自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

rean_chau 發表於 18-1-13 13:04
我仔小五,一直都有學習問題,能力唔夠我都知,所以上年開始全職湊自己跟功課。成績不過不失,最叻同最差果 ...

呈分 家長跟足唔奇 上中學才慢慢放手

珍珠宮

我仔小五,一直都有學習問題,能力唔夠我都知,所以上年開始全職湊自己跟功課。成績不過不失,最叻同最差果 ...

我諗呢句只係提醒下,你應該最清楚若真係放手唔理個分別/落差有幾大。
另一方面俾我作為局外人,知你小五小六辭工陪讀,直覺就係“坐鎮監督升中”,壓力倍升。
唔好想太多,考完就輕鬆下,自成減壓先。

子爵府

回覆樓主:

點幫法先?幫幾多先?

如果老師善意嘅,就當佢話希望家長培養埋孩子自己的學習方法(識點去溫習和學習)和自動性啦

如果老師唔係善意咪當一個意見聽完算當參考

最緊要你同個小朋友大家都一條心做好件事。唔好將個老師的說話太上心。老師只係講意見,唔係權威

公爵府

20020116 發表於 18-1-13 13:22
唔駛理老師,現在係非常時間,你做到就盡做,過咗呢關先慢慢諗辦法放手。如果你呢刻放手,大把家長多謝你 ...

無,咁多年我甚少參與學校啲家長活動,亦無參入家教會,平時亦無作過投訴。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大把人補習
自己認為對的去做
打好根基先放手

伯爵府

rean_chau 發表於 18-1-13 13:24
英文無理,中文佢有讀寫障,默書範圍太多時都會幫下。作文太差睇唔落去都會教。閱讀理解差,會教。數學唔 ...

老師向家長施加壓力係正常,但我地先知個仔進度如何,若係剛開始有進步,我會繼續幫繼續教,當見學習態度開始穩固,就重點轉向培訓自行溫習,過程亦唔係完全放手,係培養佢有效嘅溫習習慣,到中學認真要放手時,佢都能自己掌握到,個個細路進度不同,教嗰個最清楚

男爵府

回覆樓主

唔係好明你的老師想點,一時話佢學習力能弱,幫完又話干涉太多,如我係你我唔會理繼續幫

大宅

回覆樓主:

可能覺媽媽辭工全職去跟跟得太貼,通常一上高小就會叫你要開始放手,不過呢啲非常時期邊個唔緊張,根本個個都係咁,但有冇講比人聽就係另一回事,老師只係比意見,當你太放鬆會叫你跟緊啲,太緊又會叫放鬆啲

子爵府

小五唔谷等几時? 呈分wor.
當然也可鼓勵佢自己多思考同主動d.
但呢d係長線.

珍珠宮

個老師呢個時候咁講嘢有問題,小五六重要時刻先放手容乜易跌到渣到無。上到中一先慢慢放手,驚band 1追吾上,咪選band 2,到時先輕輕鬆鬆過渡

伯爵府

咁嘅老師講d野可以不理,最緊要成績有進步,考到校風好自己喜歡的學校

大宅

回覆樓主:

会唔会你家長日同老師講太多,又問老師意見?如果唔係佢点会知

子爵府

好媽媽勳章

英文無理,中文佢有讀寫障,默書範圍太多時都會幫下。作文太差睇唔落去都會教。閱讀理解差,會教。數學唔 ...
就咁睇吾覺你involve太多喎.
如果親子關係冇沖突的話; 我覺得呈分試一定要幫. 至於上到中學吾可以獨立, 到時先算啦. 小五小六叫你吾好involve太多, 有D奇怪咗.

珍珠宮

環保接龍勳章

如果係咁, 我覺得作為一個SEN家長唔算involve太多。

唔駛理老師, 盡力考好呈分試, 揀間合適嘅band 2中學, 上到中學先慢慢放手。

加油!!

侯爵府

畀面勳章

唔駛理個老師,個仔唔係佢緊係咁講。
Nice to meet you!

珍珠宮

廢up

侯爵府

1314625 發表於 18-1-13 13:22
小朋友能力水平性格你自己你最清楚,有些小朋友自發性較高,你可早一點逐步放手讓他自己來。有些是需要有人 ...

同一意見

侯爵府

我個人覺得
學校老師主力谷全級頭20-30名學生
其他學生都會係攪完以上既先有空理下
但一切都太遲
所以
我覺得家長搵啱方法幫到仔女既
就keep 住,唔洗理d 老師
現在讀書根本就係求分數
當然我亦見過有人因為入左band 1之後
覺得太辛苦頂唔住要轉返入band 2
但唔試過亦唔知得唔得姐
跟自己個心行吧

侯爵府

我覺得老師無嘢揾嘢講,呢個時候最緊要keep住成績,可以揀間校風好D嘅中學。

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

吓,我仔小六,老師在呢年,勁叫我地家長跟貼d添,我地有跟,我仔現在自行選band2中至尾學校。

首頁
12345...6

尾頁

跳至