親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為仔仔好鍾意足球,所以本人打算暑假同仔仔去倫敦玩一星期,不過我未曾去過英國,於住宿方面完全沒有頭緒;另外想安排去曼彻斯特玩兩日,於乘車方面又不太熟悉,想各位JM比少少方向我可以嗎?1)一般會選擇住那一區呢?2)可以坐什麼車到曼彻斯特呢?3)暑假是否沒有平機票呢?謝謝幫忙。

伯爵府

*momo 發表於 18-1-9 01:14
因為仔仔好鍾意足球,所以本人打算暑假同仔仔去倫敦玩一星期,不過我未曾去過英國,於住宿方面完全沒有頭緒 ...
1) 不會住ZONE 1, 太貴了, 揀交通方便幾個站就出到市區的ZONE 2, 房價可以平一截.

2) 火車最方便, 早些上網買車票會平很多.

3) 不一定, 等航空公司做特價.

wcpcelia    發表於 18-1-10 09:23

大宅

因為仔仔好鍾意足球,所以本人打算暑假同仔仔去倫敦玩一星期,不過我未曾去過英國,於住宿方面完全沒有頭緒 ...

如果要轉機你ok 嗎? 見到卡塔爾暑假連稅$5000 左右,如果小朋友15 歲以下機場稅會平d

男爵府

jcctiu 發表於 18-1-9 01:32
1) 不會住ZONE 1, 太貴了, 揀交通方便幾個站就出到市區的ZONE 2, 房價可以平一截.

2) 火車最方便, 早些上 ...

邊度叫zone 2近underground站?paddington算吾算zone 2?

大宅

jcctiu 發表於 18-1-9 01:32

2) 火車最方便, 早些上 ...

如果平好多我會揀Zone 2,火車可以到曼彻斯特我揀火車,我上網再搵搵資料,十分多謝你的建議。

wcpcelia    發表於 18-1-9 09:02
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

大宅

bata 發表於 18-1-9 01:53
如果要轉機你ok 嗎? 見到卡塔爾暑假連稅$5000 左右,如果小朋友15 歲以下機場稅會平d
...

我轉機ok呀,不過我呢幾日睇轉機都要成$6xxx,請問你喺邊度睇到咁平呢?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

大宅

trenycebaby 發表於 18-1-9 06:36
邊度叫zone 2近underground站?paddington算吾算zone 2?

樓上JM提醒我住Zone 2,我就去tube map睇睇,便見到上面有分Zone 1,2,3,4,你可以下載落嚟睇下,而Paddington應該屬於Zone 1

大宅

*momo 發表於 18-1-9 08:00
我轉機ok呀,不過我呢幾日睇轉機都要成$6xxx,請問你喺邊度睇到咁平呢?
...

上卡塔爾官網訂
呢個價錢係兩個成人,小朋友15 歲以下免收APD,會平返$780左右

wcpcelia    發表於 18-1-9 09:02

男爵府

*momo 發表於 18-1-9 08:05
樓上JM提醒我住Zone 2,我就去tube map睇睇,便見到上面有分Zone 1,2,3,4,你可以下載落嚟睇下,而Padding ...

有冇idea zone two有咩酒店?

珍珠宮

回覆樓主

https://citymapper.com/london/maps/tube-map
https://tfl.gov.uk/

先看 zone 地圖,再查下返市中心時間是否接受到

我果時揀 zone two 尾回市區半小時,價錢只係 $650, 間房勁大

伯爵府

trenycebaby 發表於 18-1-9 06:36

PADDINGTON在ZONE 1, 有大量的酒店在這區, 最大買點是交通方便, 有HEATHROW EXPRESS直接去機場, 但此區酒店並不便宜, 有次去公幹BOOK了間單人房, 80磅一晚, 房間一百呎都沒有, 還要行樓梯上三樓.去年新年自己去玩, BOOK ZONE 2 APARTMENT, 同樣價錢, 二百幾呎, 有得煮食, 樓下有超大SUPERMARKET(ZONE 1很少), 行幾步就是TUBE和巴士站, 十零分鐘出返ZONE 1.

其實LONDON好大, 就算在ZONE 1 一東一西搭車都要大半個鐘, 所以用多十幾分鐘時間換更好的居住質數我覺得值得.

伯爵府

bata 發表於 18-1-9 08:27
上卡塔爾官網訂
呢個價錢係兩個成人,小朋友15 歲以下免收APD,會平返$780左右
19個鐘機程我覺得長了一點,我寧願揀貴一點但轉機時間約兩小時的航班.暑假歐洲轉機$6000我覺得已算不錯啦.

男爵府

jcctiu 發表於 18-1-9 22:10
PADDINGTON在ZONE 1, 有大量的酒店在這區, 最大買點是交通方便, 有HEATHROW EXPRESS直接去機場, 但此區酒 ...

有冇介紹,因為我連睇tube個地圖都吾識睇
甘我譗last一晚住返出去paddington咪可以方便甘出機場?

子爵府

你試下搵 Premier Inn 或 Travelodge, 價錢唔太貴.

我自己只會住zone 1, 唔想搭太耐車去市中心. 我上年5月住 King's Cross & St Pancras 既 Pullman, 2 大2 小要1600一晚, 不過好好彩我早上8時到步, 酒店比我即時 check in, 無額外收費, 我一家可以即時休息.

伯爵府

trenycebaby 發表於 18-1-10 13:40
有冇介紹,因為我連睇tube個地圖都吾識睇
甘我譗last一晚住返出去paddington咪可以方便甘出機場?
...
上個TRIP住了ZONE 4 APARTMENT六晚(不推介, 雖然房間有五百幾呎,但出LIVERPOOL STREET都要半小時,太遠了), ZONE 1 酒店3晚 (不推介, 酒店雖然打四星但實在是太舊了), 去完YORK和BIRMINGHAM之後再在ZONE 2 APARTMENT住了兩晚. 三間差不多價錢, 但最後住ZONE 2這間我真心覺得唔錯.

https://www.booking.com/hotel/gb/dani-hampstead-studio.en-gb.html?

除了上面講過的優點外, 屋主DANI好鬼好人, APARTMENT沒有樓梯他幫手搬行李, 走那天又幫我們KEEP行李, 而且講了很多旅遊TIPS給我們聽. 他說他對面間酒店仔除夕夜賣到差不多200磅一晚, 但他租給我們仍然是80磅一晚...難怪BOOK慢一點都可能沒有房.

大宅

bata 發表於 18-1-9 08:27
上卡塔爾官網訂

多謝報料,因為暑假好似唔多做特價,所以我琴日終於買了卡塔爾航空,暑假轉機價$4897一個人,我覺得都算平,感激感激。

珍珠宮

PADDINGTON在ZONE 1, 有大量的酒店在這區, 最大買點是交通方便, 有HEATHROW EXPRESS直接去機場, 但此區酒 ...
同意Paddingtone好方便, 試過住其它地方, 要拉夾行上行落轉車, 最慘試過突然某條線唔開就要轉多幾次線.

伯爵府

2018母親節勳章

我鐘意住Hammersmith,zone 2但係交通方便,Primark, 馬莎,Boots,Salisbury 等乜都有,又近Westfield。

侯爵府

Thanks for sharing

大宅

畀面勳章

去英國我一般選PremierInnZone 1Zone 2都有近Tube又不太貴的好選擇。倫敦去Manchester,在Euston火車站坐兩小時火車。

首頁

尾頁

跳至