親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

第一次去九州,四月中去,三大一小4歲,八日七夜,九州地方大,動不動都個幾兩個鐘車程,唔敢plan太多點,初步行程如下:

Day 1 - 飛福岡,係博多住一晚,都係去下運河城行下,中州屋台食野咁
Day 2 - 租車,上午先去河內藤園,下午去大分,行下別府溫泉區,之後入住溫泉酒店
Day 3 - 上午去九州自然動物園,下午去由布院湯の坪街道金鱗湖,之後入住溫泉酒店
Day 4 - 上午去九重夢大橋,下午去熊本,入住熊本日航酒店
Day 5 - 去阿蘇,草千里之濱,之後去阿苯阿占動物園,最後回熊本
Day 6 - 瞓夠先出發,直接去季樂鳥栖本店食早飯,之後去福岡海濱MarinoaCity outlet,晚上回福岡還車,入住福岡酒店
Day 7 - 上午去海の中道海浜公園,下午去天神行下地下街
Day 8 - Last day福岡行下就去機場

行程上有沒有太趕?或是有無較好可改動嘅地方?博多站附近有沒酒店介紹,方便闊落不太舊,如一間雙人房一間單人房,2間房預算每晚$2000左右可以嗎?別府同湯布院有沒有小孩可以入住的溫泉酒店介紹?熊本城係咪仲未整好可以不用去?熊本仲有咩地方介紹合小孩去的?有沒有師兄師姐都plan緊九州行程,可以一起分享交流一下,謝謝各位

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Streetboy 發表於 18-1-18 23:44
第一次去九州,四月中去,三大一小4歲,八日七夜,九州地方大,動不動都個幾兩個鐘車程,唔敢plan太多點, ...
由別府自駕到熊本其實都會經過阿蘇,先玩阿蘇可能會順路D?

熊本城可以睇佢官網,有中文,
有講邊D地方去得邊D封左

博多酒店有平有貴,
$2000 一晚包一雙一單房無問題,
最簡單東橫都做到呢個價,
實際價錢要你自己上佢官網查番日子同房型去睇。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比我會落機就租車, 唔入市內, 先去周邊住, 第二朝就可以直接去玩

男爵府

shinku 發表於 18-1-19 10:05
由別府自駕到熊本其實都會經過阿蘇,先玩阿蘇可能會順路D?

熊本城可以睇佢官網,有中文,
如去埋阿蘇先入熊本, 即係同一日要去九重夢大橋, Cuddly
動物樂園同草千里, 會唔會太趕呢?

熊本城會再留意下, 博多我睇到一間Croom, 好像新啲, 唔知有冇人住過, ok好住嗎?

謝謝師兄回覆

男爵府

TMC3012 發表於 18-1-19 10:16
比我會落機就租車, 唔入市內, 先去周邊住, 第二朝就可以直接去玩
有老人家同小朋友, 落機又再坐兩個鐘車怕佢地辛苦, 老人家想去河內藤園, 所以就咁安排, 如果唔係就放河內藤園去最後, 落機直去大分

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Streetboy 發表於 18-1-19 11:57
如去埋阿蘇先入熊本, 即係同一日要去九重夢大橋, Cuddly
動物樂園同草千里, 會唔會太趕呢?
視乎你幾點出發同每個點要做乜,花幾多時間
一早去吊橋,然後去動物園玩加食飯,
下午去草千里,再去熊本市,
個人覺得OK,
除非你吊橋同草千里打算玩好耐?

男爵府

shinku 發表於 18-1-19 12:13
視乎你幾點出發同每個點要做乜,花幾多時間
一早去吊橋,然後去動物園玩加食飯,
下午去草千里,再去熊本市 ...
果啲應該唔會玩好耐, 睇下就算, 咁我group埋同一日先

侯爵府

Streetboy 發表於 18-1-19 12:30
果啲應該唔會玩好耐, 睇下就算, 咁我group埋同一日先
或者你可以掉轉行, 早上熊本出發, 溫泉旅館第二朝可以留耐D. 阿蘇山警介級別好似調低左, 如果可以上火山口值得上去看.

