烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 yoby328 於 09-3-11 11:45 AM 發表
召藥師,
請問"蛋、芝士碎、糯米粉、糖及泡打粉混合"係咪用電動打蛋機好D?
因為我試左就咁人手撈混會變得一粒粒...

tks!!

用機攪就要用螺旋棒,不過建議最後都要用手補搓,因為有d粒粒(唔係芝士)要用手壓扁佢先搓得勻。

如果覺得乾身可再補加dd奶。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 fiontse 於 09-3-11 01:00 PM 發表
召藥師,

我聽你講走去日本X睇D電子磅, 佢得一款。但我見到有D款有個兜可以放嘢上去磅,是不是有個兜好D, 及有個功能歸零是咩意思,另外買最多3kg or 5kg好? 唔好意思我是個好新新手。 ...

有個兜就唔駛一定要先用器具裝住d材料去磅。

功能歸零-舉例如妳用隻量杯量糖,可先放隻量杯上磅,因為量杯本身都有重量,set左'功能歸零',就可以倒糖入量杯而唔駛減番隻杯重量。

如果唔係大量整食物,3kg都夠,不過如果會大量製作蘿蔔糕,想磅野磅到3kg以上就要另一個。(3kg=5斤)

男爵府

Forget to ask -

芝士不是好溶, 有些一粒粒, 点算?

原帖由 召藥師 於 09-3-11 13:55 發表

有個兜就唔駛一定要先用器具裝住d材料去磅。

功能歸零-舉例如妳用隻量杯量糖,可先放隻量杯上磅,因為量杯本身都有重量,set左'功能歸零',就可以倒糖入量杯而唔駛減番隻杯重量。

如果唔係大量整食物,3kg都夠,不過如果會大 ...
:-D :-D :-D :-D

超級版主

原帖由 502 於 09-3-11 02:21 PM 發表
Forget to ask -

芝士不是好溶, 有些一粒粒, 点算?

冇所謂,焗時見到d芝士粒金黃色d。
改善方法就係用細孔d嘅刨刨芝士碎。

男爵府

Thank you.

我今天整的波波除了芝士不足外, 其他应该ok. 只是C6寸我why波波不够圆!

原帖由 召藥師 於 09-3-11 14:24 發表

冇所謂,焗時見到d芝士粒金黃色d。
改善方法就係用細孔d嘅刨刨芝士碎。
:-D :-D :-D :-D

男爵府

召藥師

昨日我冇用牛油紙,唔知係咪因為咁好痴立立呢
於是我今日又買左啦..

原來蛋.芝士碎.等等(part2)的材料,要搓架
我冇呀.只係攪"雲"左咋

我今晚再試過....
子峻媽咪

大宅

我都今日整咗啦... 好有成功感!(我第一次學人整嘢), 不過都要多謝召藥師佢教路。thanks!

侯爵府

好媽媽勳章

hehe, 我尋晚都整左, 總括黎講都算ok, 不過就唔夠cheese味. 我用晒pizza cheese (mxxxx), 可能呢隻cheese 唔夠香. 下次試下落d cheese粉, 應該會好d.

但係, 我d cheese ball 好似發唔起甘, 入面幾實下, 係咪泡打粉唔夠呢? 定係我"猜"得唔夠?

ps: 我係mix 左"奶+牛油+木薯粉" 後, 將所以野放入麵包機, 然後由得部機"猜", 好方便

超級版主

原帖由 叉燒媽咪 於 09-3-13 07:39 PM 發表
hehe, 我尋晚都整左, 總括黎講都算ok, 不過就唔夠cheese味. 我用晒pizza cheese (mxxxx), 可能呢隻cheese 唔夠香. 下次試下落d cheese粉, 應該會好d.

但係, 我d cheese ball 好似發唔起甘, 入面幾實下, 係咪泡打粉 ...

