想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女5歲,而家想生多一個,但係生得黎我個女又大一年,其實相差6年有咩好處同壞處呢??有無媽媽都係相差五年先生第二胎架?可唔可以同我分享一下呢....謝謝

侯爵府

我兩胎只相差 19個月唧!

但我自己同細佬就差6年, 我覺得ok 喎. 我同佢都好多野傾 / 講架 !!

男爵府

牛年勳章

我老公家姐嗰2個女, 分別係11歲同7個月...

大宅

我大女5歲, 現在剛剛有左4wks!

原帖由 yojo 於 09-3-6 13:32 發表
我個女5歲,而家想生多一個,但係生得黎我個女又大一年,其實相差6年有咩好處同壞處呢??有無媽媽都係相差五年先生第二胎架?可唔可以同我分享一下呢....謝謝 ...

男爵府

回覆 # 的文章

有個大姐姐照顧重好

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我大B13歲.小B1歲相差12年潻
又冇乜嘢喎.

複式洋房

原帖由 Balasa 於 09-3-6 03:09 PM 發表
我大女5歲, 現在剛剛有左4wks!

咁你同你大女講有左佢有咩反應呀??
我有問過個女,佢一時一樣,一時又話好,一時又話唔好...

複式洋房

原帖由 nico011296 於 09-3-6 03:33 PM 發表
又冇乜嘢喎.

相差咁多年先再湊bb,你有無唔習慣呀?
我個女而家5歲,如果再生多個我都怕自己唔記得點樣照顧初生b,呵呵^^

大宅

我個女好想我要多個bb, 成日叫我俾個bb佢。 我7月時有左, 佢好乖, 好肯俾我休息, 但吾好彩小左。 今次有左4周, 仲吾敢同佢講住, 等穩定左先。 因為上次佢周圍同人講, 跟住又無左,有d尷尬, 同埋吾知道點同佢解釋。

原帖由 yojo 於 09-3-6 16:29 發表

咁你同你大女講有左佢有咩反應呀??
我有問過個女,佢一時一樣,一時又話好,一時又話唔好...

大宅

生左出來就識得點照顧架啦, 生第1個之前咪仲咩都吾識!

原帖由 yojo 於 09-3-6 16:32 發表

我個女而家5歲,如果再生多個我都怕自己唔記得點樣照顧初生b,呵呵^^

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

相差6年都OK啦..我囡囡今個月5歲..我即使BINGO都差5年幾,差不多6年..但囡囡都好期待...我都好想係佢6歲前生個細佬/妹陪佢..等佢唔駛咁寂寞~

伯爵府

哈~我阿哥同我阿妹相差17年囉...我同我阿妹就相差12年...
依家我自己有左家庭,我阿哥就未結婚...我阿妹就負責陪我daddy,mummy周圍去...不過我地同阿妹都冇代溝既...會話佢,會同佢講道理囉...不過依家阿妹都F.2喇...陪媽咪既責任就嚮我身上,得閒帶埋BB同媽咪飲茶...6年都唔係太耐,都仲會傾心事...但係我地同阿妹隔咁耐,佢唔會同我地講佢D"少女心事"囉~

複式洋房

原帖由 Balasa 於 09-3-6 04:35 PM 發表
我個女好想我要多個bb, 成日叫我俾個bb佢。 我7月時有左, 佢好乖, 好肯俾我休息, 但吾好彩小左。 今次有左4周, 仲吾敢同佢講住, 等穩定左先。 因為上次佢周圍同人講, 跟住又無左,有d尷尬, 同埋吾知道點同佢解釋。

...

我而家都係等緊bingo...
咩真係要唔好咁早講俾人知架??係咪真係會小氣架?!
我有聽過人講話過左3個月先好講,但係我生第一胎時都無咁多顧忌(可能果時仲細..)到左而家想再生多一個,壓力比之前大左好多,我已經有好多日都瞓唔到覺,仲要加上我個女發燒,唉,做媽媽真的不易.....

複式洋房

原帖由 xeniayuen 於 09-3-6 04:44 PM 發表
相差6年都OK啦..我囡囡今個月5歲..我即使BINGO都差5年幾,差不多6年..但囡囡都好期待...我都好想係佢6歲前生個細佬/妹陪佢..等佢唔駛咁寂寞~ ...

咁你開始努力未呀?^^
加油喔~~~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我努力咗5個CYCLE了..都唔中..而家等緊BINGO...不過chance 都唔大..今日有d 黎 M FEEL...如果呢幾日都唔黎,就有機...

原帖由 yojo 於 09-3-6 17:05 發表

咁你開始努力未呀?^^
加油喔~~~

複式洋房

原帖由 xeniayuen 於 09-3-6 05:13 PM 發表
我努力咗5個CYCLE了..都唔中..而家等緊BINGO...不過chance 都唔大..今日有d 黎 M FEEL...如果呢幾日都唔黎,就有機...

其實我仲想問下各位媽媽,dodo之後幾多日最快可以驗到係bingo呢(我上次m係21/2)??因為我一向都無用開d仔果d野,我c6好鬼緊張,日日都問我有無覺得自己bingo,所以我想知最快幾時可以驗到.....謝謝各位喔^^

大宅

吾耐,即刻action喇! 我個女6歲了,早兩個月小x左, 不過會再努力,大家加油!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我又冇話唔記得喎.沖涼畏奶.換片.都係基本嘢OK.今次我仲要自己坐月潻.妳有過第一次經驗就會得嫁啦.放心啦
原帖由 yojo 於 09-3-6 16:32 發表

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我大女同細仔想差7年,我又覺得ok喎,家姐重會幫下手照顧細佬呀.

大宅

我阿仔11歲, try緊第9個cycle都未中,初初都驚相差太遠了, 好緊張要快d有架, 但越緊張越唔中, 所以而家放鬆咗心情. 相差遠都好, 可以幫我照顧bb(如果中嘅話)

原帖由 nico011296 於 09-3-6 15:33 發表
又冇乜嘢喎.

首頁

尾頁

跳至