2018年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

好無胃口,已經成二星期無食飯,每日淨係食一碗面嘅份量,而家9w其實嘔都係嘔水出來,因為無野俾我嘔

複式洋房

@tempo@ 發表於 18-1-22 11:45
好無胃口,已經成二星期無食飯,每日淨係食一碗面嘅份量,而家9w其實嘔都係嘔水出來,因為無野俾我 ...

試下少食多餐,食下白面包,餅咁~ 3個月好快會轉好。加油,媽媽!

複式洋房

回覆樓主

乾嘔咋 不過食唔到野
淨係食到薯片薯條(emoji)
今日檢查都無細呀
放心啦 食到咩食咩釣到命得架啦
不過生野就唔好食啦

大宅

happynewmom 發表於 18-1-22 22:59
乾嘔咋 不過食唔到野
淨係食到薯片薯條(emoji)
今日檢查都無細呀

我都好似你咁,食下乾糧,不過我都食得唔多,因轉頭都會嘔出來

回覆 @tempo@ 的帖子

Hello @tempo@ 都知道冇胃口加上孕吐會令媽媽好辛苦,盡量少食多餐,嘔完要飲番多D清水減少胃酸留在口腔,孕吐大多數3-4個月時情況會自然好轉。試下多D唔同種類食物,睇下邊種食物對作嘔情況有幫助。含豐富蛋白質或碳水化合物食物可以舒緩到胃部不適同減低嘔心感覺架,媽媽有冇試過食餅乾﹑麫包﹑蛋類等等會唔會好D 呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我唔係嘔好多次,通想常忍得住。不過真係食唔到嘢,不停食糖令自己唔嘔。基本上晚餐淨食梳打餅同麥芽餅咋,中午好彩都食到下車仔麵

大宅

回覆樓主

我同你一樣,都係食果幾樣野jar,幾時先可正常返(emoji)(emoji)(emoji)我上一胎都唔係咁

民房

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

有啊!早两個月試過完全食唔到野,嘔曬出黎,屙都無野屙
跟本落唔到去消化,又怕要食藥,唯有食麵包食左幾日

之後我開始食supplement 之後就無再出現
Beccachiu 發表於 18-3-12 16:36
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

有啊!早两個月試過完全食唔到野,嘔曬出黎,屙都無野屙

懷孕期間孕酮素會令胃部瓣膜鬆弛,唔少媽媽係懷孕初期出現嘔吐、作悶,依家已經有返胃口就好啦 懷孕期間要均衡飲食,係多元化食物中攝取豐富蛋白質、鈣質、鐵質同葉酸嘅食物,對BB和媽媽都好重要架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至