用手補搓好d,因為我唔知機搓可唔可以搓散哂所有粒粒。

mozarella係冇咁鹹同香,溝其他芝士或芝士粉先夠香。

男爵府

原帖由 峻峻媽 於 09-3-10 22:50 發表

秋風

咩叫不沾布呢...點既樣架
可以係咩地方買到呢..
陳枝記又係邊架

THANK YOU

唔好意思呀 咁遲先覆
陳枝記地址
http://www.chanchikee.com/
不沾布
http://www.twinsco.com/GenProduct.php?pdtcode=923211

男爵府

原帖由 winwin323 於 09-3-10 22:56 發表

秋風,
請問係咪呢間?
?ib_____DyQc9S3er
借RSP325圖片一用, 唔該晒!

係呀

男爵府

啱啱試用召藥師嘅食譜
好好味呀
不過有小小爆開咗
多謝召藥師

侯爵府

好媽媽勳章

係呀, 我剛發現呢個問題..
奶+油+木薯粉, 出黎o個舊野太實, 打唔散.... even 用手猜都唔散, 點解會甘呢?

會唔會因為出私自加多左個奶量至140ml呢?

原帖由 召藥師 於 09-3-13 22:35 發表

用手補搓好d,因為我唔知機搓可唔可以搓散哂所有粒粒。

mozarella係冇咁鹹同香,溝其他芝士或芝士粉先夠香。

男爵府

原帖由 秋風 於 09-3-14 17:07 發表

唔好意思呀 咁遲先覆
陳枝記地址
http://www.chanchikee.com/
不沾布
http://www.twinsco.com/GenProduct.php?pdtcode=923211

thank you
子峻媽咪

超級版主

原帖由 叉燒媽咪 於 09-3-14 10:42 PM 發表
係呀, 我剛發現呢個問題..
奶+油+木薯粉, 出黎o個舊野太實, 打唔散.... even 用手猜都唔散, 點解會甘呢?

會唔會因為出私自加多左個奶量至140ml呢?

一定唔係,太實反而係唔夠奶,再能煮時蒸發左d水份,可因應經驗再加多d奶。

侯爵府

好媽媽勳章

係囉, 我都係甘諗, 但第一次整時, 我用130ml, 一樣係滾起即熄火, 都無呢個問題...

等我再試下先...

thanks!
原帖由 召藥師 於 09-3-14 23:47 發表

一定唔係,太實反而係唔夠奶,再能煮時蒸發左d水份,可因應經驗再加多d奶。

大宅

回覆 # 的文章

多謝召藥師
我做左但買想沒有你做的這麼靚,但都好好味
如果是一片片芝士可是用機打,另外其他用手搓會好過用機搓..

大宅

召藥師,
想問吓我都跟你比出黎份量整過,都是大約20幾粒到,如果想一次過整多D,是不是將份量X2就得,還時都要分開整兩份?另外我都有去你個blog到睇,想整個日式芝士蛋糕,請問你用邊隻牌子忌廉芝士?及第一個步驟點解要加入鮮奶於室溫浸泡半小時至1小時會唔會壞(如天氣熱)。是否會似芝士波咁易整?太多問題,唔好意思(我是整嘢新手)

超級版主

原帖由 fiontse 於 09-3-15 02:17 PM 發表
召藥師,
想問吓我都跟你比出黎份量整過,都是大約20幾粒到,如果想一次過整多D,是不是將份量X2就得,還時都要分開整兩份?另外我都有去你個blog到睇,想整個日式芝士蛋糕,請問你用邊隻牌子忌廉芝士?及第一個步驟點解要加 ...

照比例加上去就得,不過煮奶時撞粉會難攪D(量多左)。

芝士蛋糕方面,我用卡FU咋,味道OK。浸奶係為左令CREAM CHEESE快D溶,同埋攪佢時容易D同滑D,就算係夏天放3小時都冇問題,冇咁快壞同埋會高溫焗。
至於難度,一定難過芝士波波,主要係難在打蛋白、拌麵糊同埋爐溫控制。

大宅

thanks! 等我試吓先。

原帖由 召藥師 於 09-3-15 14:25 發表

照比例加上去就得,不過煮奶時撞粉會難攪D(量多左)。

芝士蛋糕方面,我用卡FU咋,味道OK。浸奶係為左令CREAM CHEESE快D溶,同埋攪佢時容易D同滑D,就算係夏天放3小時都冇問題,冇咁快壞同埋會高溫焗。
至於難度,一定難過芝士波 ...

首頁

尾頁

跳至