自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

多 名 議 員 要 求 綜 援 兒 童 可 獲 上 網 津 貼

2009-03-05 HKT 12:10

在 立 法 會 一 個 委 員 會 上 , 多 名 議 員 要 求 將 學 童 上 網 費 , 列 為 綜 援 兒 童 的 津 貼 項 目 之 一 。
議 員 梁 家 傑 認 為 , 現 時 學 童 要 在 網 上 學 習 及 做 功 課 , 上 網 費 已 成 為 家 庭 的 基 本 開 支 , 但 不 少 綜 援 家 庭 無 法 支 付 這 筆 開 支 , 影 響 兒 童 學 習 。

不 過 , 勞 工 及 福 利 局 首 席 助 理 秘 書 長 張 岱 楨 認 為 , 綜 援 計 劃 照 顧 受 助 人 的 基 本 生 活 需 要 , 上 網 費 屬 學 習 開 支 。 一 個 4 人 綜 援 家 庭 , 每 月 平 均 領 取 綜 援 金 9920 元 , 已 較 最 低 20% 收 入 組 別 的 四 人 非 綜 援 家 庭 月 入 為 高 。

他 又 說 , 多 個 部 門 , 包 括 康 文 署 的 圖 書 館 , 下 月 會 將 服 務 時 間 延 長 , 方 便 市 民 上 網 。 專 業 團 體 及 社 區 組 織 合 作 設 立 的 地 區 數 碼 中 心 試 點 計 劃 , 上 月 正 式 開 展 , 為 貧 窮 家 庭 的 青 少 年 及 有 需 要 人 士 , 提 供 資 訊 科 技 及 上 網 服 務 。

我又要津貼
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉, 好不知所謂, 蝗虫數目極速增加..

侯爵府

原帖由 ixzp 於 09-3-6 07:12 發表
犀利!從小開始灌輸乜野都可以爭取,同記住拎綜援好好架!班議員仲醒目到擴大票源,等拎綜援既子子孫孫都選佢地,為將來鋪路

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

依+果d大6落黎生果班bb,約干年後咪香港又多班大食懶,對香港邊有貢獻?
攞綜援真係好福利!舊年已免呢樣?免果樣?難為我呢d攞唔到眼都紅埋!

大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

醒目開學勳章

犀利!從小開始灌輸乜野都可以爭取,同記住拎綜援好好架!班議員仲醒目到擴大票源,等拎綜援既子子孫孫都選佢地,為將來鋪路

子爵府

好媽媽勳章

已經有架,不過好似係窄頻上網,打唔到機麻

原帖由 bb123321 於 09-3-6 00:20 發表
齋做功課要幾耐ar? 去圖書館law, 再唔係政府可 request 學校借機比真正有需要的學生.

禁止訪問

大宅

原帖由 JoJo* 於 09-3-5 13:07 發表
我都讚成叫班垃圾議員用佢地自己份糧去幫果d所謂有需要的人!
ありがとう!!!

大宅

好媽媽勳章

我都想要上網$$津貼.....
而+d上網$$咁貴......

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 小魔童 於 09-3-5 17:12 發表
我識得一個大陸落來的女人,一落到來就同巨C6離婚伶綜緩,巨連埋巨個女兩個人成7千5,個社工仲話幫巨爭取多五百,呢個月巨就有成八千呀,乜D綜緩唔系定咗幾多就幾多咩,有得討價還價咩,好似街市呀!
我都要伶呀! ...

