烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 yoby328 於 09-3-11 11:45 AM 發表
召藥師,
請問"蛋、芝士碎、糯米粉、糖及泡打粉混合"係咪用電動打蛋機好D?
因為我試左就咁人手撈混會變得一粒粒...

tks!!

用機攪就要用螺旋棒,不過建議最後都要用手補搓,因為有d粒粒(唔係芝士)要用手壓扁佢先搓得勻。

如果覺得乾身可再補加dd奶。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 fiontse 於 09-3-11 01:00 PM 發表
召藥師,

我聽你講走去日本X睇D電子磅, 佢得一款。但我見到有D款有個兜可以放嘢上去磅,是不是有個兜好D, 及有個功能歸零是咩意思,另外買最多3kg or 5kg好? 唔好意思我是個好新新手。 ...

有個兜就唔駛一定要先用器具裝住d材料去磅。

功能歸零-舉例如妳用隻量杯量糖,可先放隻量杯上磅,因為量杯本身都有重量,set左'功能歸零',就可以倒糖入量杯而唔駛減番隻杯重量。

如果唔係大量整食物,3kg都夠,不過如果會大量製作蘿蔔糕,想磅野磅到3kg以上就要另一個。(3kg=5斤)

超級版主

原帖由 502 於 09-3-11 02:21 PM 發表
Forget to ask -

芝士不是好溶, 有些一粒粒, 点算?

冇所謂,焗時見到d芝士粒金黃色d。
改善方法就係用細孔d嘅刨刨芝士碎。

超級版主

原帖由 叉燒媽咪 於 09-3-13 07:39 PM 發表
hehe, 我尋晚都整左, 總括黎講都算ok, 不過就唔夠cheese味. 我用晒pizza cheese (mxxxx), 可能呢隻cheese 唔夠香. 下次試下落d cheese粉, 應該會好d.

但係, 我d cheese ball 好似發唔起甘, 入面幾實下, 係咪泡打粉 ...

用手補搓好d,因為我唔知機搓可唔可以搓散哂所有粒粒。

mozarella係冇咁鹹同香,溝其他芝士或芝士粉先夠香。

超級版主

原帖由 叉燒媽咪 於 09-3-14 10:42 PM 發表
係呀, 我剛發現呢個問題..
奶+油+木薯粉, 出黎o個舊野太實, 打唔散.... even 用手猜都唔散, 點解會甘呢?

會唔會因為出私自加多左個奶量至140ml呢?

一定唔係,太實反而係唔夠奶,再能煮時蒸發左d水份,可因應經驗再加多d奶。

超級版主

原帖由 fiontse 於 09-3-15 02:17 PM 發表
召藥師,
想問吓我都跟你比出黎份量整過,都是大約20幾粒到,如果想一次過整多D,是不是將份量X2就得,還時都要分開整兩份?另外我都有去你個blog到睇,想整個日式芝士蛋糕,請問你用邊隻牌子忌廉芝士?及第一個步驟點解要加 ...

照比例加上去就得,不過煮奶時撞粉會難攪D(量多左)。

芝士蛋糕方面,我用卡FU咋,味道OK。浸奶係為左令CREAM CHEESE快D溶,同埋攪佢時容易D同滑D,就算係夏天放3小時都冇問題,冇咁快壞同埋會高溫焗。
至於難度,一定難過芝士波波,主要係難在打蛋白、拌麵糊同埋爐溫控制。

超級版主

原帖由 mimoniki 於 09-3-24 12:31 AM 發表
我想問下..牛油用有鹽果D得唔得架??
如果係用... 分量洗唔洗改下佢??

得,唔駛點改。

超級版主

原帖由 mimoniki 於 09-3-28 06:14 PM 發表

THX~~
係WO...
召藥師...
我想問下如果用朱古力奶...
係咪可以轉做朱古力味架??
唔知會唔會要改其他野既份量呢??

我覺得你真係好叻丫~~
識得整好多野~^^ ...

