烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

在"65度湯種麵包"一書中見到其中一種材料是"克寧姆粉",當我SEARCH時發現有些說是吉士粉,又些說是布丁粉,到底那種粉呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

係唔係做餡架?如果係就好大機會係吉士粉,不過要睇食譜入面個餡要唔要煮,如果要煮就係普通吉士粉,否則就是即食個隻吉士粉(即加水攪就成餡個d)。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原帖由 KPB4000 於 09-3-5 01:45 發表
在"65度湯種麵包"一書中見到其中一種材料是"克寧姆粉",當我SEARCH時發現有些說是吉士粉,又些說是布丁粉,到底那種粉呢?

克林姆係cream
係由雞 玉米粉 牛奶 牛油......等做成既
比你個材料
你自己整吓
幾好食
1.牛奶200g,煮滾
2.低筋麵粉12g 玉米粉 8g 過篩加入40g砂糖.加入2個蛋黃攪勻成糊狀再加1牛奶慢慢加入拌勻
3.再用小火煮成稠糊狀,離火加牛油16g拌勻,放涼就得

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 vvvir 於 09-3-5 05:40 AM 發表

克林姆係cream
比你個材料
你自己整吓
幾好食
1.牛奶200g,煮滾
2.低筋麵粉12g 玉米粉 8g 過篩加入40g砂糖.加入2個蛋黃攪勻成糊狀再加1牛奶慢慢加入拌勻
3.再用小火煮成稠糊 ...

如果照譯音係cream,咁請問克林姆粉係乜東東?台灣先有?

大宅

原帖由 vvvir 於 09-3-5 05:40 發表

克林姆係cream
比你個材料
你自己整吓
幾好食
1.牛奶200g,煮滾

等我試下先,多謝晒!

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-5 11:23 發表

如果照譯音係cream,咁請問克林姆粉係乜東東?台灣先有?

克林姆粉味似布丁
就係有蛋奶味囉
好味~~~

水晶宮

轉貼 :
========================
卡士達粉(Custard Powder )=克寧姆粉=布丁餡粉
是西點中常見的預拌粉
所以卡士達粉是可以直接使用的

一般都是直接加水或牛奶..攪拌均勻就可以使用
常用於泡芙餡

不過用卡士達粉做出來的奶油餡風味沒有比用蛋直接做的好
只是比較方便而已

====================

要知台灣野....最好搜索台灣網站.....

超級版主

原帖由 tammy2008 於 09-3-6 12:59 AM 發表
轉貼 :
========================
卡士達粉(Custard Powder )=克寧姆粉=布丁餡粉
是西點中常見的預拌粉
所以卡士達粉是可以直接使用的

一般都是直接加水或牛奶..攪拌均勻就可以使用
常用於泡芙餡

不過用卡士達粉做 ...

即係即食個隻吉士粉啦~
真係唔好食,甜到死又唔香,我就on居居買左一大包,唯有mix埋cream cheese塗包食......

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-6 02:18 發表

即係即食個隻吉士粉啦~
真係唔好食,甜到死又唔香,我就on居居買左一大包,唯有mix埋cream cheese塗包食......

掉咗佢.......會唔會減輕苦惱.....

超級版主

原帖由 tammy2008 於 09-3-6 08:48 AM 發表

掉咗佢.......會唔會減輕苦惱.....

以我做人宗旨,唔丟得喎......

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-6 11:11 發表

以我做人宗旨,唔丟得喎......

咁"夾硬"哽....好似 弊 多於 利 ~~

點解會買架...係咪貪過隱.....

超級版主

原帖由 tammy2008 於 09-3-6 02:02 PM 發表

咁"夾硬"哽....好似 弊 多於 利 ~~

點解會買架...係咪貪過隱.....

見有食譜用到佢嘛......點知lai野......自己煮吉士好食多了~

冇計,自己唔食番,唔會記住依次教訓架。

p.s.不過加凍水攪就成糊又係幾過癮嘅

大宅

原帖由 vvvir 於 09-3-5 05:40 發表

克林姆係cream
比你個材料
你自己整吓
幾好食
1.牛奶200g,煮滾

我今日煮咗啦~ ~ ~真係好好味,好似奶黃包啲餡。
但我煮不到完全滑身,成糊後見到有些小粒粒,想問下可有什麼辦法改善呢?

水晶宮

原帖由 KPB4000 於 09-3-8 17:13 發表

我今日煮咗啦~ ~ ~真係好好味,好似奶黃包啲餡。
但我煮不到完全滑身,成糊後見到有些小粒粒,想問下可有什麼辦法改善呢?

是否太大火呢....

煮呢類...cream狀物.....唔可以過火 ~

超級版主

要好似煮粟粉個隻椰汁糕咁,較到最細火,一邊加一邊攪,一直攪到煮熟哂先滑架。

另外,vvvir係唔係打漏左幾多ml奶?

係唔係10ml?

大宅

原帖由 tammy2008 於 09-3-8 23:30 發表

是否太大火呢....

煮呢類...cream狀物.....唔可以過火 ~

我是用最細火的了.......

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 00:07 發表
要好似煮粟粉個隻椰汁糕咁,較到最細火,一邊加一邊攪,一直攪到煮熟哂先滑架。

另外,vvvir係唔係打漏左幾多ml奶?

係唔係10ml? ...

我的意會是---2.低筋粉......成糊狀後把1.的牛奶慢慢分次加入拌勻

我今日是這樣煮,不知是否有錯。

超級版主

我叫依類醬就吉士忌廉,我個blog入面用來整糯米糍,整包都得。

鮮奶 250g
糖 30g
牛油 20g
蛋 半隻
吉士粉 25g
粟粉 5g

做法:
1. 吉士粉、粟粉、糖及蛋混合,加入25g 鮮奶拌勻
2. 225g鮮奶與牛油慢火煮沸,邊攪邊加入吉士液一直攪煮熟透成糊,放涼後冷藏1小時或以上。

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-9 02:23 發表
我叫依類醬就吉士忌廉,我個blog入面用來整糯米糍,整包都得。

鮮奶 250g
糖 30g
牛油 20g
蛋 半隻
吉士粉 25g
粟粉 5g

做法:
1. 吉士粉、粟粉、糖及蛋混合,加入25g 鮮奶拌勻。
2. 225g鮮奶與牛油慢火煮沸,邊攪邊加入吉士 ...

都好似喎~ ~ ~但妳這個就要買多樣妳話"好鬼食,甜到死"的吉士粉,vvvir那個就用了低粉......
我今日也是煮好了先入雪柜,然後拿了出來做包包餡,明早才入爐,現在也幾期待,很想知道焗出來是否與奶黃包一樣,我好鍾意食奶黃包的。

超級版主

原帖由 KPB4000 於 09-3-9 02:47 AM 發表

都好似喎~ ~ ~但妳這個就要買多樣妳話"好鬼食,甜到死"的吉士粉,vvvir那個就用了低粉......
我今日也是煮好了先入雪柜,然後拿了出來做包包餡,明早才入爐,現在也幾期待,很想知道焗出來是否與奶黃包一樣,我好鍾意食奶黃包的。 ...

唔同架!吉士粉有分免煮同要煮架,我依隻係要煮嘅,成份好似粟粉咁(帶點香味同顏色),一煮就會杰。

我中招個次係買左一大包免煮吉士粉:-(

如果想整到奶黃味,要加埋椰漿先似架,妳而家整個隻係味道清d嘅。

首頁

尾頁

跳至