烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 popoiloveu 於 09-3-6 12:28 PM 發表
果日無意發現召大師blog內的芝士波波食譜, 之後試左....可能係第一次整, 煮木糬粉果part控制得吾好, 出嚟既產品吾多掂...但都食得落甘既:D

第2次我就試跟其他blog既recipe, 佢係將所有粉溝埋加milk and 牛油溶液, ...

如果覺得乾加常溫奶或蛋都冇問題,咁反而仲好過太濕,咁証明吸夠水份仲可以吸多d,整出黎嘅波波會keep得耐d都唔硬。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 atta 於 09-3-7 12:42 AM 發表
見到呢個POST.我想問埋.如果想轉A-1果既麻糬波波既味.應該要點轉呢?請問召藥師知唔知道呢?

sorry~我未買過任何芝士波波食架,所以唔知係咩味咩口感......

超級版主

原帖由 $_$ 於 09-3-7 03:15 PM 發表

吓, 你未食過出面嗰D都識整, 咁勁既!!!!

我都唔知我整個d同出面買個d有乜分別架(十蚊得幾粒唔捨得買),只係上網跟人地食譜整過,之後再自己改良。

超級版主

http://blog.yam.com/jazzychiu/article/12104752
原帖由 峻峻媽 於 09-3-7 05:48 PM 發表

召藥師
我又好想試下整芝士波波呀..可唔可以比個方法我呢
難唔難整架...
thank you

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-8 04:34 PM 發表

召藥師
thank you

原來要用焗爐架
我仲以前係煎或炸呀
我屋企冇焗爐呀..係咪即係整唔到呀

可以試下用易潔pan加蓋細火煎嘅,味道分別唔大,只係賣相......

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-8 08:08 PM 發表

咁煎幾耐呀..點樣先叫熟呢..
要唔要落油架
sorry呀..召藥師我好蠢呀...

首先唔好整太大粒,好似湯圓size,如果真係要大d就要壓扁少少(預要兩邊煎好似餅仔咁),細火燒熱易潔pan(最好一開始加熱時已經加蓋蓋住,等個蓋都熱),之後唔駛加油放波波上去(預少少位俾佢發大,但唔會大太多),蓋蓋keep住最細火煎3分鐘左右睇下佢個底開始金黃色未,有少少上色就反轉再煎到微微金黃色就得。

超級版主

原帖由 KPB4000 於 09-3-8 08:24 PM 發表
我今日都整咗啦!真係好好味,仲外脆內軟,口感一流 ,入嚟睇下吖....
http://hk.myblog.yahoo.com/kpb4000/article?new=1&mid=382

多謝晒召藥師!

好有內涵呀!
請問妳覺得同出面買個d芝士波波有乜分別呀?

超級版主

原帖由 fiontse 於 09-3-8 09:18 PM 發表
你地D製成品睇見都想食,我都想試下,不過我屋企無磅只得量杯,想問吓用量杯可唔可以量到D份量,還是一定要用磅,咁磅大約$?

如果有心整d小食糕點,有個電子磅真係方便好多,日x城或家品店都有,大約100-150蚊內就有一個,再唔係可以平d唔駛100蚊買個彈簧磅,不過阻地方d,同埋冇咁準。

我手頭上冇用匙或量杯份量對算表,為食貓個度又冇芝士等份量參考,所以我暫時幫唔到你。

超級版主

原帖由 nukama 於 09-3-8 11:19 PM 發表
我搵唔到木薯粉…請問木薯粉同番薯粉係唔係唔同架?可唔可以用黎代替

唔一樣,不過都係煙煙unun咁。
木薯粉又叫泰國生粉,差不多間間超市都有架。

超級版主

原帖由 KPB4000 於 09-3-9 02:22 AM 發表

分別在----比街買的更香軟,味道更好。
那些波波我是在下午六時多焗好的,剛剛(2:10am)我食了一粒,一啲都無硬,當然已經不脆,但仍然很軟呢!

原來係咁~
多謝食評!

超級版主

原帖由 KPB4000 於 09-3-9 03:10 AM 發表

妳真係無食過街嗰啲ga?

