親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我未去過韓國,兩公婆想自由行,5日4夜!

主要想食海鮮,烤肉,及當地掃街,
買下衫影下相睇下景,去汗蒸,滑雪,摘士多啤梨,完……!
請問大家,我想揾當地團帶去玩同食,
去邊度揾?
我老公年紀大行得不好,行程包車司機,去邊度揾?
我空白左,不知應該點選擇!
酒店定民宿?路線安排,我完全唔識
請各位教教我!唔該!!

禁止訪問

複式洋房

CruBa 發表於 17-12-31 10:40
自由行一定要自己做功課, 因為途中一定有跟原本計劃不同的情況出現, 自己唔做功課, 東南西北都唔知, 咁就企 ...

咁請問第一次去是否要跟團先?

男爵府

回覆樓主:

https://travelblog.expedia.com.hk/default/12176/

https://hk.blog.kkday.com/6131/korea-seoul-5daysitinerary

Google search首爾自由行5日4夜,先睇吓

wcpcelia    發表於 18-1-1 11:33

子爵府

Zoe2715 發表於 17-12-31 10:59
咁請問第一次去是否要跟團先?

若果你去其他國家旅行都可以自由行,咁去韓國當然一樣可以。視乎你們有無時間做足事前工夫。一般都要計劃、找資料、定酒店機票等!3個月前準備會好些。總體來說,韓國自遊行都好方便!

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

樓主似乎乎未試過自由行
如果係,跟團啦

子爵府

Zoe2715 發表於 17-12-31 07:32

其實自由行真係好視乎你哋自己鍾意去邊,住平住貴乜嘢環境, 都好難搵到有人畀意見你

我未去過首爾不過啱啱去完吉隆坡
機票可以去skyscanner.com訂
住宿可以搵下booking.com hotels.com agoda.com
機場接送或者包車, 可以上淘寶搜尋
至於景點就上網自己搜尋下有咩地方想去
可以用google map mark低自己想去嘅地點
搜尋下點樣買電話卡,方便在當地聯絡, 可以在香港買定過去, 一般亦可以 落機之後在機場購買

我自己就鍾意自由行,唔鍾意跟團,因為時間自由啲。 不過自由行就一定要 和同行者溝通得好清楚 大家想去邊,會唔會轉行程, 有好多突發事會發生。 跟團在呢方面就比較簡單。

wcpcelia    發表於 18-1-1 11:33

複式洋房

大將軍 發表於 17-12-31 13:21
樓主似乎乎未試過自由行
如果係,跟團啦

自由行我只去過台灣,其他地方真的未去過!
年輕時要養家,唔敢去旅行,而家叫生活好小小,才作出去旅行的考慮!

大宅

回覆樓主

有心機有能力plan,自由行;否則,跟團。

複式洋房

回覆樓主:

麻煩大家指教!
我不知道應該响邊度揾資料才打擾各位!
唔好意思!!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實呢版都好多資料, 可參考吓

如果行動不太方便, 建議跟團, 因為地鐵要上落樓梯, 但全程包車好貴

大宅

Zoe2715 發表於 17-12-31 07:32

其實去首爾可選一至兩個Day Tour, 我參加過klook 的團,很方便,也化算,其餘時間坐地鐵或的士遊市內也不錯,你上網站睇下,不難

複式洋房

wahcat 發表於 17-12-31 18:22
其實去首爾可選一至兩個Day Tour, 我參加過klook 的團,很方便,也化算,其餘時間坐地鐵或的士遊市內也不 ...

好吖!唔該

大宅

回覆樓主

住的話揀明洞的酒店,食野,購物都方便,亦近Day tour 的集合地點,明洞集合㸃通常在新世界百貨集合

複式洋房

wahcat 發表於 17-12-31 18:29
住的話揀明洞的酒店,食野,購物都方便,亦近Day tour 的集合地點,明洞集合㸃通常在新世界百貨集合
...

好!我上網睇下,多謝指教

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

剛回來,首爾地鐵網絡大,但站站都行到傻,轉車更甚,帶小朋友/長者/行動不便真係幾辛苦,但如全程包車,會非常之貴!! 用的士出入都ok!

同埋跟下 day tour 都唔錯呀… 我今次有1日跟去南怡島/小法國/rail bike,呢啲景點自己去轉車繁複,包車人少就貴,跟day tour反而化算方便啲。
活在當下,愛得及時

男爵府

回覆樓主:

住嘅話,我建議住弘大,上次12月去,住明洞酒店,食嘢買嘢都貴,最緊要係好食嘅店,多數係弘大有齊,反而明洞無,所以我嚟緊4月去,已訂了弘大民宿

複式洋房

回覆樓主:

我同老公膝頭哥關節行得唔耐!
只想Hea遊下,不用趕時間的行程!
Day tour 我都會

子爵府

Zoe2715 發表於 18-1-1 23:41
我同老公膝頭哥關節行得唔耐!
只想Hea遊下,不用趕時間的行程!
Day tour 我都會

住明洞,參加一天團,滑雪都參加一天團,去下馬場洞食韓牛,去鷺梁津行下見識下食海鮮,輕輕鬆鬆去汗蒸幕又一日囉!搭地鐵好方便,去買本旅遊書跟住去唔洗怕好容易

複式洋房

回覆樓主:

其實最怕唔識睇唔識溝通!
我老公都話一定要去韓牛,
我想去魚市場食海鮮,唔知會唔會俾人宰殺
(有冇好介紹?)

對唔住呀!
我會係咁問你地各位,
希望大家唔好介意!

首頁

尾頁

跳至