自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

老公頭先打黎同我講,有份工去澳門做野~
起碼半年,人工非常可觀
1個禮拜返黎1日,
我唔知點好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jaycee_mami 於 09-3-7 21:54 發表

我本來打算辭職後過埋澳門搵野做, 點之意外有左, 所以留係香港, 陀仔期間住係外家, 到仔仔出左世至今, 又走唔開, 因為佢太細啦, 拖下拖下就無去.

不過澳門d job都就黎無得做, 個市一樣差, 老公幾日前開始在香港 ...

係丫..早幾年就話一家大細過黎冇所為...好多人一早起碼2,3年
不過近期個市真係差左好多...係澳門區有d媽咪都走左囉..因為老公係澳門搵唔到食

男爵府

澳門又多賭場又多靚女, 加上夜晚無所事事一定跟朋友去浦, 妳已經咁多阻滯, 多一事不如小一便啦...同佢講屋企無左佢唔掂架....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kitty0502 於 09-3-6 10:55 發表
老公頭先打黎同我講,有份工去澳門做野~
起碼半年,人工非常可觀
1個禮拜返黎1日,
我唔知點好

你同你老公都要想清楚,究竟博唔博!
因為澳門依家經濟都唔好,好多公司(甚至外國公司)話裁員就裁員,我怕你老公做左一個月時突然話被裁時,我都唔知你成家點算.......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 月希 於 09-3-7 18:33 發表

你老公過左黎做野三年幾..點解咁長時間你都唔跟埋過黎呢?因為你都要返工?我識得有d媽咪因為老公過左澳門工作,佢又係澳門搵份工..2公婆一齊係澳門返工...雖然老婆份人工就差唔多..但係老公既係一個double..所以都幾 ...

我本來打算辭職後過埋澳門搵野做, 點之意外有左, 所以留係香港, 陀仔期間住係外家, 到仔仔出左世至今, 又走唔開, 因為佢太細啦, 拖下拖下就無去.

不過澳門d job都就黎無得做, 個市一樣差, 老公幾日前開始在香港見工, 希望快D可以一家團聚.

水晶宮

好媽媽勳章

應該唔去啦,因為都有2個地方搵我老公開工
原帖由 charmaine_1 於 09-3-7 18:41 發表

長遠計............就唔好去囉

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kitty0502 於 09-3-6 19:10 發表
多謝大家既意見,
我老公就算想去,都係要經我批准既,
我就算唔批准,佢都唔會覺得我潑佢冷水,
因為不嬲都係我話事
至於比唔比佢去,我仲考慮緊,
都係大家咁諗,一係唔比,一係跟埋去,
我會選後者,但我對仔女返學就唔可以 ...

長遠計............就唔好去囉
順順利利 大吉大利       

水晶宮

好媽媽勳章

我就係怕相處時間少,大家會淡,
咁佢係個邊就會心郁郁
就算信得過佢,都信唔過面d女人啦
原帖由 jaycee_mami 於 09-3-7 16:03 發表
我老公去左澳門做野三年幾啦, 無錯, 錢係搵多好多, 我地的存款在這幾年double上, 但係, 失去左好多相處的時間, 令我覺得老公係可有可無, 又令老公習慣左自由, 對家庭的責任感少左, 唉, 針無兩頭利.

不過我都支持 ...

水晶宮

好媽媽勳章

係啦,如果2,3年我真係帶埋d仔女去,唔使諗
原帖由 月希 於 09-3-7 18:34 發表

其實得半年..根本唔駛諗啦..
一聽就知冇so既...
你話一個job有2,3年就話姐....

珊瑚宮

原帖由 kitty0502 於 09-3-7 12:39 發表
係啦,就係得個半年先諗死人
不過我同老公傾左,應該唔會去多

其實得半年..根本唔駛諗啦..
一聽就知冇so既...
你話一個job有2,3年就話姐....

珊瑚宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-3-7 16:03 發表
我老公去左澳門做野三年幾啦, 無錯, 錢係搵多好多, 我地的存款在這幾年double上, 但係, 失去左好多相處的時間, 令我覺得老公係可有可無, 又令老公習慣左自由, 對家庭的責任感少左, 唉, 針無兩頭利.

不過我都支持 ...

你老公過左黎做野三年幾..點解咁長時間你都唔跟埋過黎呢?因為你都要返工?我識得有d媽咪因為老公過左澳門工作,佢又係澳門搵份工..2公婆一齊係澳門返工...雖然老婆份人工就差唔多..但係老公既係一個double..所以都幾唔錯...

珍珠宮

好媽媽勳章

不過我都支持佢去, 因為佢個行業 (建築業) 在香港好淡, 試過俾人拖糧無野做, 嘩, 成個人發哂顛咁, 所以我寧願分隔兩地, 都好過失業.

但你個case唔同呀, 一來你小朋友多, 而且半年太短啦, 唔值得一家大細搬過去. 不過你就可以間中過去陪佢, 睇下佢的宿舍係咪一個人住, 定話同人分租, 一個人住會方便D.

另外, 你唔好俾你老公上大陸拱北呀, 由澳門去拱北連過關只係幾個字, 但係, 拱北周圍都係個D女人, 講真, 我唔驚老公賭, 最驚老公去滾.

水晶宮

好媽媽勳章

唔知呀
原帖由 wendykaka 於 09-3-7 00:48 發表
半年後再返 HK 揾工?? 馬交份工流定堅?? mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

水晶宮

好媽媽勳章

我邊會咁衝動
原帖由 沙沙 於 09-3-7 00:43 發表

同意, 既然香港都搵到工做...澳門都係得半年ja..搵少D囉..唔好亂喇..妳跟埋去..妳捨得D仔女咩..就算間唔中返港都要船費車費..妳都要找人睇仔女...唔係好著數.. ...

水晶宮

好媽媽勳章

走啦咩?喊
原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-3-7 00:25 發表
:-( :-(

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,佢去我老虎都跟去
原帖由 emt1314 於 09-3-7 00:15 發表
你會成日都
我會跟埋過去!

水晶宮

好媽媽勳章

係啦,就係得個半年先諗死人
不過我同老公傾左,應該唔會去多
原帖由 月希 於 09-3-6 23:44 發表

唔係潑你冷水..如果長期有人搵你老公做野..咁點解依度減幾千都唔過檔?換番份人工高d既呢?
即係依個時勢..大圍都減左人工....咁你再諗..半年後..返黎人工會唔會低過依家?係hk既先係長工...就算比你依半年搵一個doub ...

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

半年後再返 HK 揾工?? 馬交份工流定堅?? mouth: mouth:

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

:-( :-(

首頁

尾頁

跳至