家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我想用好短時間儲錢, 一仟蚊駛費一個月, 你哋估夠唔夠呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我就唔夠,
搭車返工 $780 一個月
早餐 $150 一個月
午餐 $700 一個月

珍珠宮

好媽媽勳章

我就唔夠, 我每日搭車都要$4x.

個個月八搭通條數要起碼$3000.

大宅

我都唔夠, 一日使費(搭車, 食飯)都要$100

大宅

我都一定唔夠,
剩車費都冇一大半了.

伯爵府

hehe, if u don't buy stock, u can save $ quickly ga la.

it depends on where u are working and the transportation cost is. lunch can be as expensive as $1xx in Central. but if u work in factory area, can buy lunch box set at $2x.

i used to work in central, average cost for lunch is $70. transportation cost is $20/d. so total is over $2000 (25d expenses).

when i first started to join the work force, I tried to control myself to use only $700 each week, but I couldn't.

伯爵府

Lunch $70/day, you so rich!

原帖由 c-wong 於 09-3-3 15:12 發表
hehe, if u don't buy stock, u can save $ quickly ga la.

it depends on where u are working and the transportation cost is. lunch can be as expensive as $1xx in Central. but if u work in factory area, ...

別墅

原帖由 建男媽咪 於 09-3-3 14:22 發表

以前剛出黎做嘢就試過,屋企只比咗一千蚊我,所以個一年我save到2萬4
早餐$10以下,
午餐$15 <--- 超勁難食既餐旦米,難食程度係餓都唔想食,所以有時會帶個$3既公仔面丁
車費每日$8,
晚餐在家食。

禁止訪問

公爵府

我以前剛出來做事都試過,每日支出都只係搭車,三餐都係食企的﹝中午帶飯﹞,每個工作日預20,一個月有大約22個工作天,即$20*22=$440,然後星期六日預多小小比自己洗,每日約$50,即$50*9=$450。咁自己一個月洗費就唔過1千。當然這些都是大約數,因為我每個工作日係唔洗用哂$20,再加上唔一定個個星期六日都要出街用錢,所以可以儲起到有需要時用的。

男爵府

我車費500
早餐飲牛奶 午餐帶飯 晚餐食屋企
我試過 係因為想儲錢買chanel 銀包

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公個個月都洗唔過一千:
八達通$350/月(如果要返學就$400/月)
早餐+午餐$20/日 X 25日 = $500/月
(如果要返夜校晚餐$20/日 X 8 = $160/月)
返工佢可以好慳架!
唔洗返學佢一個月洗費係$850,
要返學就$1060

男爵府

妳老公真係好慳, 我個個一個月洗成3,4K, D條數只計佢每日番工, 未計佢要買衫鞋DD不是日常的開支!所以有時我多好嬲!佢人工唔多, 但洗錢勁, 還想我同佢生多個, 都唔洗諗的了。

侯爵府

2024年龍年勳章

比我就唔夠喇,建男媽短期儲錢買hsbc定買其他呀?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

整係供保險都無咗陸佰幾啦 !!

大宅

原帖由 c-wong 於 09-3-3 15:12 發表

it depends on where u are working and the transportation cost is. lunch can be as expensive as $1xx in Central. but if u work in factory area, ...

咪就係囉,成日身痕,未計隻#1398坐艇, 2009年已經輸咗成$5,000, 所以我想迫自己呀, 我要回一回氣先呀, 暫時都唔買住, 有1萬幾仟又想掉落去, 我唔似你哋咁叻, 可以錢搵錢, 我果d好似掉咗落海咁呀

大宅

原帖由 @bear 於 09-3-3 20:27 發表

比我就唔夠喇,建男媽短期儲錢買hsbc定買其他呀?

金盤洗手呀...暫時, 咁輸法唔係辦法, 我要儲多d彈藥先

大宅

原帖由 summichalle 於 09-3-3 16:59 發表
帶飯或麵上班,用公司 microwave oven, 飲公司的 coffee or tea,早上麵包 $5.40, newspaper --$5.00,MTR ---12.00,

afternoon tea---米粉, $3.00

Total : $25.40

你個方法幾好, 我而家都開始緊 , 我今日如果唔係買咗溂口水$32, 我只係用咗$14咋, 唔記得同大家講, 我早餐上我媽咪度食, 我只係午餐啫, 另外返工搭巴士唔駛錢, 希望可以得啦, 最緊要唔好手痕

大宅

原帖由 babyhowie 於 09-3-3 19:19 發表
我老公個個月都洗唔過一千:
八達通$350/月(如果要返學就$400/月)
早餐+午餐$20/日 X 25日 = $500/月
(如果要返夜校晚餐$20/日 X 8 = $160/月)
返工佢可以好慳架!
唔洗返學佢一個月洗費係$850,
要返學就$1060:waha ...

嘩, 你老公好犀利

伯爵府

bring your lunchbox lor! i brought lunch box sometimes when I was in labour force. saves a lot of $ ga. then u don't even need to spend a dollar if u don't buy anything.

首頁
12345...6

尾頁

跳至