自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

尋晚放工約人傾d野, expect大半個鐘攪掂, 女女如常地打電話問我幾時返, 我都答快喇快喇
跟住電話無電, 開會傾傾傾咁就十點, 返屋企一出lift, 就見到個女坐左o係門口隔離, 眼濕濕望我一眼就返入房, 我老公即時炳我, 話個女見我咁耐都唔返, 電話又打唔到, 擔心我有事, 坐左o係門口好耐等我返去
果下即時內疚起黎, 自己唸住咁大個人點會有事, 估唔到要個8歲既細路黎擔心, 真係失禮

即時唸起社工分享過既真實故事--女女放學去街唔開電話, 媽媽擔心到幾乎報警之時, 女女返屋企, 媽媽一時百感交雜, 咩都唔識講, 就叫個女食飯, 個女一路食一路驚(點解唔開片?), 更加唔敢出聲, 然後媽媽話, 頭先我好擔心你, 你知唔知, 個女果下知錯了, 以後都唔敢玩失蹤

社工教落, 動之以情, 好過鬧一百句, 今次角色掉換, 輪到個女擔心阿媽........我真係知錯了

別墅

好媽媽勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-4 16:32 發表
尋晚放工約人傾d野, expect大半個鐘攪掂, 女女如常地打電話問我幾時返, 我都答快喇快喇
跟住電話無電, 開會傾傾傾咁就十點, 返屋企一出lift, 就見到個女坐左o係門口隔離, 眼濕濕望我一眼就返入房, 我老公即時炳我, ...

嘩....好感動呀,換轉係我,我諗我即時喊咗出嚟都似

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會同囡囡講對唔住

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你女女好生性呀...
唔知我個女第時會唔會咁呢?!
我好同意動之以情呢句話,
細個俾學校捉到食煙見家長,
返到屋企心諗呢次實俾老豆打到飛起(佢無打過我架), 已經勁驚, 結果老豆返黎, 剩係開張枱叫我坐埋去問我成件事經過, 一句都無鬧我, 我覺得仲內疚!!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我今朝同隔離位個秘書講, 佢都即刻問我有無講對唔住
原帖由 RAA 於 09-3-4 04:43 PM 發表
我會同囡囡講對唔住

別墅

睇到我眼濕濕,好感動呀...你囡囡好乖 ... [/quote]

子爵府

有時意外,就係意料之外, 果句無錯...登的高興個女生性,當然你功不可沒, 因是你教出來的. 亦多謝分享,令我學多樣嘢.

侯爵府

乖女~~~ 好乖女呀~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

對....好對...將心比己就會明白一切.

我時時都同我hubby咁講要打返home搵囡囡, 佢就會同妳一樣講法(咁大個人會有乜事), 我會答(我唔係街唔會知出面發生咩事, 何況意外嘅野邊個會知, 知就唔叫意外啦)...從此佢就開始上心了

伯爵府

好媽媽勳章

好感動!我會同囡囡講對唔住!
原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-4 16:32 發表
跟住電話無電, 開會傾傾傾咁就十點, 返屋企一出lift, 就見到個女坐左o係門口隔離, 眼濕濕望我一眼就返入房, 我老公即時炳我, ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

翡翠宮

畀面勳章

知錯就下次唔好啦。

個女咁乖,真係飲得杯落。

男爵府

醒目開學勳章

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你有個咁乖嘅女真係值得自豪

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

你個囡真係好乖好生性呀~~
睇到好感動呀~~

男爵府

我個女有時也是, 一句"媽媽不要怕, 我會保護你的", 我就什麼不開心也忘記了

王國長老

蒲你個頭!:;pppp:
我做正經野架
原帖由 魚生 於 09-3-4 04:48 PM 發表
明明好乖呀!
你就衰啦,周圍浦!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

亞女真懂事,以後記住同個女報到。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

0拿,你整喊埋我喇;好梗動呀。你話生女幾窩心呢!

王國長老

係啊, 知錯了
寫出黎唔係想讚個女, 而係希望大家聽完, 會好似我聽左社工個故事咁, 記得溝通既重要, 唔好令屋企人擔心
原帖由 mother904 於 09-3-4 04:50 PM 發表
知錯就下次唔好啦。

個女咁乖,真係飲得杯落。

首頁

尾頁

跳至