婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

企硬, 年年都係咁62無啦啦玩咩野要初二係咪就其他囝囡!!好彩我老公好好初一分上下半埸, 上半埸派曬利是走得, 下半埸就可以返娘仲要過夜^^

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我娘家一向都無食咩開年飯,覺得過年同平日都係一樣啫
結婚之後都無開年飯,係生左小朋友就話食開年飯已經同左老公講唔想食,要開年就自己返去開啦,我想訓晏d
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主:

傳統真係初二食開年飯既

複式洋房

回覆樓主

叫男家早上11:00開年食飯,食完立即走。
或者各自食
我99要我地初一至初三去拜佢啲兄弟姊妹
有啲99玩野

別墅

回覆樓主:

傳統係初二開年。
但幾年都係初一去男家,初二去女家,呢個都已經成為不成文規例。
我覺得如果男家今次轉初二,係可以轉係人情唔轉係道理,但唔可以用男家為大,嫁左就要就男家呢啲所謂傳統理由囉,而家又唔係賣女,當初有無做晒所以傳統禮節娶過門,係咪唔使返工,老公養咁傳統先。

大宅

就係不嬲都係食開初一,無啦啦玩野轉初二,仲要順便初三初四都番去,原來個原因好簡單,就係今年多左個孫,想新年日日同個孫去呢到去個到拜年

侯爵府

回覆樓主:

我個邊都係要求初一初二霸晒,順序執晒男家輩份的屋企。

新年假期又唔多辛苦過返工。

我見呢個年代好多大個仔&大個女的,年初一已經唔會跟父母去拜年。由其廿到尾,卅幾歲另願返工妢忙/約朋友出街。

有d後生有家室表兄堂弟,大家都唔會點聚埋由得班上一輩坐埋打麻雀。

初一中午hi bye完俾封利是人就各散各活動,我地平輩就之後冇再見。

煩緊點反抗

最近小姑好管我們閒事左………
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

Ohoh2727 發表於 18-1-21 11:24
就係不嬲都係食開初一,無啦啦玩野轉初二,仲要順便初三初四都番去,原來個原因好簡單,就係今年多左個孫, ...

咁更加唔好開壞個頭,今年改俾佢就以後年年都係咁

水晶宮

美之選468 發表於 18-1-18 22:22
我都頭痕緊(拜年)又要見牛鬼蛇神

諗起都抑鬱

大宅

Mandc 發表於 18-1-18 21:31
我62係初一初二都要霸
你都話初二可以返自己娘家拜年,我係初二倒塔咁早要返去開年,之後去99娘家拜 ...

我都係呀,初一二要返奶奶度,全天侯對住。我要初三四先可以回娘家

別墅

回覆 Ohoh2727 的帖子

我覺得你都係企硬,既然年年都係初二去女家,今年轉?
一、上下兩場
二、各自回去

唔係邊個發脾氣就大哂就要就哂佢

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

你初二照返娘家,佢有佢返佢亞媽度,有乜問題?
主 賜 平 安

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Ohoh2727 發表於 18-1-18 16:54
C6家年年都係食初一開年,我娘家全家都係女人,都習慣初二先食,今年6299唔知搞乜鬼話要食初二,我話唔得, ...

你問佢哋年年初一,今年咩事要初二,睇吓佢哋點答。

大宅

佢反問番我,[如果你初一無地方去,不如都過黎我到]

複式洋房

回覆樓主:

諗起新年我都覺討厭!!!
年30又話團年飯
年初一又話開年飯!!
年初二又話乜乜飯
年29食到初四!!
真係痴痴地!!好似全世界得佢一個親戚甘

別墅

畀面勳章

Happyyi 發表於 18-1-25 01:18
諗起新年我都覺討厭!!!
年30又話團年飯
年初一又話開年飯!!

同意x1000000,我每年呢啲日子就汶架啦 ,想約下就下個期,就唔覆你架喎,我都要同我自己阿爸阿媽食架?講起就嬲

男爵府

回覆樓主

真心唔明啲99,佢自己嘅屋企都係叫「外家」,點解新抱就唔可以有「外家」?

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

傳統又真係初二先開年......
不過我初二都仍然係返女家....
我就講明...我10點半要出門口.....咁我老公都會就我...因為佢知...初二晚又係要去男家食..佢唔敢攪我早上同中午

子爵府

Ohoh2727 發表於 18-1-18 16:54
C6家年年都係食初一開年,我娘家全家都係女人,都習慣初二先食,今年6299唔知搞乜鬼話要食初二,我話唔得, ...

佢都痴線嘅,不嬲咁多年以黎初一返男家個d叫乜? 突然你99屎忽痕話今年要食年初二就女家一定要就佢呀?99無腦就不嬲都知,但叫你老公用個腦諗下先講出黎啦!習俗
幾時先上到車.....

首頁

尾頁

跳至