自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 worthy 於 09-3-6 12:30 發表

佢覺得係恥辱, 但係一見到個遊戲機就乜嘢恥辱都無晒喇!
唔俾佢打機就睇電視, 唔俾睇電視就同哥哥傾計, 兩兄弟日日見, 真係唔知有咩咁好傾.

中四啦. .如果仲係咁都幾大劑... 而家時勢..留級都唔易, 問佢想唔想讀ive啦.. 有門手藝都好.. 香港中學生只有13%既叻人上到大學資助學額架乍.. 英中都唔係全部升哂大學架.. mouth: 如果要去同人逼, 一定要破釜沈舟去做架啦.. 仲有一年就......

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 09-3-6 11:56 發表
可能佢跟唔上,讀書無得迫,如果品德上無大問題,時下好多年青人都係咁,傳統教育對他不合適,試下讀ive,學門手藝,繼續哦都無效,好多都係做工之後,受挫折至曉再去進修. ...

男爵府

鵝仔去到f.3都仲好hea,我都驚佢俾人踢走,終於忍唔住,同佢傾,問佢有乜打算 ? 無興趣讀書想做事,就hea 到會考好啦,爸媽老啦,可能隨時拜拜,無可能養佢一世,佢始終都要出來搵食,又同佢分析下,中5有乜工作啱做

唔想工作住,想繼續享受下學生生涯,就要升u ,要升u就要努力d讀書搶個 p.6學位,因為我地供唔起佢去外國......若果今次肥咗,最多俾佢考多一年,都唔得ge話就讀ive 之類........好在佢到f.4 終於開竅,勤做past paper,都升到原校f.6........mouth:

so ,唔可以太嘍囉日日哦,更唔好打罵, 俾多d 鼓勵個仔,同佢好好傾下啦

珍珠宮

原帖由 123!@# 於 09-3-6 12:34 發表
其實你都話你囝囝平均分合格, 同埋只係其他同學太勁. 咁佢老師有無話會留佢班, 同埋係會考方面有無影響先?
或者揾d補習班幫下佢囉.
我姨甥女都係架, 佢係bank 1讀, 數學係唔合格, 今年要會考, 佢揾左補習班補, 加上 ...

無話要留班. 至於會考方面因為未到F.5, 未有定論. 而且會考係同全港學生競爭, 好難估計.
都會搵補習, 但希望搵個好嘅, 所以要點時間.
其實搵天王同佢補都係假, 正如你講, 佢知衰先係重點.

禁止訪問

別墅

100% agree!!!

其實樓主仔仔自己都唔好受架,我覺得係間學校唔啱佢多啲law...

原帖由 webjen 於 09-3-6 12:16 發表

如果係間學校太叻,可能去到次一級學校,找回信心,可能對成績,對個人都有好處!

伯爵府

原帖由 worthy 於 09-3-6 12:43 發表

無話要留班. 至於會考方面因為未到F.5, 未有定論. 而且會考係同全港學生競爭, 好難估計.
都會搵補習, 但希望搵個好嘅, 所以要點時間.
其實搵天王同佢補都係假, 正如你講, 佢知衰先係重點. ...

多d同佢講出面既環境, 俾佢知宜家係好難揾工, 叫佢俾心機讀書, 可以係呢幾年唔駛擔心揾工, 多d同佢傾, 有時又要打擊下佢, 有時又要"乙水"下佢.
當然揾補習班係要架.
做人父母就係咁慘.

珍珠宮

原帖由 wasabb 於 09-3-6 13:07 發表
100% agree!!!

其實樓主仔仔自己都唔好受架,我覺得係間學校唔啱佢多啲law...

可能係啦, 但係中四下學期先轉校, 要重新適應新環境都有難度, 而且間學校中四都有位嘅??????.......
如果係好學校, 人地一定查你點解轉校, 咁就無機會啦....

現在只希望除了耐心鼓勵, 還望有奇蹟出現, 佢自己諗通, "知恥近乎勇"啦, 別無他法......唉 :-( :-( :-(

別墅

原帖由 worthy 於 09-3-6 12:03 發表

多謝有心

想過搵社工, 但怕俾同學知道將亞仔標籤成"壞學生", 佢讀Band 1 英文中學, 同學都係乖嘅. 知道你有問題會疏遠你.

