自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

my005 發表於 18-1-28 11:20
同埋,我唔同意以人既職業而分其誠信既可靠性及善良性。

活左咁多年,更高尚既職業,一樣有更卑鄙既人。

哈哈!一向律師係我心目中都唔係高尚職業,行刑事案嘅大律師唔會理會事實,client俾到錢就會接,所以一向法律係俾有錢人玩哂。仲有人覺得法官判案一定依據法律,包致金侄女襲警案就係個好好例子,仲有大把。

所以啲人常將醫生與律師放埋一個階品,我唔會,醫生才是高尚職業。但當然樹大有枯枝,邊行都係,人有人性。

但法庭接納被告良好品格證,但對其不良品格指控係不接納的。

珍珠宮

回覆樓主

其實呢,得佢一個有工場鎖匙,已經無得抵賴啦

法庭程序也好, legal principles 也好,technically 可以話證明唔到死者係邊度死,只係證明左條屍去過工場。

咁常理就係得佢有工場鎖匙,所以條屍去過個度就要經佢,如果唔係佢殺條屍要經佢又得佢一個俾人告,佢要掩護邊個先食隻咁既死貓先?

有呢條咁粗既主幹,仲使唔使諗咁多其他枝節?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如我無記錯,歐陽只係一個低級既政府文員,仲好似係臨時定咩呢?係唔係正

式既公務員呢?我有疑問。

如係公務員

1、當時環境,佢只一家三口,公務員人工應可應付,除非家人中有人大使或特別嗜好,否則,何須兼職呢?

2、而家既公務員,兼職必須申報,當年要嗎?佢有申報嗎?我無資料提供。
而我相信,若要兼職,低級公務員至會唔申報。(消防人員除外)

3、若係公務員,應當有些學識既?我諗唔會搵賣雪糕黎做兼職,因為人工少嘛。至少搵份補習,或夜校老師等等做吧,既舒服又人工高d。(當時已有私人補習架喇)

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

至於驗測車輛問題,我未有時間重新檢視呢單案件,亦唔知有無撈亂其他案

件,印象中記得,有提過,當時香港島,只有好少部已登記既貨車及貨van,記

得係全部有查過既。

當年,光頭神探為查邊個買左案中裝紙盒既電視型號既顧客有幾多個,係每一個都有調查架。

好彩當年呢款電視係新款,新出,買既人數唔係好多好多咋,但亦唔少架,
探員肯每個顧客都查,都算好認真喇。

所以無理由唔同種類既車輛檢測,呢個重點,會忽略喇。相信警方唔做,大律師都會質詢卦。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

當年,湯由大律師因呢單案件而轉做律師,嗰篇訪問,真係好感人,完全觸動

到我,亦令我相信被告係無辜既原因之一黎,仲為佢抱不平好多年添。

但年紀越大,識人越多,見識多左,令我有更多既睇法喇。

當年,歐陽唔肯認「誤殺」,我有另一番見解。

雖然,當時既大律師勸歐陽認誤殺,佢話佢「有信心」若歐陽認誤殺,可判x年。

記住,呢d只係大律師「有信心」可做到啫,並唔代表佢真係可以做到。

而「誤殺」既最高刑期,係「終身監禁」。

珊瑚宮

iPad 點字,真係又難又慢,加上我又近視又老花,更煩,所以文筆唔好、過份簡短、唔通順、有錯字,勿怪。

若仲抽到有時間,再談談。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

今期 壹週 封面

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20180228/573573

首頁

尾頁

跳至