自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 小寶貝兒 於 09-3-6 12:22 發表
我咁睇, 你老公而家一頭熱, 即使佢聽你講, 最後冇去到, 但日後如果你或佢覺得唔夠錢用, 佢實會怨你半初點解唔比佢過澳門做野!

所以你一係諗辦法令佢自己心甘情願咁留底, 一係就帶埋d細路過去陪佢!

以我記得, 你係 ...

同意呀! 佢而家咁想去你潑佢冷水實唔開心, 但你啱啱生完點想老公走開剩番自己一個人喎, 一齊去啦, 暫時放低香港, 駐嗰邊小朋友喺嗰邊番學, 你自己悶先耐唔耐番黎香港探朋友.

伯爵府

會唔會壞好睇佢本人架,放心啦 。。。。 您一大三細,佢都係識諗要搵多 D 錢,您要支持佢呀

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

問題係佢做完個半年後,返到黎仲有冇咁易搵工?抑或反而可以搵到份好工?

妳本身信唔信佢為人先?佢會唔會去撈偏? 會唔會賭或同同事去k或social?如果會去蒲就捱窮都要留住個人啦!
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

儘量唔好比佢去啦.

錢係重要, 但你有三個小朋友,
佢地都想成日見到 daddy 啩!

我有個老死朋友, 同個老婆拍拖 + 結婚 17 年,
佢一向係我心目中係好好先生,
點知一上大陸就出事, 仲生埋仔 tim!

男人? 有引誘就死啦,
佢忍得一次, 二次.....
忍得几多次?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

講真有邊個唔想有老公係身邊架,如果選擇去澳門,你就要睇緊d 啦,一定要日日同你通電,上msn (最好有webcam 果隻)....不過最緊要佢本身夠唔夠定力
我叔仔同佢表弟去o左澳門做野都有2 / 3年,so far 都ok,係小d 時間對住個仔law
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

男爵府

環保接龍勳章

如果可以的話 一係 ; 跟埋去 , 一係 ; 唔好去 !
嗰邊四圍都是"吱吱" , 乜嘢佳麗都有 , 有平有貴 , 緊會... ...

男爵府

醒目開學勳章

我會跟埋去
半年至一年時間唔係多丫

男爵府

好媽媽勳章

唔係潑妳冷水, 半年後完 contract 返來, 又搵唔番工作咁點算 ? 到時兩頭唔到岸

水晶宮

好媽媽勳章

多謝大家既意見,
我老公就算想去,都係要經我批准既,
我就算唔批准,佢都唔會覺得我潑佢冷水,
因為不嬲都係我話事
至於比唔比佢去,我仲考慮緊,
都係大家咁諗,一係唔比,一係跟埋去,
我會選後者,但我對仔女返學就唔可以跟埋去,
我唔可以幫佢地轉校,因為係個邊時間唔長,
所以我仲有好多野要plan

另外半年後真係返黎,我地都唔擔心無野做,
因為長期都有人搵我老公做野既

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kitty0502 於 09-3-6 19:10 發表
多謝大家既意見,
我老公就算想去,都係要經我批准既,
我就算唔批准,佢都唔會覺得我潑佢冷水,
因為不嬲都係我話事
至於比唔比佢去,我仲考慮緊,
都係大家咁諗,一係唔比,一係跟埋去,
我會選後者,但我對仔女返學就唔可以跟埋去,
我唔可以幫佢地轉校,因為係個邊時間唔長,
所以我仲有好多野要plan

另外半年後真係返黎,我地都唔擔心無野做,
因為長期都有人搵我老公做野既

唔係潑你冷水..如果長期有人搵你老公做野..咁點解依度減幾千都唔過檔?換番份人工高d既呢?
即係依個時勢..大圍都減左人工....咁你再諗..半年後..返黎人工會唔會低過依家?係hk既先係長工...就算比你依半年搵一個double又點..半年後比依家少1/4既...或者同依家一樣..都比你係澳門既收入少左個double...搵得多.洗得多..搵多左冇咁手緊..買野又爽左..唔覺架..但係當你老公返黎hk時..人工少左..你地又會手緊番時..就好唔慣
加上半年時間真係太少..人工亦唔係吸引到令到你留底哥哥同小肥係hk讀書..你同老公同肥b去澳門工作,生活既地步

講真..我都跟左老公黎澳門生活..你黎我都會開心..多個陪..不過...你老公依份過大海既工..真係點計都唔夠吸引

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你會成日都
我會跟埋過去!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

:-( :-(

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

半年後再返 HK 揾工?? 馬交份工流定堅?? mouth: mouth:

水晶宮

好媽媽勳章

係啦,就係得個半年先諗死人
不過我同老公傾左,應該唔會去多
原帖由 月希 於 09-3-6 23:44 發表

唔係潑你冷水..如果長期有人搵你老公做野..咁點解依度減幾千都唔過檔?換番份人工高d既呢?
即係依個時勢..大圍都減左人工....咁你再諗..半年後..返黎人工會唔會低過依家?係hk既先係長工...就算比你依半年搵一個doub ...

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,佢去我老虎都跟去
原帖由 emt1314 於 09-3-7 00:15 發表
你會成日都
我會跟埋過去!

水晶宮

好媽媽勳章

走啦咩?喊
原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-3-7 00:25 發表
:-( :-(

水晶宮

好媽媽勳章

我邊會咁衝動
原帖由 沙沙 於 09-3-7 00:43 發表

同意, 既然香港都搵到工做...澳門都係得半年ja..搵少D囉..唔好亂喇..妳跟埋去..妳捨得D仔女咩..就算間唔中返港都要船費車費..妳都要找人睇仔女...唔係好著數.. ...

水晶宮

好媽媽勳章

唔知呀
原帖由 wendykaka 於 09-3-7 00:48 發表
半年後再返 HK 揾工?? 馬交份工流定堅?? mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

珍珠宮

好媽媽勳章

我老公去左澳門做野三年幾啦, 無錯, 錢係搵多好多, 我地的存款在這幾年double上, 但係, 失去左好多相處的時間, 令我覺得老公係可有可無, 又令老公習慣左自由, 對家庭的責任感少左, 唉, 針無兩頭利.

不過我都支持佢去, 因為佢個行業 (建築業) 在香港好淡, 試過俾人拖糧無野做, 嘩, 成個人發哂顛咁, 所以我寧願分隔兩地, 都好過失業.

但你個case唔同呀, 一來你小朋友多, 而且半年太短啦, 唔值得一家大細搬過去. 不過你就可以間中過去陪佢, 睇下佢的宿舍係咪一個人住, 定話同人分租, 一個人住會方便D.

另外, 你唔好俾你老公上大陸拱北呀, 由澳門去拱北連過關只係幾個字, 但係, 拱北周圍都係個D女人, 講真, 我唔驚老公賭, 最驚老公去滾.

首頁

尾頁

跳至