其實唔係每科都唔得, 只係Econ及Geog唔合格, 總平均分都合格. 但就排最"尾"了. 可能佢D ...

不好意思我覺有問題係你多過你個仔..你自己都識講同學住部都勁過佢..叫佢點追??!不如叫你一個鐘之內起好一座IFC2!!

依家阿仔需要的是安慰同鼓勵!!不是一個劈頭第一句就"唔知醜想死".."無得救嘅人"的母親!!!

不如送佢去伯利茲或者巴巴多斯讀書..無眼睇罷啦!!
[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

珍珠宮

原帖由 123!@# 於 09-3-6 13:13 發表

多d同佢講出面既環境, 俾佢知宜家係好難揾工, 叫佢俾心機讀書, 可以係呢幾年唔駛擔心揾工, 多d同佢傾, 有時又要打擊下佢, 有時又要"乙水"下佢.
當然揾補習班係要架.
做人父母就係咁慘. ...

這是我們每天都做的事. Daddy隔日就講道理. 我就趁睇電視講失業率呀甚麼之時講吓依加就業嘅難處. 另外亦盡量俾佢知爸媽會盡全力去照顧栽培佢, 叫佢無須顧慮其他, 只要讀好書.

佢心裡明白, 但唔能夠"的起心肝". 有諗過將所有"玩意"收起, 唔俾佢玩, 但係總不能連電視電腦都搬走埋. 而且過激的行動亦未知會否帶來負面影響. 現在的年青人很難說啊 !

珍珠宮

原帖由 candyyoyo 於 09-3-6 13:16 發表

不好意思我覺有問題係你多過你個仔..你自己都識講同學住部都勁過佢..叫佢點追??!不如叫你一個鐘之內起好一座IFC2!!

依家阿仔需要的是安慰同鼓勵!!不是一個劈頭第一句就"唔知醜想死".."無得救嘅人"的母親!!!

不如 ...

............

雖然"忠言逆耳", 但都多謝你"當頭棒喝"

我都要好好反省一下. 下學期試下用鼓勵的方法又睇下有無新轉變.

Thank you

水晶宮

原帖由 worthy 於 09-3-6 12:08 發表

品行絕對無問題. 重好有正義感, 思想正確添. 但係老師話佢寫字太慢, 又唔懂用文字表達自己. 講就講得有條有理.
但係大佬呀! 考試係筆記, 無得口講, 咁就死得啦..... ...

寫字太慢同唔識得用文字表達自己...佢會唔會係讀寫障礙呀?如果佢都係因為呢D問題而令佢成績差,我覺得又唔關佢事喎...或者試下叫佢帶部錄音機去錄低老師响堂上既授課,然後番到屋企自己再自行MARK NOTES,咁樣會唔會好D呢?等佢無咁大壓力(寫字慢嗰PART),會讀得好D喎...

珍珠宮

原帖由 worthy 於 09-3-6 13:24 發表

這是我們每天都做的事. Daddy隔日就講道理. 我就趁睇電視講失業率呀甚麼之時講吓依加就業嘅難處. 另外亦盡量俾佢知爸媽會盡全力去照顧栽培佢, 叫佢無須顧慮其他, 只要讀好書.

佢心裡明白, 但唔能夠"的起心肝". 有 ...

IFC都冇可能一日就起好.. 同仔女既關係亦都係, 最好係從幼時開始建立, 你仔都先15,6歲, 而家先開始當然有難度, 但都未係遲, 樓主首要同仔好好溝通, 達成共識, 要留, 要轉, 要讀IVE,要讀大學,都要有決定啦.

唔好下下都講非讀大學不可, 而係要同佢講, 我唔一定供你讀, 唔好以為讀書係避難所, 可能早D出來工作先會珍惜讀書機會....

而家大多數既小朋友唔識反思架, 只會向一個理想, 遇到困難就退縮, 第二個方法都唔會諗下架.. 諗多D, 佢認定左目標, 就好辦好多啦..

水晶宮

原帖由 worthy 於 09-3-6 13:24 發表

佢心裡明白, 但唔能夠"的起心肝". 有 ...

