0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啱政府醫院生完,我係穿水催生,
本身BB頭都比較大,最後要用吸盤助產,
導致會陰傷口較大!
(雖然迷迷糊糊,都知醫生幫我縫咗好耐!)
而家我下面行路、坐低、瞓低都好痛!
再加上生完痔瘡加劇,前後一齊爆痛!
我有D後悔,應該要選擇私家開刀!

來緊準備見痔瘡醫生,
實在太痛苦,想儘快做手術!
呢d痛苦真係好影響心情,
同埋照顧唔到BB!心情好差...

而家feel到下面好似腫咗咁!
醫生話要6-8星期,d線會自己溶!

有冇媽媽有類似經驗,

大概幾耐唔痛?
係咪用清水沖洗下面就得?
有冇嘢唔食得,對傷口有影響?
有冇咩要特別注意?

複式洋房

回覆樓主

我都係吸出黎架 傷口都比較大 個陣去完洗手間就用生理鹽水清潔下面 再用濕紙巾印下 差不多40日傷口先唔痛 之前既日子 行快啲都痛 以家就黎兩個月 雖然唔痛但仲摸到有個位腫腫地

大宅

回覆樓主

我傷口爆左加發炎,但我唔敢入院啊無人照顧bb,淨係去左買生理鹽水洗下面,依家產後第十八日,傷口開始唔痛,等佢自己埋口啊諗住。。。如果再痛先去睇私家

複式洋房

西瓜仔仔 發表於 18-1-14 01:51
我都係吸出黎架 傷口都比較大 個陣去完洗手間就用生理鹽水清潔下面 再用濕紙巾印下 差不多40日傷口先唔痛 ...

要40日先唔痛~咁耐!
我一個月後產假就完喇!
嗚~~好擔心!

而家痛到我食唔安坐唔落!

複式洋房

Sbbxoxo 發表於 18-1-14 02:00
我傷口爆左加發炎,但我唔敢入院啊無人照顧bb,淨係去左買生理鹽水洗下面,依家產後第十八日,傷口開始唔痛 ...

我都驚發炎...真係好麻煩!
減慢康復速度~~

男爵府

haha1221 發表於 18-1-14 01:39
導致會陰傷口較大!

我果時都係爆到。。。痛足四十多日,醫生開左五個禮拜止痛藥比我。我日日拍8粒,拍左差唔多成個月。

不過果時醫生仲開左高酸錳甲溶液比我浸下面,我覺得舒緩左唔少

男爵府

haha1221 發表於 18-1-14 01:39
導致會陰傷口較大!

我果時都有痔瘡,高酸錳甲都有效,你可以去藥房買。

複式洋房

回覆樓主

個陣呀b仲要唔係同一日出院 出出入入醫院 逗留係醫院餵呀b飲奶 飲完又係醫院等下一轉餵奶時間 要帶水泡去坐

大宅

回覆樓主:

我痛咗兩星期左右乍,每次去完廁所都用花灑沖洗乾淨,洗到惡露變少先停,一個月左右就有d線頭自己跌出來,不過仲間中會有拉扯感覺
痔瘡就每次沖洗完,搽d我鵝羅納英推返佢入去,搽咗兩日就好返了

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-14 10:09
我果時都係爆到。。。痛足四十多日,醫生開左五個禮拜止痛藥比我。我日日拍8粒,拍左差唔多成個月。

不過 ...

開成個月咁多...醫院冇開成個月俾我!
又冇開藥水俾我清洗傷口!
今日我都係自己去買生理鹽水咋!

多謝你!我再去買個高酸孟鉀試下洗!

你係咪啱啱開始只腳都會發唔到力!?
想去便便都好驚!
坐一陣腳就開始陣...

複式洋房

西瓜仔仔 發表於 18-1-14 12:58
個陣呀b仲要唔係同一日出院 出出入入醫院 逗留係醫院餵呀b飲奶 飲完又係醫院等下一轉餵奶時間 要帶水泡去坐 ...

哇!行動咁不便...仲要出出入入!
呢d苦況真係一次都玩謝咗~

我住2晚醫院,D姑娘都唔理我,
下面都痛到行步路都想死~
阿B又餓要飲奶,都係發揮母親責任,
本住命拖行2只腳出去叫姑娘....

