家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

其實我一個月自己使費都唔使$300.

1) 公司係屋企附近, 行路番工.
2) 好多時冇食早餐, 只係飲杯即沖coffee (即沖coffee 有朋友供應,唔使錢)
只係間中買個早餐食 (約$8-$15)
3) lunch 拎飯番去叮.

放工即番屋企, 唔會去洗錢.

不過, 到假日同仔女一齊, d錢就好似倒水喇,
唔經唔覺一日可用去成千蚊, 所以都冇錢剩.

大宅

原帖由 nioclewn 於 09-3-5 12:56 發表
其實我一個月自己使費都唔使$300.

1) 公司係屋企附近, 行路番工.
2) 好多時冇食早餐, 只係飲杯即沖coffee (即沖coffee 有朋友供應,唔使錢)
只係間中買個早餐食 (約$8-$15)
3) lunch 拎飯番去叮.

放工即番屋企, 唔 ...

$300 一個月? 好犀利呀, 咁你起碼慳到自己比小朋友嘛, 如果自己都駛得多, 條數好咁呀

侯爵府

原帖由 babyhowie 於 09-3-3 19:19 發表
我老公個個月都洗唔過一千:
八達通$350/月(如果要返學就$400/月)
早餐+午餐$20/日 X 25日 = $500/月
(如果要返夜校晚餐$20/日 X 8 = $160/月)
返工佢可以好慳架!
唔洗返學佢一個月洗費係$850,
要返學就$1060:waha ...

你老公真係好, 我老公每個月單買佢玩的玩具, (例如, 相機, 電玩等)都唔止1000元, 咭數重...我都唔敢講, 唔敢想, 我經常話, 佢同$有仇, 每月出糧要使晒佢.....

男爵府

回覆 # 的文章

AGREE

大宅

我無睇晒全部
想問o下用$1000既意思係計咩唔計咩?
如果要返工,交通費都佔一部份
如果無返工,屋企開支&伙食又計唔計

禁止訪問

醒目開學勳章

民房

正常返工搭車食飯都要$3000~
我覺得食就一定要正常,起碼都3餐先啦~
食都唔正常,身子差,最後我怕有錢冇命享呀~

大宅

原帖由 marco1717 於 09-3-6 22:54 發表
正常返工搭車食飯都要$3000~
我覺得食就一定要正常,起碼都3餐先啦~
食都唔正常,身子差,最後我怕有錢冇命享呀~

非常同意
所以我買"食送"一定唔會慳,健康好緊要,驚慳慳埋埋唔夠睇醫生 mouth: 

別墅

原帖由 babyhowie 於 09-3-4 12:59 發表

唔係午餐$20,係早餐加埋午餐$20,
因為佢早餐同午餐都係食麵包!

你唔洗返工點解午餐要叫外賣?

我以前朝朝送完個仔返學都去食早餐,
最經濟都要$15,依家我自己買方包($5/磅),
再自己炒兩隻蛋($1.6),每朝早餐$3搞惦!
我以前都好興 ...

因為叫外賣快麻,
個女唔駛我理,
我就會拿拿聲食咗去,
同埋我實在太愛奶茶,
而第二個原因係,
我覺得一日食一個外賣都無既話,
我會覺得自己好慘,窮到食唔起,好可憐,
我就會諗以前未識哩我老公,
我可以三餐係街食,
而家嫁咗比佢,連一個外賣都食唔起,
我知哩d係心理問題,
但我唔知點去刻服,help。

男爵府

原帖由 shirley10521 於 09-3-7 02:08 發表

因為叫外賣快麻,
個女唔駛我理,
我就會拿拿聲食咗去,
同埋我實在太愛奶茶,
而第二個原因係,
我覺得一日食一個外賣都無既話,
我會覺得自己好慘,窮到食唔起,好可憐,
我就會諗以前未識哩我老公,
我可以三餐係街食,
而家嫁咗比佢,連 ...

其實樓主你呢個心態真有少少......

