自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

大宅

gerikmch 發表於 18-1-9 00:13
如題

小朋友上堂好開心,但見到小朋友將 b d p q s 倒轉左寫(4歲),老師都無出聲糾正

大宅

wingy810 發表於 18-1-9 07:09
小朋友上堂好開心,但見到小朋友將 b d p q s 倒轉左寫(4歲),老師都無出聲糾正
...

以前學跟得好好 而家啲前台 無心功作 制度有轉 荃灣新領*果間好差

男爵府

回覆 gerikmch 的帖子

我覺得係睇下老師有無心機教...
MT 同 Jolly 我都試過....遇到好老師, 仔個期D英文係好好

wcpcelia    發表於 18-1-9 11:31

大宅

史力奇2 發表於 18-1-9 07:38
以前學跟得好好 而家啲前台 無心功作 制度有轉 荃灣新領*果間好差

呢間真係差
話說我前幾個月前我帶小朋友去試堂
但小朋友去到課室門口已經話唔入班房
之後其中一位職員就話帶我個仔入去 叫我係出面等
之後我個仔入到去就開始爆喊 不安
職員仲叫我唔好望入課室 如果唔係佢就會喊得仲勁
我聽到我個仔爆喊我就想接返佢出黎 心痛又驚阻到人地上堂
問左3,4次 佢都話再試下 可能喊一陣就唔喊
之後換左第2個職員入去陪我小朋友
之後喊左半個鍾 我頂唔順 最終我堅持話唔試啦,佢再過左2,3分鍾先俾我仔出黎
佢已經係喊到係到喘 攬實我

最後,我個小朋友由返k1從無喊過,上完佢地既堂 客到日日返學都喊 喊足2個月 一上親外藉老師堂就爆喊 好彩我同老師交代左咩事 上親英文堂佢地會一直陪住我個仔 我個仔之後先無咩事

所以希望大家 小朋友唔適應就唔好逼
老師堅持話再試 家長都要堅持唔試
佢地堅持試係為左你報讀佢地既課程

相反 我試第2間(味試馬嬲前試過另一間)
佢地俾我陪小朋友入去 我小朋友可以好淡定 唔喊唔扭 只要我坐係佢附近就得,但呢間我覺得老師唔多掂,最後都無報)

男爵府

leungbb_c 發表於 18-1-29 12:04
呢間真係差
話說我前幾個月前我帶小朋友去試堂
但小朋友去到課室門口已經話唔入班房

新領域前台的職員轉左,現在的完全沒愛心,家長不在時對小朋友態度很差

子爵府

親子王國15週年勳章

隔離 EK 有好多分享,話有好多間都冇想像中咁好,唔值得報。

大宅

kycsa 發表於 18-1-30 00:23
新領域前台的職員轉左,現在的完全沒愛心,家長不在時對小朋友態度很差
...

無錯!
見你是試堂會對你好d
但見其他舊生 只會提話聲線叫下你 之後完全無反應

大宅

回覆樓主

尋日去睇下呢間,問下phonics course,佢話要做評估。咁我就話普通course係咪net教。佢竟然問返我咩叫net!我跟住問phonics會唔會用letterland/jolly phonics教。佢竟然答:我地唔係jolly kingdom
聽完之後真係拿拿臨走

大宅

kycsa 發表於 18-1-30 00:23
...

系 我其實都跟左新領域兩年 好鐘意之前果位接待員 小朋友受傷 會主動幫佢痴膠布 平時會撩下啲小朋友玩 傾下計 有愛心耐性 但一轉左人 接待員態度超差 仲要求我一個月內清哂啲補堂 否則作廢 (態度語氣好差)而且系無咩時間俾你揀補堂 本黎諗住去交下個月上堂月費 我都無再讀 即月轉走 唔想受佢氣

大宅

sillycat008 發表於 18-2-3 00:15
尋日去睇下呢間,問下phonics course,佢話要做評估。咁我就話普通course係咪net教。佢竟然問返我咩叫net! ...

MT 好似用自編教材教phonics,唔係letterland/jolly phonics

大宅

回覆 sl1981 的帖子

MT 應該係LETTERLAND, 另外早幾個月睇到有JM係度投訴, 話老師無教書上堂只係玩, 嚇到我想轉CENTER, 不過老公阻止我, 佢覺得學左咁耐都無咩, 做咩要轉佢, 後尾我同一位曾經係MT做既朋友傾, 話佢上堂係度玩, 朋友答我, 咁佢學成點, 識唔識拼, 老師教法係咁, HAPPY LEANING, 不經不覺會學左, 咁我都認同, 佢係學到既, 而家見到D字會主動嘗試讀, 如果唔接受上堂玩既就無辦法, 老實講間野幾商業同HEA教, 不過學得識就算因為要轉CTR都好煩, 另外, 我無補堂問題, 係咪堂時有其他人在場唔方便補, 時間真係要夾, 我呢2個月去旅行同病假都夾到晒D時間.

大宅

史力奇2 發表於 18-2-3 00:37
系 我其實都跟左新領域兩年 好鐘意之前果位接待員 小朋友受傷 會主動幫佢痴膠布 平時會撩下啲小朋友玩 傾 ...

幾時轉前台職員?小朋友學左大半年,我覺得so far so good ,佢上得開心。平日唔係我湊,都唔太知轉左人

大宅

sillycat008 發表於 18-2-3 00:15
尋日去睇下呢間,問下phonics course,佢話要做評估。咁我就話普通course係咪net教。佢竟然問返我咩叫net! ...

MT是自定教材,不是jolly or letterland

大宅

回覆樓主:

我覺得幾好喎 之前女女好抗拒英文 上咗兩個月之後明顯有興趣而家仲一星期上2堂, 我喺杏花邨嗰間上啲老師好有愛心

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

gerikmch 發表於 18-1-9 00:13
如題

poor for my kids

洋房

回覆 史力奇2 的帖子

新領*果間reception轉人後极差,一交完錢之後長期黑面,特別係身高高啲啲果位.

大宅

emily13570800 發表於 18-7-17 14:49
回覆 史力奇2 的帖子

新領*果間reception轉人後极差,一交完錢之後長期黑面,特別係身高高啲啲果位. ...

係咪皮膚黑黑地帶眼鏡?

大宅

回覆樓主

荃灣新領x個間真係差 老師成日轉 好好地跟一個老師又轉另一個 同埋老師無心教
呢間真係同佢樓下jolly kingxxx有得揮
之前我兩間都有學 而家我報另一間
態度同老師都好好多 不過唔好問我邊間

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

scwingl 發表於 18-2-22 14:34
我覺得幾好喎 之前女女好抗拒英文 上咗兩個月之後明顯有興趣而家仲一星期上2堂, 我喺杏花邨嗰間上啲老師好 ...

我細女有上緊,本身幾內向,但上左兩個月,佢都好中意,而且明顯都有進步,大膽左講下英文

首頁

尾頁

跳至