論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果真係 $30 / hr,一日做 8 小時 = $240,一個月做 26 日咪要成 $6,240 SORRY 我真係請唔起啦,麻煩佢地返番去佢地嘅國家啦 :;pppp:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

咁我請一陸ee好過反正而家日日佢哋好可以來當探親law!
$30/hr,邊個提出咁無腦的條件架

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 KATRINE 於 09-3-6 11:49 發表
咁我請一陸ee好過反正而家日日佢哋好可以來當探親law!
$30/hr,邊個提出咁無腦的條件架

犯法架...佢地係自由行/"才查"雙程証...唔可以係hk做野架

男爵府

殺到埋身唔出聲以為我地d中產好蝦d,有乜行動我都舉埋腳支持!

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 FA8866 於 09-3-5 23:10 發表
各位,

最低工資立法,好快就會擺出黎議論.外傭工會已出晒聲,要求佢地都要一視同仁,佢地放左風話要$30/hr.
我地外傭僱主dd聲音都未出去.
今次燒到埋身,大家覺得仲出唔出聲??
如大家都認為無所謂既,咁第2時比人通過左, ...

支持

大宅

畀面勳章

老實講,如果30/hr我一定唔請,我不如辭職做full time媽咪!仲要唔洗有支"頂心杉"係屋企日日頂住哂!!!

洋房

佢地要一样丫麻。酒樓,廚房,或飲食業、巴士司机都係有要落場架啦。而重要既係落場時間唔係工人自己決定既,而係按僱主或上頭安排時間。僱員係要接受安排既。咁我地安排俾佢既時間係由我地話事。可以早上一粒鐘,下午又幾粒,零晨又要佢返黎開工,夾埋係8.5粒得唔得丫。仲要係我地淨係包住,唔包其他野喎。我地返工都係自己俾錢食飯搭車,仲要佢地交香港入息稅。咁就同我地一样。

大宅

其實工人喺屋企真正做野的時間都無8.5小時@@仔女返埋學佢仲自由過我份工好多!!我公司都唔會包食包住包車錢啦!! 一係叫政府將我地的福利等同工人的福利, 我份糧剩袋
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

畀面勳章

係喎!有時係cam見到佢係屋企hea...自己成張都係文件做極都做唔完,真係火滾...最慘就係...我做到死死下.一個月都無得淨袋3580呢..!!!仲要包埋佢生養死葬,真係黑人憎!!!
唉~~依家仲話要加人工喎!!一係你就加到佢9000蚊一個月,我就唔做番屋企湊仔.送走個瘟神!!!!!

別墅

以下只是小妹愚見,請多見諒。

現在傭主面對大的問題係minimum wage for 外傭 (of course the proposed $30/hr is absolutely outrageous),因為萬一真係通過咗,就算少過$30/hr我地都死 (淨係FaFa 提出嘅point 2都可以引起唔少爭議。因此要鋤的point就係外傭的工種/工作性質都唔應該有min.wage (如果真係要本地勞工睇齊,咁政府係唔係要廢咗依家嘅外傭條例先?)

大家今次一定要團結喇!

洋房

政府比$2000給僱主叫我們出多$2000 (total$4000)請大學生好過啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 FA8866 於 09-3-5 23:35 發表

佢地見僱主唔出聲,梗係咬到盡啦.:;pppp:
仲要係講緊計時薪喎.一日10個鐘,仲要比佢地出去出面住,幾有型.mouth:

但我地鬧歸鬧,有d野我地要諗得好清楚,d point要有理據先得.
雙職媽咪都仲可以話辭職自己湊,但有d請返黎照顧老人家既[要訓床個d] 點算??佢地真係頂唔順架喎,我地都要反映埋.

如大家齊心出聲既,我相信我地夠力fight下架.睇下大家有無心想出聲.

