自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

工作好多嘢煩,好多問題解決唔到,個腦不今轉公司啲工作問題出嚟但又解決唔到問題。又覺得自己好冇用,点解做唔到。老闆同事每個人都好好,係我自己問題,好辛苦 我唔想咁易放棄呢間公司,因為老闆真係對我好好,但可能年紀大,加上早前有腦腫瘤(已開腦切除),老公叫我唔好諗咁多,有糧出咪得囉,但我真係過唔到自己,問題天天的多,但唔知点解永遠解決唔到,永遠纏繞住我 我想同老闆講我handle唔到想遲職,但又擔心揾唔返呢個好老闆,呢個人工,好爭扎好辛苦

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主

你生過腦個啲野更加唔可以令自己有壓力或煩惱!快啲遲工!冇野比健康同生命更重要!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

身體緊要

大宅

3Qlove 發表於 18-1-6 09:05
你生過腦個啲野更加唔可以令自己有壓力或煩惱!快啲遲工!冇野比健康同生命更重要!
...

真係唔係講咁易 不能裸辭因為手停口停,又擔心揾唔到嘢做。我老闆真係好好人,怕揾唔返! 真係好爭扎好痛苦,我已經去到瞓唔到朝早5点就醒咗又係度諗工佢啲嘢,今日放棄都係好似好擔心好驚。老公要我去睇精神科醫生,希望佢幫到我

子爵府

lu-ka 發表於 18-1-6 09:03
工作好多嘢煩,好多問題解決唔到,個腦不今轉公司啲工作問題出嚟但又解決唔到問題。又覺得自己好冇用,点解 ...

不如唔好做啦
你生過腦瘤,係有機會力不從心
唞吓啦
最多到時搵社工幫忙

珊瑚宮

lu-ka 發表於 18-1-6 09:17
真係唔係講咁易 不能裸辭因為手停口停,又擔心揾唔到嘢做。我老闆真係好好人,怕揾唔返! 真係 ...

我會覺得係JM自己俾自己壓力。
試吓放幾日假, 去個旅行, 返來會唔會覺得壓迫感減少, 做事順利左。
真係唔得, 找個份工, 跳槽季節開始, 大把選擇。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

lu-ka 發表於 18-1-6 09:17
真係唔係講咁易 不能裸辭因為手停口停,又擔心揾唔到嘢做。我老闆真係好好人,怕揾唔返! 真係 ...

好老闆又點?而家講係壓力喎!
好老闆我唔信難找、我自己遇到幾個都係好老闆,係雙向既!
試下跳出去,世界好大,生命更重要

男爵府

工作好多嘢煩,好多問題解決唔到,個腦不今轉公司啲工作問題出嚟但又解決唔到問題。又覺得自己好冇用,点解 ...

反而我覺得咁難得有份好工,唔好咁易放棄,或者同老闆傾下,佢知你病歴嗎?同佢講下你感受,有咩難題,可能佢可以作調動去配合呢!

cqwert    發表於 18-1-6 10:21

珍珠宮

唔好咁大壓力,老闆好唔出聲咪繼續做,如果你真係頂唔住就唔好做,因為真係好容易抑鬱,加油

大宅

回覆樓主:

或者同老闆傾下轉duty得嗎?
我近排公司都好多煩野解決唔到,仲要食死貓,收左工都不停唸唸唸,唯有祈禱可以令我平靜&思想正面,祝福你

子爵府

越想做好工作,就發覺越難做好,好多事情不是想象中在容易完成,要给自己太大壓力, 船到橋頭自然直
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放鬆一點, 總有辦法的...
祝福

侯爵府

其實邊間公司無問題? 唔好諗點解決
解決得到你就坐左老細個位了
所以jm 放鬆啲
有問題係公司既流程或產品唔好
學會與問題共存吧

大宅

回覆樓主:

細公司,所有嘢都要自己handle,根本冇得轉。腦腫瘤係半年內嘅事,老闆知,佢好到出花紅2個月比我,知我住醫院用咗好多錢比我幫補下,我足足休咗3個月,佢仲出足雙糧比我。我好多謝佢,真係唔想咁易放棄,但工作問題纏繞我,我解決唔到,好似做得唔夠好,對佢唔住。

侯爵府

回覆樓主:

力有不逮, 但責任心強,這就是你優點,所以老闆同事也諒解你。
試試把工作斬件完成,唔明你工種,記性差啲就做啲checklist 提下自己,或定時同老闆回報你嘅進度,等人哋提番你如果有咩錯漏。
加油

珍珠宮

回覆樓主

老土講句,錢搵來係洗,無健康搵到錢都無用。健康最重要。你同事都諒解你,你就放鬆地做。有時越緊張越做得唔好。take care(emoji)

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我想了解一下

你講依家壓力天天都好大,有很多自己處理不好,咁天天都一樣過啫,天天都有的問題係那一類的問題呀?

我的意思唔係叫你得過且過,而係你覺得處理不來天天都好多問題,但時間都係一樣過,即係啲問題唔係你想到咁大,係你自己 standard 高,接受不了?

是工作量?

你經歷那麼大的手術後都知道健康無價,你家人最需要就是你健健康康的

工作,始終都係身外物

放輕鬆,要知道有好多事唔係人盡了力就能夠成事的

幾分靠人,幾分靠天,你何必非要諗到你可以自己一個人孭哂上身呢,任何人都力量有限

人甚至於連自己的健康都不能夠掌管,何況公事?

放過自己啦,你冇自己想得那麼全能,全控
(唔係話你冇用,想你明白冇人係萬能,唔好自己嗱咁多上身,好多事情唔係人想點就點的意思)

祝福你

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

同上司傾下啦,工作野解決唔到唔係你一個人既事嘛

大宅

回覆樓主:

工作壓力會令自己身體變差,所以,你唔可以讓這種情況繼續。我好明白,上司好好難得,公司對你好更加令你想再做好啲。但記住,愈有責任感愈容易構成沉重的負擔,睡不好已是身體的警號。

可唔可以轉part time或停薪留職,讓自己歇一歇,思想一下前路再重新出發?

公爵府

lu-ka 發表於 18-1-6 09:43
細公司,所有嘢都要自己handle,根本冇得轉。腦腫瘤係半年內嘅事,老闆知,佢好到出花紅2個月比我,知我住 ...

老闆知你病情,不僅沒有搵藉口炒你,還善待你。除了他有一顆善心,我相信你平時的工作表現令他很滿意,他才會更珍惜你這個好幫手。所以,先不要為自己製造壓力,你愈急,工作愈易出錯,要相信自己的能力。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至