懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

bk名 第幾胎(男/女) 醫院 EDD
===============================
princessash 2 養和 1/8
dku 3 嘉諾撤 2/8
venusnjoo 2 仁安 3/8
siukoko2 1 廣華 7/8
wincat 1 養和 8/8
munchbobo 1 仁安  11/8
jjtseung 2 東區 12/8
chunyatmama 2 KW 13/8
Mincola 1 St.Paul 14/8
Ceciy1006 1 威院 15/8
joyce817 1 QEH 17/8

janbibi 1 法國 18/8
jelly-pudding 1 法國 19/8
雨晴B 1 PWH 19/8
sweetcutecat 1 仁安 20/8
牛c9 2 QEH 21/8
hlbaby2004 2 QEH 23/8
BigPig阿花 2 QEH 24/8
piglet0529 1 仁安 25/8
小熊帽 1 PWH 27/8

大宅

===============================
silva 2 QEH 12/8
小熊帽 1 PWH 27/

男爵府

好媽媽勳章

ying2 2 canossa 6/8

大宅

dku 3 canossa 2/8

大宅

原帖由 ying2 於 09-3-3 12:27 發表
venusnjoo 2 ...

ying 2

你開刀定順產呀會????

別墅

回覆 # 的文章

ek9718 1 QEH 28/8

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我今日手痕買左蘇民峰本改名書

別墅

今日去完qe第一次產檢喇 !!!!
去到驗尿,度高,磅重,then 等叫名姑娘同我講返個之前既驗血報告,但我仲未拎個報告,佢又冇叫我去拎wor.....講完之後等叫名..一等就等左成個鍾,一入到去,嚇屎我,姑娘叫我除褲要檢查陰道,我冇心理準備,因為d 人話廣華先要,咁醫生同我解釋番,因為我07年做完婦科檢查,到而家都冇做,so 檢查一下,檢討時有2個姑娘望住我,攪到我有d尷尬,好彩係女醫生,then 听下bb心跳,因為得14weeks仲未听到,佢又問我有冇去私家,我就話1月中時流啡去睇過一次,之後就冇喇 (其實我有睇到gar),咁佢就叫我行去最尾間room 照下bb 喇,咁佢比我睇bb既心跳,我就問而家幾多cm,連醫生都話因為呢部機好舊,so睇得唔係好清楚,同埋佢自己都講唔係好識用呢部機,話遲d 3月尾la.有部機就照得好清楚,我就問係唔係照結構既時候,佢話係,我就話我之前o黎既時候個姑娘同我book左5月,到時我都23-24weeks中間,會唔會好遲ar,佢話都係照下d 器官冇咩特別wor,又可能3-4月已經full晒...咁我就冇再問喇,照完想著鞋既時候,個醫生又話等等,而家我識得用喇,可以照埋個頭,咁我又訓返上床,再比佢照,其實佢係咁照我都唔知佢照咩,佢叫姑娘寫底d資料,我都唔係好听得明,唯一听得明就係話15weeks,(我心想而家15weeks 到我照結構時咪24weeks)咁真係好遲la........照完就行返去醫生房,都冇講d 咩就叫我6weeks之前再來....報告完畢!!!!!!

大宅

BK Milk勳章

原帖由 ek9718 於 09-3-3 12:43 發表
dku 3 ca ...

BB_Duck 1 瑪麗 3/8

子爵府

原帖由 ek9718 於 09-3-3 13:09 發表
去到驗尿,度高,磅重,then 等叫名姑娘同我講返個之前既驗血報告,但我仲未拎個報告,佢又冇叫我去拎wor.....講完之後等叫名..一等就等左成個鍾,一入到去,嚇屎我,姑娘叫我除褲要檢查陰道,我 ...

或者你咁諗啦,冇野講好過講d令人驚既野,總之一切正常

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ek9718
想請問你係約左幾點同埋幾點走得?

原帖由 ek9718 於 09-3-3 13:09 發表
去到驗尿,度高,磅重,then 等叫名姑娘同我講返個之前既驗血報告,但我仲未拎個報告,佢又冇叫我去拎wor.....講完之後等叫名..一等就等左成個鍾,一入到去,嚇屎我,姑娘叫我除褲要檢查陰道,我 ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

jelly-pudding & de_baby1: THX for support~~

cow C9: 我係SUN直接打比張智的, 佢又好得好記性, 我一講個名, 佢就知我係邊個, 所以佢知我成16WEEK先第一流啡, 佢米比我打尖LOR, 你下次如有URGENT野, 你直接打比佢啦, 我尋日去到姑娘都唔知我會來的, 所以佢要我等到出面坐緊既人睇哂先到我LOR~~

ADA: 你真係要忍呀.....橫點公司而家又唔可以抄你既.... 多一個EARN$$$好緊要, ONLY買BB野都已用左好多$$$, 生左世之後更難想像!!! 而家都係得我老公一個搵$$$, 用$$$已冇以前用得甘開心呢~~~

jjtseung: 我就係局部cover左個子宮頸呀.....所以醫生叫我只准訓同坐
9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

別墅

原帖由 BigPig阿花 於 09-3-3 13:42 發表
ek9718
想請問你係約左幾點同埋幾點走得?