老人家方面, 政府如果通過哩個時薪要求, 真係請唔起外傭就要問政府攞資源嚟照顧老人家, 老人家一生勞碌, 為社會作出貢獻, 照顧老人家o既責任, 除咗係仔女之外, 政府都責無旁貸, 起多啲院舍照顧老人家. 要落水就一齊, 唔應該只係僱主受惠.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩次真係燒到埋身, 外傭僱主成日冇出聲, 外傭團體就越踩越埋, 佢哋真係玩時薪, 咪一拍兩散囉, 睇下香港有幾多有錢人啃得晒佢哋全部外傭? 睇下佢哋有幾多要返歸, 賺外匯吖嗱!:;pppp:

別墅

我諗立法訂最低工資,是想保護在香港工作的低教育人士能夠有合理的生活條件。不過外傭又是否要保護的人士呢?佢地被“包食包住包醫”,而且無需交稅,同埋“明碼實價”大家同意僱傭條件佢先過來做嘅,一定無“在職貧窮”問題。政府只有2個選擇,1係最低工資要EXCLUDE外傭,2係要外用等同其他僱員一樣,做工要有試用期、食住醫要自費、機票外傭自己比,仲有係外傭來港要有職業水平(例如proven work experience),好似外國人申請香港非家傭職位一樣,唔系普通農民話自己得、想做就比你做,期望新制度可以汰弱留強,因為外傭嘅質素問心果句,參差得很,很多是比3580都算比多左佢嘅!

象牙宮

原帖由 eatcookies 於 09-3-6 13:58 發表
.....仲有係外傭來港要有職業水平(例如proven workexperience),好似外國人申請香港非家傭職位一樣,唔系普通農民話自己得、想做就比你做,期望新制度可以汰弱留強,因為外傭嘅質素問心果句,參差得很,很多是比3580都算比多左佢嘅!

agree, 而家外傭啲質素真係 唔好話佢係申請職業, 家務哩啲嘢就算唔係做傭人都識得點做啦, 但佢哋申請哩份職位, 分分鈡連基本家務都唔識做, 莫非佢哋喺屋企唔駛幫手分擔家務?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 momama 於 09-3-6 11:18 發表
there is only one point: the reason to have bun or yan, is to release the more valuable manpower of HK women to contribute to the economy. we should never pay them like HK labour.

if we discuss how ...
廿多年前開始輸入外傭,都是本着做就香港家庭之需要,協助照顧家中老弱、兒童,以達到幫助港人能放心去就業,貢獻于社会經際發展。出發点本都是幫助港人。

但現在如此將牠們以時薪計,即本末倒置,把外傭利益置於港人之上,將港人廿多萬家庭堪於困境。

政府必需統計/評估,如實施時薪制,有多少家庭還依然有能力負擔得起。對於負擔不起的家庭,政府一定要同時大量増設公立託兒所、老人院服務作為配套,オ可維持到時變為請不起女傭的家庭的需要。咁大个project,政府真要想清楚。

外傭組織亦如是,有否統計過有多少僱主会因此轉變而炒家中外傭? 當然,那少數僥幸能繼續受僱者獲益会最多。但被炒的一大羣工人又找不到工的,不会蒙受損失嗎? 外傭在港的就業机会嚴重減少了,難道對牠們國家有利嗎?! 除非牠門國家不至在吧! 两敗駒傷! 外傭組織个腦去左邊??

大宅

十分同意, 重有作為僱主ga我地可以申請減稅.

原帖由 eatcookies 於 09-3-6 13:58 發表
我諗立法訂最低工資,是想保護在香港工作的低教育人士能夠有合理的生活條件。不過外傭又是否要保護的人士呢?佢地被“包食包住包醫”,而且無需交稅,同埋“明碼實價”大家同意僱傭條件佢先過來做嘅,一定無“在職貧窮”問題。 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 叉燒媽咪 於 09-3-5 23:30 發表
下? 佢地short嫁? $30/hr, 計佢10hrs/day, 一日$300,一個月$9000, 到時佢地執定包伏返鄉下啦~

我都同你一樣想法, 叫佢執包伏走, 寧願請本地ee, 都係 50大元一粒鐘, 囝囝都已經讀小學全日制, 趕晒佢地回鄉下食西北風

子爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-6 13:53 發表
哩次真係燒到埋身, 外傭僱主成日冇出聲, 外傭團體就越踩越埋, 佢哋真係玩時薪, 咪一拍兩散囉, 睇下香港有幾多有錢人啃得晒佢哋全部外傭? 睇下佢哋有幾多要返歸, 賺外匯吖嗱!:;pppp: ...

你講得啱呀, 傭僱主成日冇出聲, 可惜今次就算真係燒到埋身, 大部份顧主一樣唔多主動抗議呢, 好似我同事咁, 話政府點會批$30/hrs比外傭呀, 等煮到埋黎先算啦!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

若有遊行,我亦会同我對月卻行出反對声音!!!:tongue: :tongue:

首頁
12345...8

尾頁

跳至