會浪費左d朱古力奶啊!因為唔夠濃味架,一定要加無糖可可粉及糖。
不過唔知妳想唔想要有芝士味,如果唔介意有芝士味,芝士要用mozarella(味淡而帶煙un),再溝可可粉、糖同少少疏打粉,喜歡有餡仲可以包粒入爐朱古力。

超級版主

原帖由 mimoniki 於 09-3-28 09:53 PM 發表

o~~
我買左笑牛果隻藍色既芝士粒...
唔知o唔ok.../_\"
聽日試整下先~~^^

個隻唔煙un架喎,似乎會浪費左d芝士啊(貴)~
買最原始少添加一舊pack住個d會好d(又或者刨絲個d)。

超級版主

原帖由 mimoniki 於 09-3-29 12:01 AM 發表

我係惠X好似淨係見到哩隻係芝士粒MA...
其他唔係芝士片就係芝士醬...
其實芝士片O唔OK架??
我見芝士片就有好多選擇~~

唔係喎,惠x有d一舊pack住嘅芝士架,我見去過每一間都有,佢惠x佢地自己pack架,有pizza芝士(mozarella)、高打、車打等。

芝士片加左唔少添加劑,唔建議再高溫加熱。

超級版主

原帖由 mimoniki 於 09-3-29 12:10 AM 發表

可能我屋企附近果間太細...
我下次去大間D果D搵下先~~
咁多隻芝士邊隻最好架??
一定係一舊舊咁果D先好買??

個d算係少添加,味道亦濃郁d,適合就咁食或加熱煮食。
我自己會用mozarella溝車打/高打/依頓,淨mozarella會冇咁濃芝士味。另外又可以溝芝士粉,不過芝士粉相對上貴好多,唔抵食。

超級版主

原帖由 akj 於 09-3-29 02:44 AM 發表
點解張相咁大張既?

妳放相時可以拉大小架。

超級版主

原帖由 lsyc 於 09-4-12 01:23 AM 發表
我想問若整朱古力味, 是否按芝士的份量90g 全改為可可粉?

還有"水磨糯米粉"和糯米粉有否同一樣東西, 冇分別?

唔知妳想唔想要有芝士味(我未食過出面d麻糬波波),如果唔介意有芝士味,芝士照落,用mozarella(味淡而帶煙un),再溝可可粉(份量要自己預)、糖同少少疏打粉(1/10茶題都夠),喜歡有餡仲可以包入爐朱古力粒。

至於糯米粉,隻隻都一樣同法。

超級版主

原帖由 Lovely媽咪 於 09-4-20 10:48 AM 發表
星期六我第一次試跟召藥司你個食譜整,好易明白,謝謝!
但要請教你就係個製成品睇落都似樣,即刻食都好食(但唔夠芝士味,可能我只用芝士粉),但一到第2日就好硬,係咪粉既分量唔啱?定唔知邊度出錯? ...

應該係水份唔夠(始終冇加改良劑係快硬d,不過已經比其他直接搓粉法軟身好多),如果撞完粉後覺得好乾或搓好後覺得唔夠濕潤可以補奶。

超級版主

原帖由 Lovely媽咪 於 09-4-20 01:26 PM 發表

謝謝!我星期六再試吓先.另我見改良食譜話芝士粉再加芝士碎會好啲,加邊隻芝士會濃味啲呢?因我仔仔好鐘意芝士味重啲既嘢食.

我試過就有依頓(紅色臘面)、車打同高打都ok(其他就要妳試試喇)。

超級版主

原帖由 cycheung 於 09-4-20 05:02 PM 發表
召藥師, 我跟你個食譜去整, 唔知點解好稀.... 結果出嚟係扁身既 .. 但咪就係好好 ... 點解呢 ??? 請賜教 ~~~

煮奶唔夠滾或撞粉時D奶已經凍左D,所以D粉唔夠熟凝固唔到。

超級版主

原帖由 lsyc 於 09-4-20 05:50 PM 發表
有冇芝士味都可以, 但我第一次整時做第一部份效果與你(即下圖)好不同, 基本上已經變成一團幾實的漿糊狀, 若再加上第二部份糯米粉,egg, sugar等等材料, 根本就不能混合到.., 所以我才懷疑糯米粉是否有問題!
http://pi ...

第一部份已經好實,可能奶蒸發左d,補加奶就得。

超級版主

原帖由 mmmng 於 09-6-5 09:35 AM 發表
Hi召藥師
我昨晚跟妳呢個食譜整左....好好味....
不過想試下整下第2d味 ??? 可唔可以教下我 ???
芝麻/朱古力/紅豆等 ...

thks so much !!!

依d唔係我強項,因為我未買過出面d麻糬波食,唔知係點。

超級版主

原帖由 jessica.chan719 於 09-6-4 12:11 PM 發表
你好呀!我想問下我跟左您個食譜做,但係有幾個問題。

第一個問題係我做第一個步驟果時落完舍木暑粉之後快攪後,個粉團係好朝,有冇問題?

第二個問題係第二個步驟將其他材料落係木暑粉團後係痴到搓唔到,放左係雪櫃雪左10分 ...

如果仲有問題可於topic發問(太耐冇回我紀錄睇唔到)。

首頁

尾頁

跳至