自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我女讀緊職治,發覺原來好多範疇都請,學校、特殊中心,老人院、疹所、乜乜院物物院,今年去醫院實習,原來好多科都需要職治人,腦科、精神科什至急症室等,呀女今次實習服務老退化病人,佢返得好開心,剛巧我亦曾經服務過呢類病人,我覺得特別有意義,有幾日我喺屋企扮腦退化手震晒幫佢做問卷溫習。仲有就算上次去特殊學校,我女都係開開心心跳跳吓咁返黎話我知啲細路有幾乖,仲叫我申請去做姐姐,一定好開心喎。

藥劑就有聽過部份人做藥廠sales

侯爵府

ahpoo 發表於 18-1-14 21:40
多左大學收都要留意架,市場會多左供應麻!

我都有擔心㗎,但呀女有一晚解釋到零晨四點比我聽,幾年内應該唔會,呀女有上開莊,老鬼文化下,去醫院好多上級嘅都熟口熟面兼講得出名,所以佢無擔心過。

侯爵府

回覆樓主

ot感覺係有少少辛苦㗎,實習一排,晚晚呀女返黎就即刻瞓一陣先食飯,之後要做報告和溫習備課,我心係有肉赤的。
但同佢閒聊之間,佢初初接觸開過腦嘅病人,多多少少都有啲唔適應,我又同佢傾,呢個世界如果你唔做佢唔做咁又邊個做呢?佢聽完又真係好似有所得著,我同佢又覺得呢份工又真係幾有意義噃。

仲有,我女唔太鍾意工時長要輪更(即係懶)呢份工唔使假期返唔使ot,相對會適合佢,佢怕藥劑要返屈人寺嗰啲要放六七點。

侯爵府

kc 發表於 18-1-15 07:32
謝謝你給我的資料很詳細,咁睇ot應該比較活啲。

藥劑咁多人讀要求咁高,都一定有佢優勝嘅地方,你睇多一兩個藥劑嘅家長意見先決定啦。

還有,讀ot要有心理準備世俗的目光,唔好話外人,連自己婆婆都曾經睇唔起佢唔係三大,而cu藥劑係有比人看高一線的。

侯爵府

jaycee_mami 發表於 18-1-15 09:17
之前新聞有講過, 好多醫護行業都缺人, 惟獨是藥劑業出現飽和, 供多過求.

我上年同呀娘去眼科醫院睇醫生,咁八八卦卦咪去睇吓水牌有幾多個藥劑師囉,成間好似得一兩個,其他都係配藥助理

侯爵府

aa06 發表於 18-1-15 10:17
回覆 fionakong2008 的帖子

實習返來幾多點? 再瞓覺之後食野會不會太夜? 理工不是有宿舍住嗎? 住宿時間會 ...

本應今年住宿舍係方便佢實習,上年去元朗,點知今次派家附近。我煮嘢咁慢,都已經八半啦。

侯爵府

洋洋 發表於 18-1-15 22:48
完全同意你。世界萬變,按興趣吧。
估唔到現今 pharmacy 要同 occupational therapy 比!
兩年前阿仔入u, ...

藥劑絕對唔係唔專業,睇收生分數要求都高好多就知,只不過如果香港搵工黎計,pt、ot範圍好廣,容易少少咁囉,以辛苦計一定藥劑無咁辛苦啦,見呀女今年都日溫夜溫好多嘢要讀而第日份工比較辛苦我都有肉赤㗎

首頁

尾頁

跳至