論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

背景:兩夫婦+3個月BB, 家住3房2廁單位,菲姐姐來左4個月(海外,冇出國經驗)

要求姐姐每日做清潔和照顧BB, 不用煮飯,因為會去我媽咪度食,姐姐有時需要帶埋BB去我媽咪屋企照顧

姐姐好處:
-清潔ok,-冇整壞過家電,-有揍B經驗,-放假主動幫忙洗奶樽及碗,-冇偷野,冇偷食野

姐姐缺點:
-揍B餵奶時發呆同睇電視(因為媽咪開電視)
-唔主動揍B, BB在BB床喊都唔會睇下咩事,食完飯都唔會馬上幫手揍B(我同老公都未食飯)
-懶,因為我仲放緊產假,我揍B, 佢好多時間留在自己房坐低休息都唔主動做其他家務
-本身佢07:00-22:30工作,因為我要開始反工,叫佢06:15開始工作,佢唔願意,最後傾到06:30開始
-黑面同駁咀,因為姐姐唔主動,係要每樣家務叫佢做,叫親佢做10次有8次黑面唔應人,唔應人又冇做到,問佢有冇做家務話唔記得,佢話佢只係今日唔記得,但亦唔會道歉
-話叫佢有時間就燙衫,就話唔想4件都燙會浪費電
-有次叫佢做家務,但我回家發現佢開晒全屋燈但人就在洗手間沖涼(佢解釋因爲做家務整濕左條褲要沖涼)
-喜歡比較,話朋友僱主比佢每年反菲律賓

我自問能力範圍內對姐姐好:
-一來到話冇錢,我們出左幾日糧比佢先
-之前話要flexible holidays ,來到都比佢放晒Sunday同正日勞工假
-提供獨立房而佢關房門後唔會打擾佢(就算我想拎佢間房的東西都會等第二日)
-膳食提供,我們揍b先,比佢食先同揀先,有時佢會拎左4份1碟排骨,2隻大蝦,生果日日有,湯大部分時間都有,我媽咪知佢喜歡辣,日日都預備一份馬拉盞比佢
-佢要求日間時間沖涼,我們都配合
-上個月早左出糧比佢,聖誕節比左封利是佢
-從來唔敢鬧佢,叫佢做野一定會講please同thank you, 係佢做錯野時語氣重左問佢,見佢黑面都唔敢再問

已經同姐姐傾左兩次,但冇改善

水晶宮

回覆樓主:

就咁睇, 似乎你工人問題不大, 反而你地好似有個 concept 覚得 工人唔停手咁做先叫勤力。其實一個工人或 full time mom, 得一家三口, 做家務湊new born 係唔会做到手唔停。做唔停, 可能係唔識分配時間。

BB得3個月, 都唔洗成日抱。大人食飯時放B在車仔 (or 搖椅), 望住佢, 都已經可以有安樂茶飯食。

eg. 熨衫, 我自己都叫工人儲埋d衫一次过熨,一星期熨一次。你工人認為4件唔夠多唔慰, 你就不如定一星期某一日熨衫。

你寫低你屋企有咩家務要做, 然後叫工人寫一星期的大約工作安排。

你所寫對工人的 “好”, 唔好睇得咁大。對工人以 “过得人 过得自己” 為宗旨, 就已經ok.

一個新手媽+一個新手工人係需要時間磨合。

別墅

birdbird 發表於 18-1-6 09:03
就咁睇, 似乎你工人問題不大, 反而你地好似有個 concept 覚得 工人唔停手咁做先叫勤力。其實一個工人或 ful ...

我都知對佢的「好」唔好放咁大,只係我冇能力再對佢好,唔知點可以令佢改善而用心工作

但叫佢做的routine做唔晒就在房坐係唔係都ok? 例如抹書桌都冇抹到,煲水又唔記得煲,bb冇水沖奶

BB飲奶時間同大人食飯時間一樣,所以要有人手餵奶同掃風

定左星期六燙,問佢佢話冇燙係因為得4件唔燙

水晶宮

grapechan 發表於 18-1-6 09:07

員工工作表現有待改善, 但你竟然諗如何再对佢好d 以令佢改善工作表現, 你個方向係錯咗。你應該对症下約, eg. 佢常做漏野; 你定個task list 比工人,工人做完就tick.

(不过我用工人十幾年, 我從來都冇叫工人 tick 表)

別墅

birdbird 發表於 18-1-6 09:15

員工工作表現有待改善, 但你竟然諗如何再对佢好d 以令佢改 ...

謝謝回覆

我已經有routine比姐姐,tick tick表就沒有,姐姐話留在房坐係為左睇我份routine⋯⋯但份routine只係兩張紙,佢一日坐左超過1小時

最主要係擔心佢揍BB時唔留心,揍得到阿B,其他野我唔緊要,但揍B時睇電視,叫佢唔好睇佢又唔答我,我又就快反工,唔放心

水晶宮

grapechan 發表於 18-1-6 09:21
謝謝回覆

我已經有routine比姐姐,tick tick表就沒有,姐姐話留在房坐係為左睇我份routine⋯⋯但份routin ...

