自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kitty0502 於 09-3-6 10:55 發表
老公頭先打黎同我講,有份工去澳門做野~
起碼半年,人工非常可觀
1個禮拜返黎1日,
我唔知點好

要偷食.係邊都會..唔見得澳門特別多"胡小姐"
我會諗既..份工只有半年..半年後返hk..搵唔到工又點?
人工非常可觀...可觀成點?係依家既double?但係預唔預留到半年後萬一失業1,2個月既開支?
一個星期返黎1日..來回船飛冇左3百..一個月就千幾...依d公司包唔包先?
萬一佢唔得閒返hk..你一大3小fri to sun黎探佢2日,來回就成千蚊

份工既時間太短....冇乜so

珊瑚宮

原帖由 芝士腸 於 09-3-6 11:08 發表
唉!一去澳門做野實會做錯野,我老豆個同事之前又係好老公好爸爸,點知又咪走去包條女

都唔係既..早幾年我有朋友個老公都一個人黎澳門做野2年..後來做多年就3年...一直都冇問題..老公有時一個week返hk2次添..老公返唔到去就佢同小朋友過黎..佢地過親黎都有搵我...滿左3年佢老公就返番hk做野...

珊瑚宮

原帖由 kitty0502 於 09-3-6 19:10 發表
多謝大家既意見,
我老公就算想去,都係要經我批准既,
我就算唔批准,佢都唔會覺得我潑佢冷水,
因為不嬲都係我話事
至於比唔比佢去,我仲考慮緊,
都係大家咁諗,一係唔比,一係跟埋去,
我會選後者,但我對仔女返學就唔可以跟埋去,
我唔可以幫佢地轉校,因為係個邊時間唔長,
所以我仲有好多野要plan

另外半年後真係返黎,我地都唔擔心無野做,
因為長期都有人搵我老公做野既

唔係潑你冷水..如果長期有人搵你老公做野..咁點解依度減幾千都唔過檔?換番份人工高d既呢?
即係依個時勢..大圍都減左人工....咁你再諗..半年後..返黎人工會唔會低過依家?係hk既先係長工...就算比你依半年搵一個double又點..半年後比依家少1/4既...或者同依家一樣..都比你係澳門既收入少左個double...搵得多.洗得多..搵多左冇咁手緊..買野又爽左..唔覺架..但係當你老公返黎hk時..人工少左..你地又會手緊番時..就好唔慣
加上半年時間真係太少..人工亦唔係吸引到令到你留底哥哥同小肥係hk讀書..你同老公同肥b去澳門工作,生活既地步

講真..我都跟左老公黎澳門生活..你黎我都會開心..多個陪..不過...你老公依份過大海既工..真係點計都唔夠吸引

珊瑚宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-3-7 16:03 發表
我老公去左澳門做野三年幾啦, 無錯, 錢係搵多好多, 我地的存款在這幾年double上, 但係, 失去左好多相處的時間, 令我覺得老公係可有可無, 又令老公習慣左自由, 對家庭的責任感少左, 唉, 針無兩頭利.

不過我都支持 ...

你老公過左黎做野三年幾..點解咁長時間你都唔跟埋過黎呢?因為你都要返工?我識得有d媽咪因為老公過左澳門工作,佢又係澳門搵份工..2公婆一齊係澳門返工...雖然老婆份人工就差唔多..但係老公既係一個double..所以都幾唔錯...

珊瑚宮

原帖由 kitty0502 於 09-3-7 12:39 發表
係啦,就係得個半年先諗死人
不過我同老公傾左,應該唔會去多

其實得半年..根本唔駛諗啦..
一聽就知冇so既...
你話一個job有2,3年就話姐....

珊瑚宮

原帖由 jaycee_mami 於 09-3-7 21:54 發表

我本來打算辭職後過埋澳門搵野做, 點之意外有左, 所以留係香港, 陀仔期間住係外家, 到仔仔出左世至今, 又走唔開, 因為佢太細啦, 拖下拖下就無去.

不過澳門d job都就黎無得做, 個市一樣差, 老公幾日前開始在香港 ...

係丫..早幾年就話一家大細過黎冇所為...好多人一早起碼2,3年
不過近期個市真係差左好多...係澳門區有d媽咪都走左囉..因為老公係澳門搵唔到食

首頁

尾頁

跳至