烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地D製成品睇見都想食,我都想試下,不過我屋企無磅只得量杯,想問吓用量杯可唔可以量到D份量,還是一定要用磅,咁磅大約$?

大宅

請問可唔可以post材料D相出黎睇又或者講牌子,等我可以照住買試黎整吓,見好似好易。唔該mouth:

原帖由 召藥師 於 09-3-9 03:38 發表

一粒都未食過,所以我真係好想知架
自己整開咁平,唔捨得買......

大宅

多謝你 , 想問多句,D奶是不是用普通屋仔鮮奶牌子黎ah?

原帖由 召藥師 於 09-3-9 22:31 發表

d相係我search番黎,唔係我自己架

木薯粉

糯米粉(通常超市買到嘅唔係袋鼠就係3象牌)

芝士(去超市買一pack封好個d芝士就得,如高打、車打、mozarell ...

大宅

召藥師,

我聽你講走去日本X睇D電子磅, 佢得一款。但我見到有D款有個兜可以放嘢上去磅,是不是有個兜好D, 及有個功能歸零是咩意思,另外買最多3kg or 5kg好? 唔好意思我是個好新新手。

大宅

我都今日整咗啦... 好有成功感!(我第一次學人整嘢), 不過都要多謝召藥師佢教路。thanks!

大宅

召藥師,
想問吓我都跟你比出黎份量整過,都是大約20幾粒到,如果想一次過整多D,是不是將份量X2就得,還時都要分開整兩份?另外我都有去你個blog到睇,想整個日式芝士蛋糕,請問你用邊隻牌子忌廉芝士?及第一個步驟點解要加入鮮奶於室溫浸泡半小時至1小時會唔會壞(如天氣熱)。是否會似芝士波咁易整?太多問題,唔好意思(我是整嘢新手)

大宅

thanks! 等我試吓先。

原帖由 召藥師 於 09-3-15 14:25 發表

照比例加上去就得,不過煮奶時撞粉會難攪D(量多左)。

芝士蛋糕方面,我用卡FU咋,味道OK。浸奶係為左令CREAM CHEESE快D溶,同埋攪佢時容易D同滑D,就算係夏天放3小時都冇問題,冇咁快壞同埋會高溫焗。
至於難度,一定難過芝士波 ...

首頁

尾頁

跳至