跳至

首頁

尾頁

複式洋房

港 府 今 年 九 月 起 為 全 港 初 生 嬰 兒 免 費 注 射 肺 炎 鏈 球 菌 疫 苗 , 但 突 然 透 露 免 費 打 針 有 追 溯 期 , 所 有 在 ○ 七 年 九 月 一 日 後 出 生 的 嬰 兒 均 受 惠 。 由 於 去 年 施 政 報 告 公 布 免 費 打 針 計 劃 時 , 指 實 施 日 期 起 出 生 的 嬰 兒 才 受 惠 , 不 少 愛 子 女 心 切 的 父 母 早 已 自 掏 腰 包 二 千 至 四 千 元 為 子 女 打 針 , 如 今 大 嘆 「 蝕 底 」 , 不 滿 政 府 不 及 早 公 布 , 再 一 次 好 心 做 壞 事 。
據 食 物 及 生 局 提 交 予 立 法 會 的 文 件 顯 示 , 將 由 今 年 九 月 一 日 起 , 將 「 七 價 肺 炎 鏈 球 菌 結 合 疫 苗 」 納 入 兒 童 免 疫 接 種 計 劃 。 所 有 在 今 年 七 月 一 日 或 之 後 出 生 的 嬰 兒 , 均 可 於 生 署 轄 下 母 嬰 健 康 院 獲 注 射 合 共 四 劑 的 免 費 疫 苗 。 本 港 每 年 約 有 七 萬 名 嬰 兒 出 生 , 估 計 每 年 需 要 約 廿 八 萬 劑 疫 苗 。 為 兩 歲 以 下 「 補 打 」 疫 苗
此 外 , 當 局 亦 會 為 兩 歲 以 下 的 幼 童 免 費 「 補 打 」 疫 苗 , 即 所 有 在 ○ 七 年 九 月 一 日 至 今 年 六 月 三 十 日 出 生 的 兒 童 , 將 可 於 今 年 九 月 一 日 至 二 ○ 一 一 年 三 月 三 十 一 日 期 間 , 到 母 嬰 健 康 院 接 受 補 種 一 至 三 劑 疫 苗 , 估 計 有 十 二 萬 八 千 名 兒 童 受 惠 , 涉 及 二 十 萬 至 廿 五 萬 劑 疫 苗 。 由 於 打 針 嬰 兒 數 目 眾 多 , 當 局 計 劃 於 正 常 辦 公 時 間 外 , 包 括 星 期 日 , 特 別 開 放 母 嬰 健 康 院 讓 兒 童 補 種 疫 苗 。 醫 學 會 會 長 謝 鴻 興 表 示 , 兒 童 應 在 兩 個 月 大 時 接 種 第 一 劑 疫 苗 , 擔 心 若 家 長 打 算 等 到 九 月 才 帶 子 女 打 「 免 費 針 」 , 兒 童 在 期 間 變 相 無 保 障 。 他 又 指 當 局 至 今 才 宣 布 為 兩 歲 以 下 兒 童 「 補 針 」 , 打 亂 私 家 醫 生 採 購 疫 苗 的 預 算 , 最 後 或 會 剩 下 大 批 無 用 疫 苗 。 香 港 兒 童 健 康 疫 苗 關 注 組 召 集 人 賴 仁 彪 歡 迎 當 局 擴 大 受 惠 兒 童 範 圍 , 但 擔 心 計 劃 太 遲 實 施 , 令 部 分 家 長 「 等 唔 切 」 而 自 行 到 私 家 診 所 打 疫 苗 , 根 本 無 法 受 惠 。

from orientaldaily 04/3/2009

大宅

阿仔都已經打左3針...又係無分受惠..蝕晒啦

子爵府

好媽媽勳章

我仲未幫亞囡打....正~

複式洋房

My boy too! Yeah!

原帖由 cmmcbb 於 09-3-4 12:34 發表

伯爵府

我都係..蝕晒..
次次有JETSO 都無我份..

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

本來諗住亞仔呢個月尾開始打.(共2針)
而家心大心細.
係政府要等多幾個月先打.
我都未必係政府打.
現在諗咁.....都係等b爸決定.
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

民房

我仔仔都打左3針,又蝕晒啦....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

打左

男爵府

原帖由 cmmcbb 於 09-3-4 12:34 發表

我都未~~哈.. 好野唔使錢~~
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

大宅

打左...蝕晒
好唔想交稅!!:tongue:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡囡都未打...有得免費打...

細B又係...因為佢而家都未出世...有得受惠

複式洋房

我女都打咗~蝕晒
噤遲先講~稅單又快快寄比你提你交稅~
做我呢d低中層階級的~乜jetso都冇...o no

伯爵府

醒目開學勳章

我個打哂4針啦, 等佢蚊都瞓....
次次jetso都冇我份

別墅

姮姮一支都未打過,原本想4月頭去打,昨晚同c6談-等唔等---都係<等>!!

大宅

我仲差一支加強劑未打,不過要等到9月 真係蚊都訓呀

男爵府

畀面勳章

但係等敢耐 好高風險 等到9月 都 快2歲

民房

我都未打, 但想知呀囝到9月時只有1歲7個月, 咁要打2支定1支呀.., 係咪要到2歲至同佢打呢,只係打一支加強劑又得唔得呢!

別墅

原帖由 BarbieMama 於 09-3-4 12:49 發表
My boy too! Yeah!

我仲諗住小 b 頭enjoy 到第四支針可以免費係健康院道打tim ! 都係要自費

別墅

我都係打咗,淨番第四針,算啦,唔通等咁耐咩,都係自己俾錢.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

苑荍1早打晒4針啦!
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

首頁

尾頁

跳至