自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

我老公去左澳門做野三年幾啦, 無錯, 錢係搵多好多, 我地的存款在這幾年double上, 但係, 失去左好多相處的時間, 令我覺得老公係可有可無, 又令老公習慣左自由, 對家庭的責任感少左, 唉, 針無兩頭利.

不過我都支持佢去, 因為佢個行業 (建築業) 在香港好淡, 試過俾人拖糧無野做, 嘩, 成個人發哂顛咁, 所以我寧願分隔兩地, 都好過失業.

但你個case唔同呀, 一來你小朋友多, 而且半年太短啦, 唔值得一家大細搬過去. 不過你就可以間中過去陪佢, 睇下佢的宿舍係咪一個人住, 定話同人分租, 一個人住會方便D.

另外, 你唔好俾你老公上大陸拱北呀, 由澳門去拱北連過關只係幾個字, 但係, 拱北周圍都係個D女人, 講真, 我唔驚老公賭, 最驚老公去滾.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 月希 於 09-3-7 18:33 發表

你老公過左黎做野三年幾..點解咁長時間你都唔跟埋過黎呢?因為你都要返工?我識得有d媽咪因為老公過左澳門工作,佢又係澳門搵份工..2公婆一齊係澳門返工...雖然老婆份人工就差唔多..但係老公既係一個double..所以都幾 ...

我本來打算辭職後過埋澳門搵野做, 點之意外有左, 所以留係香港, 陀仔期間住係外家, 到仔仔出左世至今, 又走唔開, 因為佢太細啦, 拖下拖下就無去.

不過澳門d job都就黎無得做, 個市一樣差, 老公幾日前開始在香港見工, 希望快D可以一家團聚.

首頁

尾頁

跳至