我都聽過啦

我係親耳聽到:新移民話,呢到有阿公養,無錢搵社工幫爭取多xx津貼 (eg: 賣傢私)

仲有可以去食物銀行取野

別墅

血洗港人家庭公安鎖定兇徒
01/03/2009

【 本 報 訊 】 深 圳 皇 御 苑 前 日 發 生 悍 匪 血 洗 港 人 家 庭 劫 殺 案 , 公 安 廣 發 兩 名 疑 兇 的 容貌 拼 圖 , 已 鎖 定 目 標 緝 兇 歸 案 。 另 外 , 女 死 者 親 屬 昨 日 由 重 慶 趕 抵 深 圳 醫 院 , 難 抵喪 親 悲 痛 , 跪 地 嚎 啕 大 哭 , 由 於 死 者 丈 夫 只 是 做 散 工 , 擔 心 無 法 籌 措 亡 妻 的 殮 葬 費用 。

受 傷 女 戶 主 : 見 到 刀 都 驚
被 生 死 者 駱 世 蓉 的 丈 夫 、 女 兒 及 兄 長 , 昨 由 重 慶 趕 到 福 田 醫 院 向 案 發 戶 主 夫 婦 了 解 事 件, 兩 家 人 甫 見 面 便 相 擁 痛 哭 。 死 者 的 女 兒 在 重 慶 市 讀 高 二 , 成 績 名 列 前 茅 , 原 本 駱婦 最 大 心 願 是 明 年 看 愛 女 考 入 大 學 , 如 今 母 親 枉 死 , 女 兒 大 受 打 擊 , 擔 心 難 圓 亡 母 遺 願 。

「 我 依 家 見 到 刀 都 驚 , 真 係 有 好 大 陰 影 ! 雖 然 無 處 容 身 , 但 我 絕 對 唔 會 再 搬 返 去 住! 」 身 中 六 刀 的 女 戶 主 袁 太 , 直 言 頻 被 夢 魘 嚇 醒 , 徹 夜 難 眠 , 其 港 人 丈 夫 只 好 日 夜在 旁 守 護 , 手 停 口 停 , 盼 房 署 及 社 署 能 提 供 援 助 , 盡 快 分 配 公 屋 單 位 。

袁 生 稱 , 六 歲 兒 子 已 知 悉 姨 婆 ( 駱 婦 ) 死 訊 , 雖 未 有 情 緒 波 動 , 但 他 已 將 事 件 通 知兒 子 學 校 , 請 校 方 協 助 提 供 輔 導 。 死 傷 者 家 人 又 不 滿 案 發 屋 苑 並 無 保 安 站 崗 , 閉 路電 視 監 控 鏡 頭 不 足 , 保 安 措 施 差 劣 , 促 請 管 理 公 司 作 出 交 代 。 至 於 肇 事 單 位 仍 未 解封 , 公 安 對 事 件 極 度 關 注 , 昨 再 派 員 向 戶 主 夫 婦 錄 取 口 供 , 並 表 明 會 全 力 緝 兇 。

hk又多d照顧啦.有乜野都關hkl事.叫佢去leung ka kit 屋企住啦

男爵府

go to hell la....all pk....

大宅

提出的是白痴!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我點解要做得咁辛苦呀, 我又要攞, 我又要瞓到肩周炎

男爵府

過份呀... 你地仲想要d 咩津貼呀..... 比埋基本野你...仲有雙糧 而家仲要多d....你地冇貢獻架....係上面落來仲 唔使做有糧出..而家仲得串進尺:;pppp: :;pppp:

琥珀宮

多得班議員及果D民間團體囉,仲有班多一事不如少一事既狗官。

不如俾埋游泳班、芭蕾舞班、劍擊班.......,嘩,簡直五星級綜援會!我都想入會呀!

原帖由 123by 於 09-3-5 21:21 發表
原本綜援比人維持基本需要,現在變成維持舒服的生活,很離奇羅。

子爵府

使唔使幫佢哋請埋補習老師輔導呀, 正一白痴 議 員
最憎見倒果個姓施的女人, 次次見倒佢實冇好嘢, 正一死白婆
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一 個 4 人 綜 援 家 庭 , 每 月 平 均 領 取 綜 援 金 9920 元

我老公捱更抵夜先得$12000,我地為乜咁辛苦

複式洋房

原本綜援比人維持基本需要,現在變成維持舒服的生活,很離奇羅。

首頁

尾頁

跳至