一粒都未食過,所以我真係好想知架
自己整開咁平,唔捨得買......

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-9 09:22 PM 發表
召藥師

原來屋企有個焗爐仔呀.不過係好平果種呢
冇溫度調較呀.只可以調教時間呀

我想你知道係邊種啦
你估呢種焗爐仔整唔整到呢

THANK YOU

我諗唔多得,會好易燶,整好用來翻熱就得。

超級版主

原帖由 fiontse 於 09-3-9 09:31 PM 發表
請問可唔可以post材料D相出黎睇又或者講牌子,等我可以照住買試黎整吓,見好似好易。唔該mouth:mouth:" />

d相係我search番黎,唔係我自己架

木薯粉

糯米粉(通常超市買到嘅唔係袋鼠就係3象牌)

芝士(去超市買一pack封好個d芝士就得,如高打、車打、mozarella、依頓等,可以幾隻mix埋都得)

奶(咩牌字都得)

超級版主

原帖由 nukama 於 09-3-9 11:20 PM 發表
我頭先試左整,但係唔知點解我落木薯粉之後整唔到粉團,佢好似糖咁溶哂,我再加埋其他料落去都做唔到企身既粉團??

完全搓唔到,我又再落多D木薯粉都唔得…
點解 ...

因為d奶煮唔夠滾,d木薯粉整唔熟呀!
妳再加木薯粉唔係唔得,不過整出黎會硬多d架。
解決方法係細火邊攪邊煮個糊,見開始杰離火再攪勻。妳加多左粉就要加番d奶煮,另外再加番多d芝士。

超級版主

原帖由 nukama 於 09-3-9 11:22 PM 發表
我既次序係先煮牛油+奶,煲滾熄火,隔一陣落糯米粉+其他料既MIX,係咪有咩錯左?d奶熱得濟? please help~

唔駛等,即倒木薯粉攪架喇,d奶唔夠熱就撞唔熟d粉,咁就唔成團架。

超級版主

原帖由 nukama 於 09-3-10 12:00 AM 發表
哦…原來係咁既原因,我緊張得濟搞到亂哂籠…我自己亂加亂搞,整出黎個味都仲ok,但個樣就榻哂…痴住隔離…

咁我又想問一問需唔需要掃面&底?因為我冇金黃色又痴底?

...

用牛油紙或不沾布啦,一d都唔痴,又可重覆使用。

超級版主

原帖由 fiontse 於 09-3-10 10:45 AM 發表
多謝你 , 想問多句,D奶是不是用普通屋仔鮮奶牌子黎ah?

屋仔奶、樽裝奶、1公升盒裝奶也可,就連奶粉加水都得。

超級版主

原帖由 st 於 09-3-10 01:15 PM 發表
我做了但中間發不起? 點算?

你搓個麵團夠唔夠均勻?如果有d硬粒粒會發唔起。

超級版主

原帖由 dummymom 於 09-3-10 06:03 PM 發表
剛剛出爐!

外貌和"meet"開都已有98分 ,
味道較淡,芝士味不夠濃,用左刨碎巴馬芝士(因家中有一大舊);入口有小小粉的感覺,相信都有80分.

召師傅,請指教一下應該在那方面改良? ...

芝士可再多d(有d芝士會味淡d,真係要睇個人喜好),如果妳覺得唔夠香可另溝依頓芝士;唔夠煙un可溝mozarella。

超級版主

原帖由 峻峻媽 於 09-3-10 10:13 PM 發表
召藥師
我做完啦..D味道簡直一流呀...雖然個賣相就好差
不過我係煎卦.所以外形比較偏.個面又燶燶地,,但真係好好食呀.個仔都讚呀

但我唔知點解PART 1都冇問題..即係落木暑粉都OK架
但都最後將其他材料加落去木暑粉既 ...

冇問題,唔同芝士嘅水份、軟硬度都會有少少分別,再加上蛋有大有少,都會有少少影響。
妳覺得麵團痴手可封好雪凍一陣,會易搓好多。

首頁

尾頁

跳至