家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原帖由 焯媽媽 於 09-4-23 00:32 發表
6/4, 我單是一次和孩子看醫生, 我醫皮膚, 我仔咳, 已用了600+, 另11/4我咳, 又看了一次醫生, 單是二個上午, 已用了差不多800元, 四月份還有約10天, 不知會否再看醫生, 1k 只夠我找醫生數... ...

我今天又和仔仔去覆診, 因哮喘, 用了470元, 另四月份因去了旅行而取旅行藥, 兩個仔共500元, 今個月還有一星期, 我已奉獻給這醫生1730元, 一千元點生活??

大宅

我愈想慳就愈用得甘。大條數好易揾得返,但少少地果D真係唔知用咗去邊。由其是超市減價,買多D又平D,但錢又用多D,$1000一個星期未完己經無咗,當頭家真係唔易架!今日諗住唔出街唔洗用錢,但今日係阿仔自由日,比飯錢同增值咁又無咗$200。

禁止訪問

大宅

原帖由 靚太太 於 09-4-27 11:23 發表
我覺得要省錢最好辨法就係................唔出街,唔出街真係洗小好多錢架!!

正常係, 不過頭先去一去超市又駛咗$100

大宅

原帖由 babyhowie 於 09-3-4 12:59 發表

唔係午餐$20,係早餐加埋午餐$20,
因為佢早餐同午餐都係食麵包!

一個大男人,咁食法,
邊有營養?
that's nothing to be pride of...
i would rather my hubby to use "more than" $1K/mth but hv a proper meal.

侯爵府

原帖由 靚太太 於 09-4-27 11:23 發表
我覺得要省錢最好辨法就係................唔出街,唔出街真係洗小好多錢架!!

我家很少出街, 都成日唔見$$$$

我一家四, 今個四月, 大大話話, 單是睇醫生, 已約有10次, 每次平均250元, 都用了約2500元, 因單係我細仔, 今個月為了咳, 已看了四次醫生, 老公眼疾, 亦看了3次, 四月份還有數天, 醫生費唔知會唔會好似東華善款, 直線上升

侯爵府

唔好再講, 好既唔靈, 羞既靈....

大宅

所以身體建康都是財庫之一.

原帖由 焯媽媽 於 09-4-28 01:36 發表
我家很少出街, 都成日唔見$$$$
我一家四, 今個四月, 大大話話, 單是睇醫生, 已約有10次, 每次平均250元, 都用了約2500元, 因單係我細仔, 今個月為了咳, 已看了四次醫生, 老公眼疾, 亦看了3次, 四月份還有數天, ...

大宅

好媽媽勳章

$1000/month is impossible for me....

But I know some fds of mine can make it but I hate to live in that way. It's too harsh for me and I would rather try to earn more, eg. salary up by good performance, job promotion due to better qualification etc

首頁

尾頁

跳至