論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的印印上年20/9上工,昨天晚上她向我說要在今年暑假請21天假回印尼。
oh, 真是獅子開大口。我並沒有即時拒絕。我怕她心存積怨,會對我的bb (5個月大) 不利。

於是我說了很多條件︰
1.我不會比機票
2.回來要驗身,用者自付,一日未出report 就住在agent的hostal 。
3.要打避孕針

想她自動turndown,點知她全部應允,真吹脹。

各位有什麼高招呢?

複式洋房

push

禁止訪問

伯爵府

其實可唔可以請咁耐假架?

複式洋房

7天有薪,14天無薪。
不過,就算比佢放假,我都不會比請咁耐假。14天或者。

民房

唔會比佢放NO PAY, 因安排唔倒, 唔可以怕佢玩嘢!

別墅

My current one also made that kind of request last year, if you let her go, my only advice is : don't pay her salary in advance before she leaves. 當時真係好担心她不回來 (因她已收足薪酬), 因要上班, 若工人不回來, 將大失預算.

原帖由
常媽 於 09-3-3 14:49 發表
唔會比佢放NO PAY, 因安排唔倒, 唔可以怕佢玩嘢!

複式洋房

[quote]原帖由 Becky 於 09-3-3 15:10 發表
My current one also made that kind of request last year, if you let her go, my only advice is : don't pay her salary in advance before she leaves. 當時真係好担心她不回來 (因她已收足薪酬), 因要上班, 若 ...

how many days did she leave?
Did u pay the air ticket?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ngauBBmon 於 09-3-3 10:49 發表
我的印印上年20/9上工,昨天晚上她向我說要在今年暑假請21天假回印尼。
oh, 真是獅子開大口。我並沒有即時拒絕。我怕她心存積怨,會對我的bb (5個月大) 不利。

於是我說了很多條件︰
1.我不會比機票
2.回來要驗身,用者自付 ...

Hi ngauBBmon, 我覺得係應該直接同佢講
1) 你就算做滿兩年,都只係得14日假, 何況你依家只係做左半年, 你點樣可以放21日假呢 ?
2) 你自己係咪working mum, 如果係, 你咪同佢講你自己都請唔到咁多假, 佢又點可以放咁多日呢??

別墅

annual leave in advance

how many days did she leave? 10 days paid leave (I regard this 10 days as rest day / annual leave in advance)

Did u pay the air ticket? No, she bought the ticket herself but I'll buy her a round trip ticket this summer because we early renewed the contract.

原帖由 ngauBBmon 於 09-3-3 15:15 發表
[quote]原帖由 Becky 於 09-3-3 15:10 發表
My current one also made that kind of request last year, if you let her go, my only advice is : don't pay ...

禁止訪問

大宅

小心一去無回頭

複式洋房

佢short咗呀?

珍珠宮

原帖由 ngauBBmon 於 09-3-3 14:00 發表
7天有薪,14天無薪。

做滿一年先entitle 7 working days.
查實佢用乜嘢藉口呢?你又真係唔駛返工可以睇住BB?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

我都想問...機票係咪可以唔比架呢?
因為我岩岩請左個完約工人
佢又係想返去印尼..我想問我駛唔駛比機票架呢?

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過一次,果個一去不返,當時我都係要佢自己pay機票(來回),留一個月糧返黎先出,點知佢真係唔返,仲send sms比我say sorry.

今次就滿約,機票我出(來回),佢要放兩個月,我會講明響個半月前要通知我歸期,如果唔係我會cut visa,而且一樣都係要留低一個月糧做押金(萬一唔返當代通知金),返黎出返比佢囉~

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 waiwaikelly 於 09-3-4 00:31 發表
我都想問...機票係咪可以唔比架呢?
因為我岩岩請左個完約工人
佢又係想返去印尼..我想問我駛唔駛比機票架呢?

佢完約已經有一張回程印尼機票, 係前僱主負責
你係要負責一程印尼至香港機票

但係, 你請本地完約都係貪快架唧, 佢要返幾耐呢? 萬一佢攞咗你張機票返歸又唔回港, 你咪好蝕?
同佢傾一年內至比佢返得唔得呢? 因為一般佢都只係可以攞到一年working visa, 一年內要離境.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ngauBBmon 於 09-3-3 14:00 發表
7天有薪,14天無薪。

1. 佢都未夠一年, 點解你要比7日有薪假比佢?
2. 一套約你只需要比一套來回機票, 而家係佢在合約期間要放假, 你係一定唔需要負責機票嘅.
3. 21日咁多, 你安排得到嗎? 工人平時表現如何? (呢樣係我衡量比唔比放, 同放幾耐嘅重要因素. 做得好梗係有得傾, 平時都也也烏又黑口黑面, 都唔使旨意同我講條件啦.)

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 09-3-4 01:44 發表

1. 佢都未夠一年, 點解你要比7日有薪假比佢?
2. 一套約你只需要比一套來回機票, 而家係佢在合約期間要放假, 你係一定唔需要負責機票嘅.
3. 21日咁多, 你安排得到嗎? 工人平時表現如何? (呢樣係我衡量比唔比放, 同 ...

我想問清楚 , 係一張約內 , 僱主吾係提供一張回程機票咋咪 , 請本地完約都係一樣架啦 , 佢由印尼返 HK 個程都關僱主事架咪 ?

珍珠宮

原帖由 abbytang 於 09-3-4 19:01 發表

我想問清楚 , 係一張約內 , 僱主吾係提供一張回程機票咋咪 , 請本地完約都係一樣架啦 , 佢由印尼返 HK 個程都關僱主事架咪 ?

一張約 : 一套(來回)機票, 即工人要「嚟」同「返去」.
請本地完約 :前僱主負責返鄉放假嗰程, 請佢個新僱主負責佢再嚟HK同做完返鄉兩程!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至