自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

要升其中一個做unit leader, 管3-4個人同埋Asia office.

1. 做野快靚正, 但脾氣大, 鍾意鬧d frontline 同事, 同自己TEAM 同事有不和. 有時又會煽動A office 去challenge B office.

2. 做野OK但唔算突出, 但同各方面 (frontline, customer, team member) 關係融洽.

公爵府

問題係..........老闆可能只係見到邊個做野好, 同著通.

未必見到佢同條TEAM 的同事不和

子爵府

Thelittlepingu 發表於 18-1-11 09:07
要升其中一個做unit leader, 管3-4個人同埋Asia office.

1. 做野快靚正, 但脾氣大, 鍾意鬧d frontline 同 ...

選2
如果選擇一,成日鬧人,d同事做得唔開心,公司成日有人走,好煩。

男爵府

伯爵府

回覆樓主:

其實自我情緒管理都係工作表現既一部份,選個各方面表現平均既人,反而加強士氣,公司講求團隊精神,不是個人主義,選2

侯爵府

回覆樓主

老細通常只睇業積,不理人品的。

大宅

Thelittlepingu 發表於 18-1-11 09:07

1. 做野快靚正, 但脾氣大, 鍾意鬧d frontline 同 ...

...做過咁多份工,見到好多老闆會揀1,發覺老闆們唔太在意下線合作得好唔好,最好鬼打鬼。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

2.
做得管埋既人, 人濟關係都要好先得...人濟關係唔好
好難要人同你合作..... 有可能影響日常運作....

wcpcelia    發表於 18-1-11 10:01

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

1…成日制造矛盾,老細才可以突顯自己管理才能,老闆才會覺得老細值得請。

水晶宮

回覆樓主

如果知道a的問題,會揀b.

問題是上司見不見到

公爵府

Sumyeema1 發表於 18-1-11 09:30
1…成日制造矛盾,老細才可以突顯自己管理才能,老闆才會覺得老細值得請。
...

我c6以前個老闆就係咁,見部門太平得滯,走去無風起浪

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

如果1只係不和但不太影響工作,我係老細我會選1。

老細正常緊係想賺錢,1有鬧d frontline 同事,唔代表他做錯喎,如果前面D人真係有錯呢?而且有競爭先有進步。我係需要一個「管理」人,唔係一個和事佬。爛好人無不和唔代表做到野。

如果我係同事,我緊係會選2啦, 好正常遮。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

koko2000 發表於 18-1-11 09:09
問題係..........老闆可能只係見到邊個做野好, 同著通.

未必見到佢同條TEAM 的同事不和 ...
老細知道的, 因為其他人有向老細反映.

珍珠宮

fivebeanrice 發表於 18-1-11 09:20
其實自我情緒管理都係工作表現既一部份,選個各方面表現平均既人,反而加強士氣,公司講求團隊精神,不是個 ...
1響呢方面真係做得唔好, 成日拍枱同CUT 人線, 當然FRONTLINE 係有錯, 但幾乎係俾人侮辱罵, 攪到士氣低落. frontline head 有向老細投訴過1.

子爵府

Thelittlepingu 發表於 18-1-11 10:12
老細知道的, 因為其他人有向老細反映.

既然老細都知1 有問題,梗係升2 啦!
直覺覺得如果升咗1,佢態度會變本加厲

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 18-1-11 09:53
如果1只係不和但不太影響工作,我係老細我會選1。

老細正常緊係想賺錢,1有鬧d frontline 同事,唔代表他做 ...
試過攪到frontline 兩個同事resign.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

管人就係管人,無氣勢點管
而且工作能力唔會因為升左就好左。升個平庸之輩,1就會走,公司點睇?
當然升職前要傾傾溝問題

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

做得Leader 即要管理成team 人去做野, 唔係單打獨鬥, 如佢攪到成team 人不和, 已經做不成leader 最應做既野, 正常應該係揀2 既...

但可惜通常老闆係唔正常既...

水晶宮

yamaneko 發表於 18-1-11 09:23
老細通常只睇業積,不理人品的。

係, 我遇到有d上司似有燥狂症..

首頁

尾頁

跳至