不過你可以試吓慢慢介左佢呀, 由日日叫外賣, 慢慢習慣一星期只叫4日, 再慢慢一星期只叫一兩日. 安寧留番d錢同個女去玩好過啦.

我以前未結婚前, 一個月可以去食幾次自肋餐啦, 但而家一年去一次都唔係咁捨得去.

以前每個月都買幾件新衫新袋....但而家一年先買得一兩件.

但我完全都冇任何自覺可憐的心態, 反而剩低d錢同仔女去大吃大玩仲開心

侯爵府

如果淨係計每日返工:
車費: $4.4-$8.8(放工有時會行路)
lunch: 平均$30
早餐:自已食麵包(一包方包食一個星期)

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章

我都輸咗好多係股票到, 全部高位入嘅, 而家咁, 我死都唔放, 同佢?命長. 咁嘅時勢,我都想慳D, 但係一出街就忍唔到手, 買買買. 有時都諗係咪病態? 教吓我点攸?

子爵府

返工搭車: $11.2X2X22days= $492
Breadfast: $18X5=$90
Lunch: 公司包
Dinner: $50X6daysX4=$1200
Total: $1782

毎月基本用$1782, 但係我都用凸晒, 所以我衣家有本簿仔記低每日用咗幾$, 就知d$去咗邊度了

男爵府

我係工業區返工, 想搵嘢買都難, 真係想買杯果汁都無! 周圍啲嘢難食到中午要帶飯! 公司包早餐, 所以基本上每日只係俾車錢咋!

但係一個月都唔可以駛少過1千, 因為有咗b, 忍唔住成日買嘢俾佢! 仲有供基金, 保險, 交租, 俾家用, 出糧俾工人等等… 同老公share完, 最終慳慳埋埋個個月都一定會駛過萬架…

想買少啲嘢方法就係轉工去一啲"鬼地方", 乜都無得買, 又無好嘢食, 你唔想收心養性都難!

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-3-10 11:14 發表
我係工業區返工, 想搵嘢買都難, 真係想買杯果汁都無! 周圍啲嘢難食到中午要帶飯! 公司包早餐, 所以基本上每日只係俾車錢咋!

但係一個月都唔可以駛少過1千, 因為有咗b, 忍唔住成日買嘢俾佢! 仲有供基金, 保險, 交租 ...

我一個月的開支都係成萬, 所以就想再慳d, 再儲多d, 其實我都係喺工廠區返工, 落街食飯要行起碼15分鐘, 我今個月好犀利呀, 由上個月28號到今日為止自己用咗3佰幾蚊咋, 希望keep倒啦

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

咁我希望佢供完層樓補返身子啦~

因為咁樣落去有錢都無命享啦

原帖由 ILoveTeddy 於 09-3-6 15:50 發表
我有個舊同事,住得好近公司,日日行返工,lunch只食公仔米粉(無餸),返工只有幾套衫,有病又唔睇医生,加上無細路,佢3年就供完一層居屋大單位。
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我每月車費500
中午帶飯
其實可以話平時基本吃唔用咩錢
但周六週日二日會買零食, 衫. 小朋友的吃用穿
基本我諗3000一定要用
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

男爵府

我有個同事她好勁, 一個月用$500. 返工乖巴士, 她每天都食早餐, 是一個蛋糕一杯奶茶(KFC), 下午一定叮飯.冇飯就食公仔. 她兩年沒剪過頭髮, 拿的是環保袋. 但她一D都唔辛苦. 仲樂在其中, 每一個月就是以用500元為目標.

大宅

原帖由 vickycheung36 於 09-3-10 17:09 發表
我有個同事她好勁, 一個月用$500. 返工乖巴士, 她每天都食早餐, 是一個蛋糕一杯奶茶(KFC), 下午一定叮飯.冇飯就食公仔. 她兩年沒剪過頭髮, 拿的是環保袋. 但她一D都唔辛苦. 仲樂在其中, 每一個月就是以用500元為目標 ...

一個月只用$500 ?
做人還有樂趣嗎 ?
我慳極都 "Impossibility"

首頁
12345...6

尾頁

跳至