夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下呢種咁冷淡的情況係幾時出現? 應該唔會突然間由好親蜜變成咁架? 所以可能彼此結婚時間耐咗, 好多嘢變得理所當然, 理所當然以為大家放工返屋企係休息, 理所當然認為對方會明白自己, 理所當然覺得感情唔洗培養或維繫, 好多夫婦都係咁, 有咗小朋友後, 大家的焦點會去咗小朋友度, 情況可能仲差, 所以我覺得而家應該hold住生小朋友的計畫, 兩夫婦搞好彼此的關係先

我同意其他sis的講法, 唔好成日埋怨或指責佢, 更加唔好動不動就喊, 當你有不滿時, 唔好係自己氣上心頭時講, 等佢得閒, 有心情時講, 否則佢覺得你煩, 就會求其應你一句就算, 而且講時的語氣一定要平和, 唔好有怨氣, 令佢知你係想解決件事, 唔係發泄, 同埋俾佢知你好緊張段婚姻, 想同佢平心靜氣傾, 睇下會唔會好啲

大宅

cincin_ko:

你有無試過製造啲驚喜或浪漫嘢比佢, 等佢有番啲戀愛的感覺呀? 婚姻係需要經營, 佢唔做咪你做囉

大宅

cincin_ko:

你係佢老婆, 實知佢鍾意啲乜, 唔鍾意啲乜, 你咪投其所好囉, 如果佢鍾意吃住家飯, 你咪間唔中整餐好嘢佢吃, 如果佢鍾意睇戲, 你咪主動約佢睇戲, 買埋飛嗰隻, 最簡單, 搵晚著得性感啲, 主動引下佢, 啲男人多數好受

大宅

係呀, 要加油呀! 唔好咁容易心灰或者放棄, 因為如果你唔努力, 段婚姻會越變越差, 比心機, 你老公都係人, 人心肉造, 你付出的努力佢會感受到的, 比啲耐性

首頁

尾頁

跳至