夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

生意唔好, 下個月就生,
又要請人倍月, 本來想問銀行借錢,
但老公話唔好....老公話問99借...
但因為我唔想比99有話抦,
話我問佢借錢請工人,
但99銀行d錢全寫老公名,
我同老公講不如唔好問99, 你自己係銀行囉,
有錢就入返bank....
各位我係咪好衰呢 ??

大宅

回覆 # 的文章

如果D錢係99,要同佢講聲. 話要攞多少出黎周轉,但唔駛話佢聽請陪月.

大宅

如果請左個人返黎, 佢一定會覺得我地用佢d錢請

原帖由 雅花 於 09-3-5 18:59 發表
如果D錢係99,要同佢講聲. 話要攞多少出黎周轉,但唔駛話佢聽請陪月.

侯爵府

好媽媽勳章

各位我係咪好衰呢 ??
=> yes, very very.... 衰
If I was your 99, I won't trust you (and your husband) anymore.
99銀行d錢全寫老公名,it is because 99 trust his son. It will make her disappointed if you 唔好問99, 自己係銀行囉 99's $......

If you have a good relationship with your 99, then ask your 99 to borrow some $ to you.
If the relationship between you and your 99 is bad, then don't use her $. Borrow from the bank /your parents/ friends/ relatives.

If no $, then don't employ 倍月. I believed that there are a lot of mother haven't employ a 倍月and they are still alive......

原帖由 笑死人 於 09-3-5 18:52 發表

話我問佢借錢請工人,
有錢就入返bank....
各位我係咪好衰呢 ??
...

複式洋房

原帖由 雅花 於 09-3-5 06:59 PM 發表

我都認為咁樣會比較好....

大宅

yes...^^

原帖由 yojo 於 09-3-5 20:15 發表

我都認為咁樣會比較好....

超級版主

超級版主

直接講

如果佢反對

即係佢有其他好提議

可以慳番請陪月

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

吾係咁好囉.直接同99講啦

男爵府

原帖由 笑死人 於 09-3-5 10:52 AM 發表
話我問佢借錢請工人,
有錢就 ...

哇! 妳99信妳老公先會全寫佢名,但錢始終係99架嘛,我覺得咁做同虧空 / 偷完全冇分別! 樓主~ 唔好咁做呀!

複式洋房

agreed with ac321

複式洋房

原帖由 Vca 於 09-3-5 23:05 發表

哇! 妳99信妳老公先會全寫佢名,但錢始終係99架嘛,我覺得咁做同虧空 / 偷完全冇分別! 樓主~ 唔好咁做呀!

同意!
同99講聲好o的!

大宅

如果同99無兩句, 問佢借囉. 你都可以問佢請陪月有咩意見, 只係一兩個月啫, 就算佢借錢比你, 反應應該唔會好勁.
你c6有咩意見?

民房

agreed

洋房

Don't do this. You will destroy relationship between you and your mother in law and your husband.

If you need $, talk to her directly la !
CKBINGO :-P :-D

子爵府

當然 100% 唔贊成不問自取啦~

如果真係唔想講太多, 咪表示生 BB 頭幾個月手頭緊 D, 問佢可唔可以借 D 錢黎周轉一下.

同時, 記得由老公自己出聲會好 D.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實, 如果換轉係我, 咁既經濟狀況, 我唔會請陪月, 會同媽媽/奶奶相量, 睇下佢地可唔可以陪坐月, 如果唔得, 我情願自己坐月, 窮就要頂硬上。

大宅

無錢咪唔好請陪月lo!
我o個時都計過,請個陪月成萬銀一個月!
都係留番比bb駛好過.
因為bb一出世樣樣都係錢.
有好多針健康院唔包要自己去診所打~

最後唯有去自己mami屋企坐月,
叫mami o個個月唔好返工住(我mami返part time)
咁我都係比多幾千mami o者~

就算個戶口d錢係你老公個名又點?!
d錢始終係你99o既,
不問自取,是為賊也.
如果萬一你99無啦啦走去銀行check戶口,
發現無左d錢,
到時你地兩公婆講咩都無用,
水洗都唔清!

伯爵府

原帖由 NicoleTszChing 於 09-3-6 23:46 發表
無錢咪唔好請陪月lo!
我o個時都計過,請個陪月成萬銀一個月!
都係留番比bb駛好過.
因為bb一出世樣樣都係錢.
有好多針健康院唔包要自己去診所打~

最後唯有去自己mami屋企坐月,
叫mami o個個月唔好返工住(我mami返part ...

完全講哂我想講嘅野!!!,樓主真係要小心呀,因拿得第1次,就會有第2次,d$$$愈拿愈多........後果就好岩重啦,我成日覺得人要睇送食飯,量力而為囖.呢d唔係必須嘅,相信都唔係個個媽咪都可以請陪月,好多野都係靠自己,試唸吓唔係你99有$$係你老公度,咁你又會點啦!!!

首頁

尾頁

跳至