,條腰好痛,日日都好攰

我99不嬲對我都冇咩野的,只係有時佢講d野令我唔係好開心姐,因為我搭唔到巴士(又暈又嘔),好耐都冇帶個仔返去了,99尋日頂唔住要黎見下個孫,佢同我阿媽講"重唔返下黎wor",我阿媽咪話"佢日日都咁唔舒服,又嘔到咁",跟住99即刻話"咁佢地又disney",阿媽即刻答佢"咁唔通困住個細路咩,佢都好耐冇出去玩過la"

.........,我只想講,去disney係搭港鐵架,唔係我都去唔到la,果日去完,我好似虛脫咁,我都只係想陪下個仔去玩姐,我都係頂硬上架咋,老公話有同99講我搭巴士暈架la,好在阿媽幫我口姐

原帖由 princessash 於 09-3-2 17:18 發表
阿花

o岩o岩下午睇開中e, 順便幫你問左有咩辦法開胃, 中e話試下:
1) 如果你本身冇過敏, 唔係濕底, 可以食d芒果開胃, 每個星期唔好超過一隻;
2) 飲花膠豬肚湯, 加d白胡椒煲, 因為豬肚同白胡椒都開胃wor

希望幫到你 ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

首頁

尾頁

跳至