家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

原帖由 建男媽咪 於 09-3-3 21:11 發表

金盤洗手呀...暫時, 咁輸法唔係辦法, 我要儲多d彈藥先

暫時呀!咁打算幾時發炮呀?我依家都輸到坐咗係度,都唔知仲要坐到幾時囉,好慘

大宅

原帖由 @bear 於 09-3-3 21:56 發表

暫時呀!咁打算幾時發炮呀?我依家都輸到坐咗係度,都唔知仲要坐到幾時囉,好慘

就係要儲多d彈藥先, 因為我好多供款係長期架, 反而好少流動資金, 開支真係好大, 要輸的已經輸哂, 無錢呀

複式洋房

回覆 # 的文章

嘩, 超勁慳家一族, 我星期六提了$1500蚊, 唔夠4日, 我銀包剩返$160蚊, 真係唔知點解d錢好似倒水般,又好似冇實質買左d什麼咁,
:wave: :wave: :wave: :wave:

珍珠宮

畀面勳章

$1,000 per month, that means $33.3 per day. This is really impossible to me

別墅

原帖由 babyhowie 於 09-3-3 19:19 發表
我老公個個月都洗唔過一千:
八達通$350/月(如果要返學就$400/月)
早餐+午餐$20/日 X 25日 = $500/月
(如果要返夜校晚餐$20/日 X 8 = $160/月)
返工佢可以好慳架!
唔洗返學佢一個月洗費係$850,
要返學就$1060:waha ...

你老公好勁,係今時今日都仲可以搞到$20既午餐,
而家我無做嘢,一日只係食兩餐,
但中午叫外賣午餐都要$31,
而買餸就唔知點解落親去都用成$50-$80,
最慘係唔係好餸過人。

別墅

原帖由 JulieMay 於 09-3-3 17:33 發表
我車費500
早餐飲牛奶 午餐帶飯 晚餐食屋企
我試過 係因為想儲錢買chanel 銀包

買到chanel,但銀包無money有鬼用。

別墅

原帖由 建男媽咪 於 09-3-3 21:10 發表

咪就係囉,成日身痕,未計隻#1398坐艇, 2009年已經輸咗成$5,000, 所以我想迫自己呀, 我要回一回氣先呀, 暫時都唔買住, 有1萬幾仟又想掉落去, 我唔似你哋咁叻, 可以錢搵錢, 我果d好似掉咗落海咁呀 ...

我同你一樣

1398諗住長持,3.4入,但竟然上個星期可以係$4.x跌返去$3.X,所以係$3.3放咗

139 同 568係高追,雖然係win價位,但win埋都唔夠比手續費。 <-- 好低能

而家放咗既錢用黎買咗THE DINOOPS。 <--感覺想有實物係手好似好D

不過我會再接再勵,因為我有交學費。

別墅

原帖由 建男媽咪 於 09-3-3 21:10 發表

咪就係囉,成日身痕,未計隻#1398坐艇, 2009年已經輸咗成$5,000, 所以我想迫自己呀, 我要回一回氣先呀, 暫時都唔買住, 有1萬幾仟又想掉落去, 我唔似你哋咁叻, 可以錢搵錢, 我果d好似掉咗落海咁呀 ...

建男媽, 成日身痕, 最好買枝無比滴止止痕, 唔係好惡頂ar.
我都比隻至愛#2888, 玩死左, 唔好傷心一有我陪你. 最多一齊去搵向晴軒law.

大宅

有時買野唔捨得買, 但係輸咗又輸咗去, 早知買野啦, 都叫有件實物呀, 我到月底再話比大家知, 我今個月可唔可以做到一仟蚊駛一個月呀

大宅

原帖由 shirley10521 於 09-3-4 02:13 發表

我同你一樣

1398諗住長持,3.4入,但竟然上個星期可以係$4.x跌返去$3.X,所以係$3.3放咗

139 同 568係高追,雖然係win價位,但win埋都唔夠比手續費。 ...

我仲慘呀, #1398, 我$3.7入呀, 到而家都未放, 我諗住同佢博長命

伯爵府

原帖由 車.人. 於 09-3-4 09:22 發表

建男媽, 成日身痕, 最好買枝無比滴止止痕, 唔係好惡頂ar.
我都比隻至愛#2888, 玩死左, 唔好傷心一有我陪你. 最多一齊去搵向晴軒law.

but u r lucky and smart sold your #5 so early with just $1-2 loss. I am suffering from big loss just holding 2 lots. sigh....

伯爵府

我落親街都見到野會買,好手痕!
而家計算晒個日要用既錢,淨係帶要用既錢,
唔會多,想買..........返到屋企無晒個d想法^^
仲要係大門貼張"慳D"提醒自己!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

原帖由 c-wong 於 09-3-3 15:12 發表
hehe, if u don't buy stock, u can save $ quickly ga la.

it depends on where u are working and the transportation cost is. lunch can be as expensive as $1xx in Central. but if u work in factory area, ...

我都係中環返工, 每日午餐都係$2X就攪掂

伯爵府

買飯盒就係囉, 如果同同事去食就要1xx, 間中去食啦, 我多數bring lunchbox 真係save 好多.

原帖由 煒良媽咪 於 09-3-4 10:43 發表

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 shirley10521 於 09-3-4 01:55 發表

你老公好勁,係今時今日都仲可以搞到$20既午餐,
而家我無做嘢,一日只係食兩餐,
但中午叫外賣午餐都要$31,
而買餸就唔知點解落親去都用成$50-$80,
最慘係唔係好餸過人。 ...

唔係午餐$20,係早餐加埋午餐$20,
因為佢早餐同午餐都係食麵包!

你唔洗返工點解午餐要叫外賣?

我以前朝朝送完個仔返學都去食早餐,
最經濟都要$15,依家我自己買方包($5/磅),
再自己炒兩隻蛋($1.6),每朝早餐$3搞惦!
我以前都好興lunch叫外賣,
依家煮通粉、或者食隔夜飯,
每日慳幾十!

我地依家實行周日慳洗,周末放鬆洗!
平日慳,假期去玩、去食都開心啦!

伯爵府

原帖由 煒良媽咪 於 09-3-4 10:43 發表

sometimes I had $10 wanton noodles takeaway from Wanchai tim. But on average $70-1xx because sometimes had $2xx-3xx lunch. I don't enjoy eating, but going to nice places for lunch can chat for a longer time with friends and colleagues.

男爵府

原帖由 shirley10521 於 09-3-4 01:59 發表

買到chanel,但銀包無money有鬼用。

都係ga!

大宅

it's a hard thing

伯爵府

仲要如果返工既, lunch 落街行下好啦, 要忍手唔好買野, 唔係又會用大好多! 又會overbudget !
^^^... ^^^

大宅

h

首頁
12345...6

尾頁

跳至