興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我在內地三線城市萬達廣場有間細鋪,約二十幾平米,上年買,周邊都算熱鬧,但鋪頭位于一幢寫字樓二樓,對面都是當地市區最高寫字樓(在建中)遲些都會有天橋連接,想請教大家,如果我在此開一間香港小食店可行嗎?但魚蛋燒賣尼D如何運去,也唔識貨源,其實暫時真是一竅不通,香港小食店在當地如何運作?應該怎樣步驟?我本人香港都有仔女要照顧,只可請親戚幫手,自己間中上去。有兩幢加埋成七十層樓高的寫字樓,周邊在不斷發展,如果做香港風味的小食店,唔知大家有咩建議可提供,辟如整d咩咁?當地人喜辣!我自己都好學,學煮嘢都唔難,煮嘅嘢都好味,關鍵是如何將小食店里果幾樣學好,去邊度學,多謝!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

淘淘有得賣燒賣魚丸……係萬達就放租啦!一定有人租唔洗煩!令原係街度找細舖試下做,三線城市租金唔會太貴,應該一年先幾萬蚊租!
係學校附近最好做食……

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主

食物方面:
如果港式既話我係諗到雞蛋仔
咖啡魚旦、燒賣、碗仔翅呢些
貨源就吾識了

當地人喜歡辣,咁個醬汁整辣咁?
睇下有無開食肆既jm可以提供意見

珍珠宮

Junjun7 發表於 18-1-22 10:37
我在內地三線城市萬達廣場有間細鋪,約二十幾平米,上年買,周邊都算熱鬧,但鋪頭位于一幢寫字樓二樓,對面 ...

貨源應該在廣東一帶可以找到。
香港小吃及茶餐室文化在內地也算是熱門,對年青一代的寫字樓客應該適合。
唯一是商場是否真的有客源。因為小食不是正餐,怕中午又不是正餐,但放工啲寫字樓客又未必會行商場。

首頁

尾頁

跳至