河內藤園4月中先開, 早去無看頭, 不妨留到最尾看, 希望到時紫藤開好D.

4月中福岡可以去能古島, 開油菜花幾靚.

wcpcelia    發表於 18-1-20 16:45

大宅

Streetboy 發表於 18-1-18 23:44
第一次去九州,四月中去,三大一小4歲,八日七夜,九州地方大,動不動都個幾兩個鐘車程,唔敢plan太多點, ...

我地都係4月中去福岡7日,先去別府/大分,之後4日都會stay 博多,現在仲plan 緊行程。

男爵府

dillon 發表於 18-1-19 13:10
或者你可以掉轉行, 早上熊本出發, 溫泉旅館第二朝可以留耐D. 阿蘇山警介級別好似調低左, 如果可以上火山口 ...

師兄意思係先去熊本, 玩完先去湯布院大分, 之後先去河內藤園再回福岡? 咁真係大兜亂, 要再度過晒行程.

男爵府

imiffy 發表於 18-1-19 13:21
我地都係4月中去福岡7日,先去別府/大分,之後4日都會stay 博多,現在仲plan 緊行程。
...
師兄可以一起交流下, 博多留4日咁耐, 有冇好地方介紹下?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Streetboy 發表於 18-1-19 12:04
有老人家同小朋友, 落機又再坐兩個鐘車怕佢地辛苦, 同埋老人家想去河內藤園, 所以就咁安排, 如果唔係就放河 ...

我指唔入福岡可以住周邊, 好似太宰府有温泉酒店啦, 機場大半個鐘內既車程都好多酒店揀

侯爵府

Streetboy 發表於 18-1-19 13:38
師兄意思係先去熊本, 玩完先去湯布院大分, 之後先去河內藤園再回福岡? 咁真係大兜亂, 要再度過晒行程. ...
係呀, 調轉行好D, 溫泉旅館太早走沒意思, 河內藤園越遲去越好.

男爵府

TMC3012 發表於 18-1-19 17:19
我指唔入福岡可以住周邊, 好似太宰府有温泉酒店啦, 機場大半個鐘內既車程都好多酒店揀
...
明白, 咁都可以考慮下

男爵府

dillon 發表於 18-1-19 18:38
係呀, 調轉行好D, 溫泉旅館太早走沒意思, 河內藤園越遲去越好.
都係嘅, 行到攰攰地先去溫泉旅館就特別正

男爵府

收納左各位意見, 更改行程如下:

Day1 - 機場取車去鳥栖, 有時間就行下鳥栖Outlets, 住鳥栖酒店
Day2 - 落熊本, 熊本城, 上下町通商店街, 住熊本酒店
Day3 - 去阿蘇, 草千里, Cuddly動物園, 九重夢大橋, 住湯布院溫泉酒店
Day4 - 行湯の坪街道, 金鱗湖, 之後去別府地獄溫泉區, 住別府溫泉酒店
Day5 - 九州自然動物園, 之後上門司港觀光, 住門司港酒店
Day6 - 河內藤園, Marinoa City outlet , 回博多還車, 住博多酒店
Day7 - 麵包超人館, 天神地下街, 博多運河城, 中州食下野
Day8 - 博多行下就去機場

別墅

回覆樓主:

我5月都去8日福崗 未plan好,酒店都未book 留毛參考下先

珍珠宮

Streetboy 發表於 18-1-20 15:16
收納左各位意見, 更改行程如下:

Day1 - 機場取車去鳥栖, 有時間就行下鳥栖Outlets, 住鳥栖酒店
其實門司港都唔多需要租車。

男爵府

DoubleMo 發表於 18-1-24 08:47
我5月都去8日福崗 未plan好,酒店都未book 留毛參考下先
一起交流下啦, 我都係篤Google找緊酒店

男爵府

shinku 發表於 18-1-24 12:24
其實門司港都唔多需要租車。
諗住橫掂都係走一圈回福岡先還車, 冇理由還車又坐鐵路回去, 不過依家應該cut門司港, 詢眾要求係福岡行多日街睇小日風景

首頁
12345...8

尾頁

跳至