你話個電視係伯母開㗎bor! 菲人喜歡睇中文節目?!

你怕工人分心 , 不如叫伯母唔好開電視 (mission impossible) 或者限制工人在冇tv 的房間湊b.

別墅

birdbird 發表於 18-1-6 09:27

你怕工人分心 , 不如叫伯母唔好開電視 (mission impos ...

叫媽咪唔開電視就冇可能,只希望姐姐唔好睇電視,唔知點解佢好鍾意睇電視,我都唔知佢係唔係睇得明⋯⋯

入房揍都得,但唔睇電視時會同我媽咪個菲姐傾計

唔比人傾計唔得,所以我冇出聲

子爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 18-1-6 09:27

你怕工人分心 , 不如叫伯母唔好開電視 (mission impos ...

同意

我自己湊b如果開咗電視,我都會一路餵一路睇

男爵府

回覆樓主:

6:30 a.m至10:00pm 工作時間好長。你地平時夜晚幾點返到屋企?

水晶宮

mmki 發表於 18-1-6 09:37
同意

哈哈, 我又係呀!!
尤其半夜餵奶, 必開電視

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 09:34
叫媽咪唔開電視就冇可能,只希望姐姐唔好睇電視,唔知點解佢好鍾意睇電視,我都唔知佢係唔係睇得明⋯⋯

...

我拎願佢在廳湊都唔好入房湊,起碼見到佢點湊

電視同傾偈我覺得冇可能阻止,一係叫姐姐唔好過婆婆屋企喺返你屋企湊,婆婆間唔時上去睇下但唔好開電視

別墅

mmki 發表於 18-1-6 09:37
同意

我都明白,我擔心係因為阿B成日踢腳,佢踢到我有時都唔夠力掃風,所以佢睇電視分心我會擔心有危險

別墅

edutm 發表於 18-1-6 09:38
6:30 a.m至10:00pm 工作時間好長。你地平時夜晚幾點返到屋企?

謝謝回覆

我平時早反到屋企的,但我老公夜反,我反到屋企仲要沖涼同泵兩次奶,呢兩段時間要佢幫手揍住BB

子爵府

畀面勳章

edutm 發表於 18-1-6 09:38

湊newborn我會寧願姐姐夜晚有長d休息時間

我仔bb時姐姐7:30起身,bb下午訓覺姐姐都休息,有時做自己嘢,有時一齊瞓我唔理佢,我講明bb瞓咗唔好嘈

姐姐要煮埋飯,我地8:30食,食完洗碗沖涼9:30入房,我地返之前叫姐姐食咗先

我食飯沖涼只用半小時,之後我自己睇返bb,夜晚bb跟我瞓,從來半夜唔會叫姐姐出來幫手

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 09:45
謝謝回覆

我平時早反到屋企的,但我老公夜反,我反到屋企仲要沖涼同泵兩次奶,呢兩段時間要佢幫手揍住BB

想問下你bb夜晚幾點瞓?

別墅

mmki 發表於 18-1-6 09:40
我拎願佢在廳湊都唔好入房湊,起碼見到佢點湊

電視同傾偈我覺得冇可能阻止,一係叫姐姐唔好過婆婆屋企喺 ...

婆婆上唔到來幫手呀,一定要外賣我個B去佢屋企

可能我擔心多左

我擔心因為同姐姐傾左兩次,佢都仲係黑面,我怕佢唔高興,過手個B比佢佢會整鬼阿B,始終阿B仲細

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 09:43
我都明白,我擔心係因為阿B成日踢腳,佢踢到我有時都唔夠力掃風,所以佢睇電視分心我會擔心有危險
...

一係叫婆婆配合下,餵奶時熄電視,都係半小時內啫

別墅

mmki 發表於 18-1-6 09:46
湊newborn我會寧願姐姐夜晚有長d休息時間

我仔bb時姐姐7:30起身,bb下午訓覺姐姐都休息,有時做自己嘢, ...

我BB都跟我瞓,半夜都唔會叫姐姐幫手的,一來唔放心BB跟姐姐,二來唔想姐姐咁辛苦

我BB現在train到夜晚大約10:45-11:00瞓的

子爵府

畀面勳章

grapechan 發表於 18-1-6 09:53
我BB都跟我瞓,半夜都唔會叫姐姐幫手的,一來唔放心BB跟姐姐,二來唔想姐姐咁辛苦

我BB現在train到夜晚大 ...

呢個時間瞓都比較夜喎,唔怪得姐姐要10:30先休息

別墅

mmki 發表於 18-1-6 09:56
呢個時間瞓都比較夜喎,唔怪得姐姐要10:30先休息

原來BB呢個時間瞓算夜啦?我新手媽媽咩都唔識

我仲好開心BB戒左夜奶,朋友仲話我BB算早瞓添

首頁
12345...7

尾頁

跳至