複式洋房

Mandc 發表於 18-1-14 14:01
我痛咗兩星期左右乍,每次去完廁所都用花灑沖洗乾淨,洗到惡露變少先停,一個月左右就有d線頭自己跌出來, ...

我都驚沖唔乾淨入面,驚d惡露污糟!發炎就麻煩~
你用生水沖涼定淨係沖下面?
我煲熟水沖,所以好唔方便~

而家都係用個沖洗瓶噴下咋~
都擔心唔夠乾淨!

男爵府

haha1221 發表於 18-1-14 21:20

果時我真係痛到喊,下面超痛,痔瘡又超痛,一個禮拜瘦左六七磅,醫生見到粒痔瘡都好同情我,話超大粒,姑娘見到都話好大粒。坐月期間真係以淚洗面,果時我都打算坐完月就做手術去割左佢。點知我用高酸錳甲溶液日浸夜浸,浸完用手塞進去,好痛都要塞。你用花灑熱水噴住粒痔瘡用手塞,容易塞+無甘痛。係日夜努力浸+搽藥後,粒痔瘡居然坐完月消失了,宜家就算有時便秘都唔見。
不過雙腿生完b之後,兩個幾三個月都係無力。

男爵府

haha1221 發表於 18-1-14 21:40
我煲熟水沖,所以好唔方便~ ...

生水沖就得啦。醫生都話唔使熟水。
你要加油呀!!祝福你早日好返

男爵府

haha1221 發表於 18-1-14 21:20

真係好痛就要食藥,唔好死忍。產婦最緊要保持心境愉快,唔好令自己太辛苦

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-14 22:27
果時我真係痛到喊,下面超痛,痔瘡又超痛,一個禮拜瘦左六七磅,醫生見到粒痔瘡都好同情我,話超大粒,姑 ...

聽到你咁講,簡直身同感受...
尋日醫院返屋企真係痛到攬住老公喊,
行路都要老公撐扶,碌上床都痛,
會陰傷口又大,加上痔瘡超大!
已經分唔清前定後痛...

聽到你咁講,真係好安慰同有鼓勵性....
老公聽朝即刻飛去買高酸孟鉀!
但係我爆咗多粒瘡,有d已經推唔到入去!
希望沉咗有幫助!

我都約咗醫生,睇下個情況,
如果可以割就搞掂佢,一勞永逸!
真係痛驚咗...

大宅

haha1221 發表於 18-1-14 21:40
我煲熟水沖,所以好唔方便~ ...

我用生水沖乍⋯我未出院已經用生水洗了⋯但一定用熱水⋯唔會受寒

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-14 22:30
生水沖就得啦。醫生都話唔使熟水。
你要加油呀!!祝福你早日好返

多謝你~

生完呢幾日情緒真係好低落!
好想照顧BB,好想試下餵人奶!
全部都做唔到...
果下真係心情極度低落,
加上住醫院期間,
餵唔到奶要問姑娘攞奶粉俾BB飲,
受盡冷落同歧視,
D姑娘見我餵奶粉就冷言冷語!真係好慘~

果下我都好驚自己有產後憂鬱...
時時刻刻都好想快出院...
好彩老公無限支持!

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-14 22:31
真係好痛就要食藥,唔好死忍。產婦最緊要保持心境愉快,唔好令自己太辛苦
...

平時我都好少咁樣食藥法...
一向對呢d藥物都好抗拒,
冇必要我都好少食成藥...

睇來今次一次食返曬...
唔食藥簡直瞓唔到~

大宅

回覆樓主

我好在個時冇痔瘡問題,不過傷口又係好痛好腫,坐都坐唔到,成日要訓同就住行,又驚發炎同爆線,開大都唔敢,老公買定個水泡出院坐車同屋企用先坐到下,記得要用暖水沖下面,用卷裝軟啲個隻抺手紙印乾,等啲惡露小咗就舒服好多,我過咗12朝已經好好多,3星期到已經冇事!

首頁

尾頁

跳至