論盡家傭

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

論工人--有感而發!!!

伯爵府

Re: 論工人--有感而發!!!

有些人真的是很不知足,工人也是人,工人也是有自己家庭的,有些工人是因為要養家才離鄉背井,為何要這樣待人? 我就當我工人係屋企人啦!雖然她有時都幾串,但是人都有脾性啦!最重要係她知道自己要做什麼,又做得好
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

han@happyforever 寫道:
有一位要好的朋友,一家3口(小朋友4歲)+兩頭"金毛尋回犬"住在2層村屋(地下連花園及二樓),一部車!!

我每次到她家作客,工人都會煮地道家鄉野給我們品嚐...全屋打掃得一塵不染...並沒有養狗的味道...白色梳化"立立令"...但她每次定必對工人嫌三嫌四呼呼喝喝!!!
我問她...你工人有幾唔好??佢答我工人好懶...我再問佢你工人每日有咩做...她的答案簡直令我讚嘆...!!!

~~

咁呢個人其他野點架呢?我諗我好難同呢D人做要好的朋友lor,最多做普通朋友。

別墅

Apart from the employer's view of the performance level of the maid, it tells us something else. When we look at this case objectively, it tells us that maid can be very efficient and they can deal with everything very quickly and tidy, depends on whether they will do it or not.

I have no comment on the story as reported here as different people have different standards. We employer will always like to have 'dovetail' arrangement with our maid ie our requirements can be met by our maid. Don't expect to use other people's ruler to measure your things or vice versa, others' honey may be our poison. So different home have different requirements and thus different standards.

伯爵府

你朋友未算誇張, 我識有一家五口, 都是大人, 起身不同時間, 又要中又要西, 開五次早餐. 晚上開五次晚飯, 日中要擦所有人的所有鞋一次, 每日擦窗一次. 最後每人涼沖後要擦浴缸一次再到下個, 俾我做已經死咗.

只係想講做人要將心比已, 雖然工人理論上係專業, 但係家頭細務, 佢都係得一對手啫. 如果自問做一半都唔得嘅 就適當調節吓呀.

男爵府

circleda 寫道:
你朋友未算誇張, 我識有一家五口, 都是大人, 起身不同時間, 又要中又要西, 開五次早餐. 晚上開五次晚飯, 日中要擦所有人的所有鞋一次, 每日擦窗一次. 最後每人涼沖後要擦浴缸一次再到下個, 俾我做已經死咗.

只係想講做人要將心比已, 雖然工人理論上係專業, 但係家頭細務, 佢都係得一對手啫. 如果自問做一半都唔得嘅 就適當調節吓呀.

同意..因為有時自己都會懶.. 由朝做到晚真係好攰.. 有時我地喺office都會走去pantry 到抖下氣.. 我都當工人係屋企人看待.. 我知有d僱主仲要個工人用手洗晒所有衫... 唉 ..
Ding

複式洋房

我就有另外的睇法, 其實工人都有方法抖下氣.

07:00---帶2隻金毛散步
07:45---準備早餐
08:00---叫醒仔仔起身梳洗食早餐
08:45---帶仔仔上學去
09:00---買送之後返屋企煲湯/掃地...準備仔仔午餐
........(他們多數可以在街市談天)
11:45---接仔仔放學
12:15---仔仔食午飯..休息後做功課
..........(可以煲粥-電話果隻)
14:00---仔仔午睡...工人就繼續打掃家務(洗衫晾衫等)
............(己經夠時間可以做晒D家務.)
17:00---帶仔仔去公園玩
...........(仔仔在公園玩,他們在談天)
18:00---準備仔仔晚飯
19:00---仔仔&工人食飯,飯後準備兩公婆晚飯,"送"菜不能預先煮好翻蒸!!
20:00---兩公婆晚飯,仔仔沖涼
20:30---洗碗
21:00---帶2隻金毛散步
...........(可以到公園再談天)
21:45---熨衫及完成埋未完成的家務
22:30---待仔仔睡覺後工人才可以沖涼/休息
..........(可能再煲粥)
(星期六日要洗車...閒時還要照顧sir花園的植物)

複式洋房

Absolutely agree. 其實外傭在頭3 個月或者會按你的 timetable 去做,但遲些當他們知道主人脾性和你們的時間表後就會作出適當調整,如何偷得浮生半日閒。君不見我們在閒日放假時發現在商場,學校門口全部都是菲印的天下。手機電訊公司認為他們才是大客,1 個月過千電話費,好賺過香港人錢多多倍。
該用戶已被刪除

複式洋房

其實將屋企打理得整整齊齊照顧小朋友是他們的責任. 不是什麼, 試想如果老板出糧比你, 你只能做到本份,有冇老板會稱讚你. 我們豆人人工就是要做的......

男爵府

han@happyforever

我都發覺有好多人以為"工人"就要由朝做到晚 .. 雖然話佢地人工相比其他地方高..但都唔洗做足10幾個鍾...

可能我老板對我好 .. 做得好佢真係會讚 .. 有時做到6點幾佢都會叫我走唔好做咁夜.. 所以另我身為"僱主"..都識得去為"僱員"考慮...我地雖然要出去做野..但大多數都係朝9晚7-8 .. 但工人每每朝早6-6:30起身做到夜晚12:00先完 .. 足足20個鍾.. 雖然話佢地可以中間時間傾下偈..但其實又點算真正休息呢 ..在office時我都會傾偈一樣 .. 有時亦會同朋友傾下電話 .. 我識有個朋友去夜街..半夜返到屋企都要個工人起身煮野食.. 第二朝又要6.30起身..我曾問個朋友半夜叫人起身..有無刻薄d呀.. ..佢真係答 : "工人丫嘛..我要佢幾時做野都得!"

