自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

食左喇 冇你講果d野
同埋呢個post之前有人出左喇

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係啱啱果個星期日先去食完, 真係只收$1 咋wor

子爵府

delete左個post 啦!咪亂吹

子爵府

我去過潮館食
加一茶芥都唔收呀

水晶宮

這個POST 熟口熟面, 好似唔知邊個FORUM 定係邊個都有POST 過

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

稻香搶閘推「一蚊雞」吸客 「大聯盟」逾千食肆下月推優惠
(明報)2月17日 星期二 05:05

【明報專訊】金融海嘯下,「一蚊雞」(一元一隻雞)亦重現江湖。飲食業「齊抗金融海嘯大聯盟」逾千食肆原定下月推出一系列優惠計劃,成員之一的稻香集團則不跟大隊,昨日搶先在全線酒樓推出「一蚊雞」,亦可5毫子買半隻,即使顧客只吃一蚊雞、不吃其他,亦不會被拒。面對經濟不景,飲食業紛紛出招自救,但有業界形容現時是「危中有機」,隨着租金回落,反而是擴展業務的良機。
據了解,大聯盟原計劃在下月1日推出連串優惠招客,當中不乏「一蚊」菜式,有關計劃將於下周公布。有參與「大聯盟」的食肆負責人坦言,稻香「搶閘」推出優惠,自己亦會提前推出優惠搶客。稻香集團發言人回應是否「偷步」時強調,「一蚊雞」於昨日推出是集團原訂的宣傳計劃,早於大聯盟的優惠計劃推出只是「碰巧」。
5毫子半隻 吃剩打包收原價
稻香旗下7個不同品牌的酒樓食肆昨起全線推出不同的「一蚊雞」,例如「上樓」推出的是花雕穗香雞,稻香原本128元的貴妃穗香雞亦以1元發售。「一蚊雞」供應時間為晚市6時至9時,只限堂食,吃剩帶走要付原價,此外並無其他附帶條件。
發言人說,稻香、稻香超級漁港及迎喜要計茶芥及加一,其餘各店則「三免」,即就算只吃雞以1元埋單,亦無不可;過往亦曾試過一圍4至5人,每人叫一碟「一蚊雞」。陳女士與3名友人昨得悉「一蚊雞」優惠後,即相約晚上到[url=]銅鑼灣
[/url]稻香超級漁港試吃,並另點了3碟菜。她們笑言「好抵食」,強調一定可以吃光,避免原價結帳。陳女士說:「酒樓哪會做虧本生意?只要那裏抵,我們便會去消費。」
另一枱顧客李伯伯與太太則以5毫子點了半隻雞,加一個花膠煲,合計只需100元。
昨晚記者所見,該店約八成滿,店長則說,昨晚僅賣出60隻「一蚊雞」,反應只是一般,入座率亦不見明顯增加。他解釋,宣傳品要周三才印起,昨日亦未有在店內作特別宣傳,可能很多顧客仍未知有此優惠。
業界憂現割喉式競爭
麗都集團主席顏進表示,3、4月是飲食業淡季,故業界希望推出不同優惠吸引市民消費。顏形容現時情况是「危中有機」,因現時租金較去年高峰期調低15%至20%,即使到期合約,業主的租金加幅亦只有5%至8%,非如以往動輒30%,故雖然目前環境不理想,但現在擴展,待經濟復蘇時便有更高回報。現時該集團有13間分店,計劃在今年增加5至8間。稻香集團亦表示,一年內會在中港兩地增開10間分店。
香港餐務管理協會主席楊位醒則擔心,業界會出現割喉式減價,造成惡性競爭,中小型食肆經營更困難。
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

原帖由 ChingChan 於 09-3-4 22:00 發表
我都係啱啱果個星期日先去食完, 真係只收$1 咋wor
有無限要食幾多 $ ?

子爵府

原帖由 上校車 於 09-3-4 22:14 發表
這個POST 熟口熟面, 好似唔知邊個FORUM 定係邊個都有POST 過

咪呢到lor

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2082971&page=1#pid31537577

民房

原帖由 daniel44 於 09-3-4 22:24 發表
有無限要食幾多 $ ?

冇wor, 不過我地都叫左幾個小菜& drinks.
唔會有人真係只order一碟雞食卦

子爵府

原帖由 ChingChan 於 09-3-4 22:31 發表

會淨叫2 碗白飯

侯爵府

好媽媽勳章

又係呢單舊聞 我唔係稻香fans but 個日去食 真係冇花冇假 食左2次1玩雞 真係收左2元 連加1 都係2.2咋
原帖由 ChingChan 於 09-3-4 22:31 發表

水晶宮

原帖由 穎穎媽咪 於 09-3-4 22:26 發表

咪呢到lor

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2082971&page=1#pid31537577

哇, 用D 字都一模一樣呀

民房

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CBBCBB 於 09-3-4 21:58 發表

我諗樓主係一番好意提醒大家,但又一次證明,好多時話係一d朋友o既經歷,只不過係聽番黎,不可盡信

最好都係問清楚, 唔好亂咁抵毁d做好事嘅酒樓,至少呢度都有好多人幫襯過而沒出現亂收費.

子爵府

畀面勳章

請問是否平日 or 假日才有$1雞呀??
如果3人食(2大1細)咁...可叫多少$1?
thanks

水晶宮

好媽媽勳章

任叫,不過我上次去要食完一隻先可叫第二隻.

原帖由 bobo721 於 09-3-5 18:23 發表
請問是否平日 or 假日才有$1雞呀??
如果3人食(2大1細)咁...可叫多少$1?
thanks
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 patpat234 於 09-3-5 20:06 發表
任叫,不過我上次去要食完一隻先可叫第二隻.

我今日去食果陣隔黎枱一次過叫2隻

禁止訪問

複式洋房

我都收到人地email比我, 已証實, 個email才是搵苯的.

首頁

尾頁

跳至