論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

反對! 我地班中產都係為左要出外工作, , 才聘請較低工資既外傭照顧家中老幼, 但若真係實施時薪$30計算, 一個月工資變成多2.5倍, 仲多過香港班打工仔, 點請呀? 佢地外傭工會short short地, 吹得就吹, 仲要包醫療,食宿, 洗乜請外傭呀, 請本地家務好過啦!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

d工人都痴痴地
我一定炒左佢
9000蚊一個月
咪仲多過我

大宅

$30/hr....haha....到時九成的外傭要返鄉下耕田啦! 咁貴,一係 轉請本地鐘點,一係唔請外傭. 到時可能有以下情形出現:有些富豪or 上等人可能唔介意咪請外傭. 大部份一般家庭都唔請外傭----------1. 老人家須長時間照顧--->送去老人院/醫院, 但供不應求就產生很多老人問題及家庭問題. 2. 幼兒---->送去托兒所, 但政府提供服務不足引致有家庭問題和社會問題. 可能獨留兒童在家情況大增. 3. 一些婦女放棄工作,照顧家人,生產勞動人力大減. 4. 如以時薪計算, D工人更拖慢工作來做. 買送:1 hr以上, 抹車:1hr以上, 洗碗:2hr , 洗toilet 抹地: 3hr....未計湊BB. 嘩! 比工人玩曬. 5. 份contract 完全要重寫..............好多好多問題: 食,住,勞工保障,醫療及僱主責任...........

別墅

而家三千幾都已將覺得貴,仲要包食住,果D唔系錢咩,間中又病下自己要請假系屋企看住D細勞比距去看醫生,距就唔使扣人工,我請假就要扣,如果真系30蚊一個鐘,自己做埋無o甘慶。
原帖由 happypiano 於 09-3-6 09:06 發表
佢地通過最低工資既話無問題, 要我俾$30/hr既話即炒工人............. 無灣轉!

基本上, 佢既人工去到4字頭都已經唔會再用工人啦.......

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 christy-mama 於 09-3-6 09:35 發表
反對! 我地班中產都係為左要出外工作, , 才聘請較低工資既外傭照顧家中老幼, 但若真係實施時薪$30計算, 一個月工資變成多2.5倍, 仲多過香港班打工仔, 點請呀? 佢地外傭工會short short地, 吹得就吹, 仲要包醫療,食宿 ...

我月入都係10k多d...若果最低工資真係cover埋外傭...
我一定轉做全職啦....成份糧比晒佢喎...
d外傭工會咁搞咪即係叫d外傭返鄉下, 都忽忽地...

子爵府

咁又要唔要俾佢大假...時薪計,又有一年七日假...香港都無一份partime工,有大假計!!

大宅

佢地跟本唔值呢個錢! 質素, 性格差劣! 要反工, 使要忍佢. 佢地何得何能呀! 係香港做個文員仔, 都要求識呢, 識勞啦! 佢地跟本0技能! 仲未計係你屋企搞破壞, 兼教你啲仔女!

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

到時我去申請綜緩
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

其實我唔明點解香港的僱傭法例唔係分返本地及外傭條例既咩? 根本無可能用"等如"去計算所有條件:如果係咁,工人協會只會自討苦吃,而且政府都無可能咁白痴卦~~
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

王國長老

月餅勳章 王國長老

如果佢地要一示同仁,要申請最低工資,以時薪計咁係咪唔應該同時擁有雙重幅利?? 係咪應該同香港所有打工仔睇齊跟足勞工法例?? 要有試用期?? 有housing allowance, 衣食住行津貼要上報政府,要交稅??

咁多年0黎佢都無同我地共渡困境,人工不斷加

禁止訪問

伯爵府

到時會有好多有工作能力的,被迫當家庭主婦, 收入大減加上金融海嘯, 激發港人領取綜緩年輕化(一個四人家庭都有差不多一萬, 包住包玩,就黎包埋上網打game)。。。

加重政府負擔, 大家攬住一齊死!

果班提倡立法最低工資既pk個個去耕田。 修訂綜緩上網權利,都唔修訂外傭條列既pk個個做義工都唔夠貼。

子爵府

申請綜緩都好,比9000佢地,我屋企個c bun, 日日得佢一個係屋企, 有無做野都無人知, 何況到時計時薪, 佢地都short到上腦, 我不如請本地工人, 只朝早送仔仔返學,返學, 請佢地,還喜歡駁咀駁舌, 頂佢呀

原帖由 yingwong 於 09-3-6 10:31 發表
到時我去申請綜緩

伯爵府

有遊行, 我都會支持!!

班pk公會, 外傭團體, 攪事攪非。

本來想好好打份工既工人都被抹黑。
本來想好好過日子的香港人,時時受到無妄壓力。
本來低能白痴既政府,依家日日都突破 "低能見度", 豬腦用公幣!

廢人可以惡, 欠人既最惡, 呢個係乜野世界?

珍珠宮

假設d外傭自己set咗工作時間, 話可以做晒d工作(如1日工作10小時), 咁其餘時間係咪限定留喺僱主屋企?

可以出街的話, 佢咪可以自己黑市價做多份工? 淨係返嚟瞓得啦. 誘發好多人犯法?

條數又點計呀?

大宅

there is only one point: the reason to have bun or yan, is to release the more valuable manpower of HK women to contribute to the economy. we should never pay them like HK labour.

if we discuss how difficult to calculate, etc, we get into the trap. one day if someone have a good suggestion, we have no way out.

原帖由 FA8866 於 09-3-5 23:46 發表
依家義工們提出左幾點,請大家睇下仲有無d point,等我地可以加埋落去,再開波.[不過時間都幾緊,係做就要快啦]

point:-

1. 外傭係屋企24小時的,如時薪要點計?點定?

2. 邊個可以証明工人係做左幾多個鐘?到時拗到7彩.
...

珍珠宮

班外傭團體, 真係當我地係羊"鼓"
家下咩經濟環境丫, 仲夠膽要求$30時薪
唔好話$30時薪, 班外傭工做表現連$10都唔值
:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

原帖由 babesiu 於 09-3-6 10:53 發表

強烈要求政府設獨立外傭條例保障僱主 ...

Agreed

男爵府

Fa:

1. 既然而家本地傭工同外傭並唔係用緊完全相同的勞工法, 外傭工會有何理據要求在"最低工資"方面要"一視同仁"?
2. 如果用時薪, 咁外傭到底係全職定兼職? 家庭傭工定義何在?
3. 每個家庭的要求都唔同, 咁工作時數係咪都唔同? 僱主可唔可以將工作時間斬件?

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至