我成日都話 ...工人都係人 .. 有好亦有壞 .. 如果遇到個好嘅..何不好一點對待佢呢 .. 如果個工人係衰嘅.. 就應一早了斷..即炒...

我相信你朋友個工人都無咩時間抖下.. 因為搞掂個小朋友..又要搞兩隻狗 ..

有時諗. .. 如果無工人..自己都未必會好似佢咁日日打掃得咁乾淨..
Ding
該用戶已被刪除

男爵府

非常同意 han 的"有感而發"。
如果我們都能夠將心比己,也就不會對工人諸多挑剔。

那些對工人滿肚怨言的僱主,請換個角度想一想,如果那個不是工人,而是您自已的母親或姐妹,您對她們的要求也是一樣嗎?

珍珠宮

han@happy forever,
i totally agree with you, the maids are human too,
we should treat them as human, right?
working from 7:00 am to 10:00 is alreay very
enough ( my maid always works from 7:00 to 8:30 everyday, she usually reads books after 8:30, certainly after finished all the works. i usually take care of my son and study with him myself after dinner, and make more chance to my son to take care of himself since he is 9 years old. i often told my son, the maid will leave us someday, so he must learn how to help in houseworks, for example : washing cups, tidy room, making bed and put everything right place after bathing, certainly i am sure it is no problemfor him.
regarding the maids working attitude, we can warn or
terminate the contract with them if they didn't pick up the works for a long time or did something unhonest, it is already the highest punishment for them.
to me, it is worst your maid lies or to do something
unhonest, beside,i would help her to pick up the
houseworks step by step.
the above mentioned just my personal opinion.
rgds

複式洋房

如果家中冇人,,而佢又按章エ作的話,,,
才讚她也未遲.....
我們也是打工,boss 唔係office,我地都會打下电話,
但不會像她們完全停手不做,到太太回家就不停做,
朋友見到還讚她勤力, 一定是太太要求太高!!!!
她們還會愉野, 如有小朋友還要就住忍住,害怕她找小朋友
做出氣袋,,,,((((換轉是你媽媽或姊妹,她們會這样做嗎??)))
該用戶已被刪除

大宅

我就唔會多評論人哋嘅工人好唔好,因為我哋見個工人有幾多時間丫,如果佢哋扮起嘢上來都好容易的,我就有個例子,以前住喺我隔離有個菲傭,我兩公婆都覺得佢好好架,又錫個小主人,又好笑容,又有禮貌,個屋企都幾企理,但後來就唔見佢出現,我就走去問鄰居,原來已被炒,咁我問點解要炒呀,佢唔好咩,佢好似幾好喎,咁我鄰居就話'好'?喺人面前丫馬,個工人原來打小朋友的,係幼稚園老師見到報寸,我鄰居先知,個工人仲好精架,唔會打身體其他部份的,只會用手搣小朋友個耳珠,唔會有咩傷痕.

男爵府

並唔係每一個工人都會偷野..借錢.. 虐待小主人..只食唔做 .. 正如唔係每個香港人都係好人一樣 .. 公司亦有好多擦鞋王 ..唔洗做一樣有人工... 一樣米樣百樣人.. 賓賓或印印都有好人 .. 就算親人亦有d會做出穿櫃桶底嘅事 (my experience).. 之前向心聲留言度有個幾位媽咪都因自己親人去借大耳(loan).. 搞到家無寧日.. 擔驚受怕 .. 家人會這樣做嗎!

如果工人對小主人唔好.. 小朋友一定唔肯跟 .. 我好多時都會放錢在屋.. 但工人從未試過自己攞黎用...有時我突然中午回家..佢都係在廚房準備晚餐 ..
Ding

男爵府

Totally agreed with han & Ding!

我覺得很多事情的發展和結果都是雙向的。
老板對你好,你做野會特別起勁;遇上好的公司,你也會特別珍惜這份工呀~~~
尤其是在職媽媽,應該是更能體會打工仔對老板的期盼。
為甚麼就不能對自己的工人給多一點體諒?

有時候,她們做的事的確不盡如人意。
但自己做的事又何嘗能樣樣 100 分?

大宅

我都要提吓大家,唔好以為工人對小主人唔好,個小朋友就一定唔會跟個工人架,我見唔少架喇,有啲小朋友真係喊得好悽涼咁拉住個工人架,而個工人就好鬼惡咁鬧個小主人,有一個仲離譜,攞左小主人對鞋,唔畀佢著,由得佢喺啲石屎路上行,但個小朋友就喊住咁追住個賓賓囉.

當然唔係每個工人都好衰,但就呢個topic來講,呀han嘅朋友個工人嘅工作,都只係一般家庭嘅工作,無咩特別,所特別者都只係多左兩隻狗,但個工人又只係湊一個小朋友,而香港有好多家庭都會有兩個小朋友要湊,咁我諗湊小朋友點都會辛苦過湊狗.

不過呀han個朋友喺呀han嘅心目中唔係好人,又係另一回事囉.

首頁

尾頁

跳至