我約左10am,9:45am去到放底張覆診紙,就自己去驗尿度高磅重量血壓,10:15am就叫名入去姑娘到睇驗血報告,唔夠5mins 就出返來了,11:15am 就見醫生了,then 11:35am就走得喇...

但下次去再檢查既時候就好似唔洗再見姑娘gar喇~佢地話自己去驗完尿etc....就等見醫生就得...請問你地係唔係都係咁gar???我係日間醫療中心4/f

大宅

bk
第幾胎(/) 醫院 EDD
princessash 2
養和 1/8
venusnjoo 2
仁安 3/8
BB_Duck 1
瑪麗 3/8
siukoko2 1
廣華 7/8
wincat 1
養和 8/8
munchbobo 1 仁安 11/8
ganbatei 1 浸會 11/8
jjtseung 2
東區 12/8
Ceciy1006 1
威院 15/8
janbibi 1
法國 18/8
jelly-pudding 1
法國 19/8
sweetcutecat 1
仁安 20/8
c9 2 QEH 21/8
BigPig
阿花 2 QEH 24/8
piglet0529 1
仁安 25/8

伯爵府

我上一胎的程序都係咁,今次要27/3先第1次產檢,如果係非公務員,就係係日間診所4/f睇架la,我想知今年係咪真係少人d姐,我06年最耐果次睇到12.30pm左右先走得呢, thank you!

記得一般都係去到驗尿度高磅重量血壓,然後見醫生,冇特別野唔使見多次姑娘,除非佢地有問題想問下你la

原帖由 ek9718 於 09-3-3 13:50 發表

我約左10am,9:45am去到放底張覆診紙,就自己去驗尿度高磅重量血壓,10:15am就叫名入去姑娘到睇驗血報告,唔夠5mins 就出返來了,11:15am 就見醫生了,then 11:35am就走得喇...

但下次去再檢查既時候就好似唔洗再見姑娘 ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

BigPig阿花,

我依家都仲有嘔, 同埋不停反胃, 但就唔係日日嘔, at least一個星期都會嘔一次, 上星期都嘔到喉嚨損咗流血, 今日就成杯水嘔番晒出嚟, 胃口都係冇以前咁好, 希望我地可以快d唔好再嘔啦.....

原帖由 BigPig阿花 於 09-3-3 10:28 發表
princessash
多謝你呀,唔怪得知上次食完個楊枝金露好舒服la!

silva
我以前好少中味精毒的,不過大肚特別敏感,我朋友就成日中味精毒,係佢教我飲可樂解毒的,真係萬遢萬靈的,上次阿媽生日去左鴻x食飯,就係諗住費事又飲 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 jelly-pudding 於 09-3-3 13:07 發表
我今日手痕買左蘇民峰本改名書

我地諗住搵62改, 只request不要"富"&"豪", 英文名就自己兩公婆改
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 dku 於 09-3-3 12:37 發表

ying 2

你開刀定順產呀會????

我同你差幾日咋喎! 不過我開刀架,所以正確係7月尾生,不過都係呢度chat. 你呢?

複式洋房

bk 第幾胎(/) 醫院 EDD
princessash 2
養和 1/8
venusnjoo 2
仁安 3/8
BB_Duck 1
瑪麗 3/8
siukoko2 1
廣華 7/8
wincat 1
養和 8/8
munchbobo 1 仁安 11/8
ganbatei 1 浸會 11/8
jjtseung 2
東區 12/8
Ceciy1006 1
威院 15/8
venushung 1 仁安 17/8

jelly-pudding 1
法國 19/8
sweetcutecat 1
仁安 20/8
c9 2 QEH 21/8
BigPig
阿花 2 QEH 24/8
piglet0529 1
仁安 25/8

伯爵府

mincola
我覺得最難受就係嘔到有血,我上星期連續兩日係咁,個喉嚨痛到咩都食唔到,結果要老公去買粥比我先有野落下肚

princessash 個中醫教,食芒果(一個星期最多一隻)及食胡椒豬肚湯可以有胃口d,你都不仿一試la

原帖由 mincola 於 09-3-3 14:07 發表
BigPig阿花,

我依家都仲有嘔, 同埋不停反胃, 但就唔係日日嘔, at least一個星期都會嘔一次, 上星期都嘔到喉嚨損咗流血, 今日就成杯水嘔番晒出嚟, 胃口都係冇以前咁好, 希望我地可以快d唔好再嘔啦.....

...

首頁

尾頁

跳至