查實道理呢,我覺得你仔係知係明白架...用太強硬既方法始終無用,試下同佢傾下偈問下佢响學習上遇到D咩難題吖,大家一齊研究下,睇下有咩對策,,,

如果佢寫筆記寫得慢既,你試下教佢速記啦,唔駛叫佢下下抄哂老師講/寫既筆記,自己消化咗嗰句筆記講乜先,然後自己用幾隻字黎表達咗佢,咁咪寫少D字囉...呢個係我自己方法黎,我本身由細到大都寫字唔快架,隻手好易攰,我都係之後求其LIU兩筆,得我睇到嗰隻LIU草,番到屋企至去重新整理慢慢寫番靚份筆記,順便當複習上堂學過既野囉.我依家學日文都係咁,學完番到屋企用電腦重新打份靚既筆記出黎等自己易記又易睇.

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 # 的文章

同佢講d人生道理, 如果仲想讀, 盡量叫佢自己搵書讀. 就咁出去做野, 最少做幾年會明讀書重要. 初初出去做野, 佢地一定好happy, 跟住成日轉工, 雙失. 所以, 都係盡量要讀多少少.

珍珠宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-3-6 13:29 發表

寫字太慢同唔識得用文字表達自己...佢會唔會係讀寫障礙呀?如果佢都係因為呢D問題而令佢成績差,我覺得又唔關佢事喎...或者試下叫佢帶部錄音機去錄低老師响堂上既授課,然後番到屋企自己再自行MARK NOTES, ...

唔係讀寫障礙. 佢小學嘅時候得過"全港硬筆字比賽"冠軍. 所以我地都知佢對寫字好認真, 要無錯之餘重要工整. 但係考試係有時間限制, 亦無計較D字寫得好唔好, 總之清楚就得.
佢有時就係唔夠時間寫呀.

水晶宮

原帖由 worthy 於 09-3-6 13:37 發表

唔係讀寫障礙. 佢小學嘅時候得過"全港硬筆字比賽"冠軍. 所以我地都知佢對寫字好認真, 要無錯之餘重要工整. 但係考試係有時間限制, 亦無計較D字寫得好唔好, 總之清楚就得.
佢有時就係唔夠時間寫呀. ...

如果係咁,,,真係要同佢傾下究竟係响邊方面出咗問題,咁講真,依家問題已經出現咗,你同囝囝係要搵出實際方法去解決問題囉,嗰D生唔生性或者佢識唔識諗呢D咁虛無既野就唔好再俾自己同個仔去諗喇,諗呢D負面野都幫唔到個仔,係咪,,,我覺得首要都係同佢研究咗先,睇下咩原因,然後一齊討論對症下葯.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你個仔入得band one 中學,
佢小學階段成績理應不錯,
咁即是佢係有能力讀,
可能而家只係無比心機去讀。
唯有哦多d,你地家人亦要配合,
一齊唔睇電視,以示支持得唔得呢?
有時我仔都好心散既,又想出黎睇電視,
最終我唔睇囉,閂電視大家唔睇,
佢專心溫書,我自己睇小說報紙囉。

原帖由 worthy 於 09-3-6 13:37 發表

佢有時就係唔夠時間寫呀. ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我都係咁亞Q精神,除咗咁都唔知點.睇佢又唔係唔肯讀,但係次次成績返嚟都係

原帖由 EVA222 於 09-3-6 11:56 AM 發表
可能佢跟唔上,讀書無得迫,如果品德上無大問題,時下好多年青人都係咁,傳統教育對他不合適,試下讀ive,學門手藝,繼續哦都無效,好多都係做工之後,受挫折至曉再去進修. ...

珍珠宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-3-6 13:43 發表

如果係咁,,,真係要同佢傾下究竟係响邊方面出咗問題,咁講真,依家問題已經出現咗,你同囝囝係要搵出實際方法去解決問題囉,嗰D生唔生性或者佢識唔識諗呢D咁虛無既野就唔好再俾自己同個仔去諗喇,諗呢D負面野都幫唔到個 ...

對! 對 !

謝謝

首頁

尾頁

跳至