婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

結婚甘耐都系同呀媽住,以加要同家婆,家公一起住,講真加人地個女有點同自己個女呢,家婆返工,對得吾多,話就沒咩二句,但我個家公講野就好吾客氣,一d都吾顧人感受,有時他對我講野和對他個女真繫二個人,或者他個女比錢他湊女過,但系屋企d洗費都系我地出,我岩岩先同他們生活左一個月就甘樣,以后。。。我好想同他講要他講野客氣d,次次話到嘴邊,個心就想吾好同他一般見識。但系他講野真好銀耳

子爵府

老人家有時把口唔收, 你唯有借龍耳陳對耳...

民房

點解一開始唔搬開住,而要選擇同一屋簷下, 吟怏你就開始出現問題, 你真係要好好同c6講下以後可以點. 不過如果改變不了現況就要學習吓左耳入右耳出, 費時影響到你同c6的感程. 你要記主我地係新抱不是他們的兒女,係不會一視同仁, 你62是否以前都係吟同你講嘢???

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔客氣ga..我對佢都唔太客氣...唔係唔係差果隻唔客氣...係好隨便果隻...

男爵府

我62講野好溫柔架喎, 溫柔過我老公對我
同佢飲茶食飯, 例早到, 洗定杯又斟埋茶
搞到我地好似大爺, 我亞爸亞媽就話"你(我)62寵壞你(我), 要對人好d呀!"
我梗對佢地好啦

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

哼~講起就真係嬲嬲地...
岩岩結婚個時真係以為我老公個便d人最好既係我62...但係宜家相處耐左,,,原來都係同一種人(c6全家)!!
我地唔係一齊住,仔仔1個月大,我同c6就搬走左...因為99太野蠻!!
62同99佢地d女就係寶,人地d女就係垃圾...
62同99宜家差唔多每個星期6或星期日就會黎我屋企食飯,,,有時我同我c6會行完街再去接佢地一齊黎...有幾次試過,我地一返到屋企,我就幫仔仔換片或整緊第2d野...個62好似老馮咁...諗住轉頭一得閒先倒杯水佢飲(仲要次次倒完比佢,佢又唔係即刻飲...咁者係唔係好渴者...咁吹咩呀!!煩q死!!)...點知佢就係咁比野我聽,又話唔識倒水比佢飲,又話唔洗下下叫,,,大佬呀,照顧得你定我個仔呀,,,一定要我倒,我c6倒都唔得,又話我咁得閒係到做咩,,,我唔係無野做架,你咁大個自己識照顧自己呀?!我個仔仲細呀,,,煩到死...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我62對我好好架
去邊都買手信比我
又係飲茶食飯, 例早到, 洗定杯又斟埋茶
有次食虾重拆埋虾殼比我添.因為我要凑住細b

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

always black face

大宅

佢地都會飲茶早到,爭比錢咁。差唔多1-2個星期會黎我度探下個孫,雖然相處時間少,但我就好清楚自己唔能夠同佢地一齊生活,大家的生活習慣同各樣想法都有好多出入,特別係照顧BB方面。我唔太鍾意同我62傾野,因為佢有時把口氣都幾大,鍾意扮大醫生,以為自己乜都識,教我點點點,其實都唔係正確知識,99就講廢話多,乜都跟62頭,62講乜佢咪講乜。所以我而家都費時講咁多,通常聽完就算 ...... 以前心入面會計較的,而家我唔想擺係心度屈得耐,怕自己真係忍唔住爆。

大宅

我62未又係大男人, 自以為是, 樣樣野都要問下佢意見, 唔識野又扮晒人, 最鍾意係d親戚面前羅威... 正一野蠻人, 啋佢有味啦!! 係老公面前未叫佢一聲羅, 要我幫手做野, no way!!!

男爵府

我老爺對我好好架,有時會幫我湊細仔等我可以同朋友去玩,佢去親街食野都好一定會買外賣俾我,有時同老公鬧交會勁幫我架

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢講野always係吩咐既口吻
佢講咩你要listen,唔可*翼*佢意
但可惜我唔係佢仔女我唔理

大宅

客氣未就係外人面前law. 係屋企佢同個女簡直是合唱, 一唱一和, 直接嚟講佢2父女(正八婆)講晒打橫行. 同我講野有骨落地ar.
我話唔做野湊亞仔, 佢走去問我c6, 佢(我)而家一個月幾多錢人工? 佢一個月洗幾多? 呸, 關佢x事呀!! 之後每次返去, d骨趺落地更利害.

大宅

我62又係大男人一個, 今年新年前, 我伯娘過左身, 唔可以派利是, 果日返去食飯, 62俾左d大陸親戚o既利是俾我個月, 佢就俾說話我地聽, 同我個女講"嗱, 呢d大陸d親戚俾你o既", 你老豆又唔派俾人, 我老公話有白事嘛, 咪講左俾你聽囉, 跟住我62話都唔關你事, 我聽完即刻覺得我嫁左俾你個仔, 就係你屋企人, 咁我d屋企人, 就唔係你個仔d屋企人ar, 好鬼嬲囉, 我派俾你地都得o架, 你唔怕咪收囉!

洋房

講起來就好長篇,以前因為吾系一齊住,一年有見不到一次,我都知加拉相見好同住難,以家他們申請緊老人屋,以加暫時住著先,所以只好借聾耳陳對耳拉,希望他們個間屋快d有消息。

翡翠宮

very.
almost like talking to a client.
once we brought a golf t-shirt for him,
$5xx high price in our standard)
he refuse to take it and say :
'' from long time ago, I 've told all my friends don't bother to buy any gift, waste money and time....''
mouth:
but we are not frinds wor~

複式洋房

I'm lucky that I've a kind 62! Perhaps, we see each other rarely (1 or 2 times per year).

珍珠宮

好媽媽勳章

我62好好人, 平時做晒D家務, 對人都無乜野, 就係同人講野時一樣野要重複講幾次, 我覺得幾煩, 但比起隻99, 佢巳經係好好了.

子爵府

我62對我同老公都冇乜兩句,只會同我阿仔講野.........

首頁

尾頁

跳至